![]() |
wady?
Witam
Chciałem zapytać o uszkodzeniea płyt CD-R. Kupiłem ostanio D-Vision i przyjrzałem się przy świetle lampy na powierzchnie zapisu. Zauważyłem tam jasną centkę wielkości 1/4 mm. Obejrzałem inne płyty D-Vision z ostatniego zakupu i teżtam były dokładnie w tym samym miejscu. Kupiłem też kilka płyt TDK D-view i okazało się że też mają podobną centkę - troche sie wkurzyłem bo w sumie wydałem troche kasy na kilkadziesiąt płyt i obawiam się czy są one dobre. Czy rzeczywiście jest to wada i czy po nagraniu płyty nie okaże się, że są błędy i np. nie ruszy jakiś nagrany tam program? Jak można sprawdzić taką płytkę i czy robić to przed nagraniem czy po? Wiem że w CD Speed jest opcja scandisk do skanowania CD ale może jest inny lepszy program. Co oznacza komunukat w CDSpeed przy skandisku: The drive seems unable to report damaged sectors - czy to oznacza że napęd uniemożliwia zbadania uszkodzonych sektorów? I jak to rozumieć? Badałem CDSpeed jedną płytę D-Vision z nagranym obrazem 115MB i wykazał wszystkie sektory uszkodzone. Ale płyta działa prawidłowo i program nagrany instaluje się bez problemu. Jak w związku z tym rozumieć raport CDSpeed o uszkodzonych sektorach? pozdrawiam arkads |
Re: wady?
Cytat:
|
Dobra dzięki
ale co z "wadami" nowych płytek jak poprzednio opisane. Czy to wogóle są wady czy się tym nie przejmować. Może powinienem przetestować wypaloną płytkę na poprawnosć nagrania. Jeśłi tak to czym najlepiej? Czasami zdarzami się kupić płytkę (także z tych jalepszych firm jak Verbatim czy TDK) posiadające podobne wady albo wyraźnie widoczne kropki po stronie zapisu co wygląda jak by tam był wtopiony jakiś śmieć albo wypukłości - jakby nadlanie tworzywa. Wszystko to ma rozmiar poniżej 1 mm ale jednak jest widoczne gołym okiem. pozdraviam arkads |
Najlepiej oddaj te płyty spowrotem do sklepu. Do testowania poprawności nagrania służy weryfikacja kompilacji w Nero, przeprowadzana zaraz po zakończeniu zapisu.
|
Powiem tak czego oczy nie widza tego sercu nie zal. Ja tam sie nigdy plytka nie przygladam i nagrywam jak leci. I jak na razie jeszcze sie nie zawiodlem. Choc mam nawet plytke cd-rw philips w ktorym to odkleil sie kawalek nosnika, na szczescie po stronie zewnetrznej (tj najdalej od srodka plyty). Nadal na tej plytce nagrywam, i w kazdym napedzie dziala. A co do jakis dziwnych plamek to o ile cd-rom ma dobra korekcje bledow to nie powinno byc z odczytem plyt problemow. A dla mnie najleprzym sposobem na sprawdzenie poprawnosci nagrania plyty jest skopiowanie jej zawartosci na twardziela jesli wszystko sie zgra to znaczy ze wszystko da sie przeczytac. A jesli przy tym cd-rom pracuje ze stalo predkoscia (stwierdzam to na sluch ;) ) to oznacza ze plytka jest nagrana bardzo dobrze.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:37. |