Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   czy 8x niszczy muzyke? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-8x-niszczy-muzyke-9535/)

dragal 17.08.2002 22:16

8) najlepiej nagrywac ze srednia predkoscia nagrywarki, choc nie sprawdzalem tego z 48x, do 40x predkosc 16x jest optymalna

loko 17.08.2002 22:05

Cytat:

cdwriter21 napisa***322;(a)

Wiem ze wielu z Was wezmie mnie za wariata, a niedowiarkow zapraszam do mnie na eksperyment.

Przynajmniej 1 odwazny A swoja droga jak tylko bede miec nowe mp3 to se nagram plyte 40x jak nie bedzie dzialac to ci ja przesle w kopercie do domu:-D

cdwriter21 17.08.2002 10:58

Ja od dawna nagrywam audio na maxa tzn.tyle ile nagrywara pozwoli. Kiedys mialem Ricoh 8x4x24 wiec palilem 8x i na kazdym sprzecie czytalo czy to byla: wieza,odtwarzacz w samochodzie itd. Gdy zmienilem sprzet na Teac 12x10x32x palilem 12x, kolejna przygoda byla z wypalara LiteOn 24x10x32 przyznam szczerze ze nie bylem przekonany do wypalania 24x, ale sprobowalem i nie zaluje cd audio chodzi na wszystkich sprzetach bez problemu :-)
Trzymajcie sie bo teraz walne z grubej rury:
Niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem nagrywarki LiteOn 32125W, ktora oczywiscie zamienilem na demona 48125W. Zaczalem eksperymentowac na nagrywaniu audio z max predkoscia jak wczesniej. Mozecie wierzyc bac nie ale audio nagralo mi sie z predkoscia 48x!!!
oczywiscie srednia predkosc nagrywania nie byla taka bo tak na prawde to jest ok 38x, czas nagrywania takiej plytki ok 2:45 Stwierdzilem tylko, ze wszystko dziala jak nalezy: zadnych trzaskow czy przeskokow. Oczywiscie wczesniej zrobilem obraz plyty Cdromem Teac40x i nagrywalem z obrazu, a takze z mp3.
Wiec doszedlem do wniosku, ze dla przecietnego sluchacza nie ma roznicy czy sie nagrywa 2x,4x,8x czy 48x.
Wazne zeby plytki byly dobre i przystosowane do nagrywania z takimi predkosciami no i oczywiscie dobry sprzet takie jest moje zdanie.
Wiem ze wielu z Was wezmie mnie za wariata, a niedowiarkow zapraszam do mnie na eksperyment.

loko 17.08.2002 10:01

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
wiesz co to chyba zależy od odtwarzacza
Na pewno od jakosci odtwarzacza
Ale takze wszystko zalezy od nagrywarki np Samsung przy nagraniu
12x audio i moja wieza juz tej plytki nie czyta a moj liteon
nagrywa 24x i odtwarzacz czyta te plyty (nawet noname za 50gr pakowane w worki foliowe :cool: )

rominger 15.08.2002 23:08

Okazuje się,że zrobienie idealnej kopii cdda nie jest takie proste,jak obejście zabezpieczeń z danymi.
Chyba dość wyczerpująco na ten temat w jednym z ostatnich nemerów CHIPU

tomgoo 14.08.2002 22:35

wiesz co to chyba zależy od odtwarzacza

Stef 14.08.2002 22:25

Cytat:

tomgoo napisa***322;(a)
ja zawsze 4x wole mieć pewność że bedzie dobrze chodzić
Ja nagrywam audio z predkoscia 24 i jak narazie nie mam problemow z odczytem, wszystkie odtwarzacze je odczytują.
kilka razy nagralem z predkoscia mniejsza i nie zauwazam roznicy. wiec nie wiem jak to z tym jest.....

severall 14.08.2002 22:19

Ja przegrywalem kiedys oryginalną płyte Audio (Roger Waters - "In The Flesh") doskonalej jakosci brzmieniowej prędkoscia 24X i potem bez problemu sluchalem jej na wielu odtwarzaczach i moje uszy nie potrafily wychwycic zadnej roznicy. Do nagrywania Audio z Mp3 badz z waw optymalną prędkością bedzie 8X

tomgoo 14.08.2002 22:09

ja zawsze 4x wole mieć pewność że bedzie dobrze chodzić

maareczek 11.08.2002 12:05

zalezy tez od nagrywarki, nagrywajac x8 nagrywarka ktora ma max predkosc wypalania 8x "inaczej" plytka zostanie wypalona anizeli nagrywarka ktora ma max nagrywania 40x a wypalasz tez 8x. osobiscie wypalan x8 audio ale raz sobie niechcacy nie przestawilem predkosci i wypalilem audio z predkoscia x40, ale i tak bylo ok, odtwarzasz czytal taka plytke bez problemow /zalezy tez od odtwarzacza/.

Marius_The_Mad 11.08.2002 00:33

To bardzo dobrze - znaczy, że masz dobry odtwarzacz.

Przy płytach audio nagrywanych z większymi prędkościami zachodzi jakieś dziwne zjawisko przy czytaniu tych danych. Nie wiem, jakie, bo czytalem o tym dawno, po angielsku i nie jestem doswiadczonym fizykiem. ;) Wiem tylko, ze to zjawisko jest dziwne i nie dokonca zbadane - caly standard zapisu na DVD powstal jako efekt uboczny badan nad tym czyms (sic!). W kazdym razie, zjawisko przy plytach audio jest raczej nieporzadane i lepiej nie nagrywac ich szybko.

inspektor 11.08.2002 00:05

OSOBISCIE NAGRYWAM 12X I 16 X AUDIO I NIE ZDARZYŁO MI SIE BY PLYTA NIE CHODZIŁA.

cz 10.08.2002 15:28

Re: 8x

Cytat:

loko napisa***322;(a)
a gdyby nagrywac muzyke 16x (mp3 z hdd)na tdk ???
nalezy wziasc pod uwage bitrate nadej empetrojki
nagrywaja wolno, na dobrym nosniku i przecie cienka mp3 i tak nie uwzyskamy doskonalego efektu

predskosc nagrywania wplyta raczej na powstanie zaciec i przeskokow podczas odtwarzania (sam samo przy robieniu obrazu plyty cd, np z predkoscia x50)
oczywiscie jakosc samej muzyki takze spada

ja nagrywam x4, jakos tak juz sie przyzwyczailem (zaczynalem kiedys na palniku x4 i tak w wypadku muzy juz zostalo)

loko 10.08.2002 15:14

i sa czytane przez kazdy odtwarzacz???

shirley 10.08.2002 13:44

Powiem tak ja nagrywam audio z predkoscia 32x i nie mam z plytami zadnych klopotow

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:28.