Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zbieractwo (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zbieractwo-95453/)

Jarson 06.03.2016 23:24

Zbieractwo

Mawiają mądrzy socjologowie, że choć temat jest już dawno za nami, to jeszcze przez wiele lat osoby żyjące w dobie peerelowskiej niedostępności towarów, a także - w większym lub mniejszym stopniu - ich dzieci - często będą przejawiać tendencję do zbierania rzeczy, które nie są im do niczego potrzebne.

Nie mam piwnicy zagraconej tonami niepotrzebnych śmieci i nie przewracam się w mieszkaniu o pudła z nakrętkami wymontowanymi ze starej szafy czy prasą z ostatnich 15 lat. Tym niemniej...

Kilka miesięcy temu zapomniałem na śmierć przylepić nalepki homologacyjnej na szybie, a że ostatnio zostałem za to pouczenie, postanowiłem nadrobić zaległości. O dziwo nie znalazłem jej w koszulce z resztą dokumentów, ale poszukiwania trwają, a w ich trakcie zacząłem łapać się za głowę.

Mam wszystkie potrzebne papiery związane ze starym autem (obecnie na dojazdy do pracy) i to dobrze. Ale pomiędzy nimi istny spektakl zbieracza. Wszystkie dowody ubezpieczenia OC, jakie były od zakupu auta. To jeszcze - załóżmy - jest do zniesienia, ale do tego jeszcze wszystkie papiery związane z tymi ubezpieczeniami - czyli propozycje przedłużenia umów (nawet te, z których nie skorzystałem przenosząc się gdzie indziej) i tego podobna makulatura - obecnie zupełnie już niepotrzebna. Mało tego - także dodatkowe potwierdzenia z przeprowadzonych badań technicznych auta, które w żaden sposób do niczego potrzebne nie są. To wszystko razem tworzy bałagan, w którym znikają rzeczy ważne (jak choćby naklejki homologacyjne nowego auta).

Jak widać mnie również dotknęła psychoza zbieractwa - może nie w ten najbardziej typowy sposób, gdzie w piwnicy leżą tony słoików "bo może kiedyś przeprowadzę się na wieś i będę kisił ogórki na zimę" - ale jednak.

Pochwalę się, że natychmiast podewziąłem terapię - zaczynając od wyrzucenia najstarszego dowodu zawarcia umowy ubezpieczenia OC (znalazłem w aucie, idąc do domu wylądował w śmietniku, nie bez przełamywania jakiegoś wewnętrznego oporu) :P Na marginesie, aż się zdziwiłem z kwoty - wtedy jeszcze nie miałem pełnych zniżek a żona miała prawo jazdy niespełna trzy lata i polisa kosztowała nas 723 zł, podczas gdy tegoroczna - 286...

A wy macie mocium Pany (i Panie) jakieś pozostałości - własne lub będące schedą po rodzicach - z tamtego okresu?

mgit 06.03.2016 23:38

Ja to mam kolekcje:
- Starych faktur za internet
- Kolekcje starych odcinków - od pierwszej pracy / wypłaty
- Kolekcje faktur różnych - naprawdę starych

Nawet nie wiem po co to trzymam :P

M@X 07.03.2016 08:16

3 segregatory, zaczynam czwarty za niedlugo. Dokumentacja calego zycia praktycznie od legitymacji szkolnych. Ni, nie wyrzuce ;-).

Zetoxa 07.03.2016 09:49

cały 15-letni segregator pitów k***a, już się nie domyka :sciana:

revolver0 07.03.2016 09:52

różne pierdoły, które żal wyrzucić do kosza bo mogą się przydać...

misiozol 07.03.2016 09:56

Ja jestem ksiazkowym przykladem zbieractwa , nie wiedziec dla czego ale jak mam czegos przynajmniej x2 spie spokojniej :D

ed hunter 07.03.2016 10:51

Mam butelki po piwie, chociaż piwa nie piję. :rotfl:

Berion 07.03.2016 11:22

Mamy takie realia prawne w kraju, że dobrze mieć faktury i potwierdzenia zapłaty wszystkiego...

DarkSlide97 12.03.2016 08:38

Trzymam masę płyt z grami mimo, że mam zepsute DVD w laptopie :szczerb:
Mam 8 letniego kuzyna to mu kiedyś oddam jak przyjedzie (albo ja do niego).
Karte graficzną 256MB też mam (działającą!) jakieś stare pamięci RAM, cztery kompakty na kliszę, dwa zepsute zasilacze, masę (jakieś 50 jak nie więcej) kaset magnetofonowych, dwie klawiatury, GBA SP bez akumulatora, PSX (ale jego nigdy nie wywalę ani nie sprzedam), kartę do TV analogowej na PCI ze sterownikami do Windowsa 98, monitor 17 cali, kolumny Tonsil (niestety nie działają, tylko pierdzą po włączeniu wieży :( )walkmana, legitymację z gimnazjum, masę woreczków foliowych (ale one mają zastosowanie - trzymam w nich pendrive, karty itp. żeby sie nie zgubiły)...

Pewnie jest jeszcze 2x tyle ale nie pamiętam o istnieniu tych rzeczy...
Jak się będę wyprowadzał to wywalę 3/4 z nich a resztę sprzedam (oczywiście prócz PSX :D)

DejaVu 12.03.2016 11:56

powinniście się leczyć psychole :jezyk:

revolver0 12.03.2016 12:37

@Dark, zepsute dvd w laptopie to nie problem... Zawsze zawartość możesz zgrać za pomocą stacjonarnego kompa na dysk.

Patrix 12.03.2016 13:41

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1354435)
Ja to mam kolekcje:
(...)
- Kolekcje starych odcinków - od pierwszej pracy / wypłaty
(...)
Nawet nie wiem po co to trzymam :P

To akurat dużo nie zajmuje i uważam, że jest podstawa aby to mieć,
choćby aby za X lat udowodnić na szybko ZUSowi, że miałeś akurat tą składkę opłaconą gdyby sądzili inaczej.

Generalnie papiery to chyba 5 lat trzeba trzymać, do mnie kiedyś po 2 latach od rozwiązania umowy przyszedł smutny gościu z C+ po dekoder, bo niby mają na mnie, że nie oddałem czy coś, wyjąłem papier pokazałem i wypad stąd kolego.

Berion 13.03.2016 02:36

A często bywa, że sądzą inaczej. ;p

misiozol 14.03.2016 18:59

Ilość załączników: 1
Odnosnie zbieractwa to jedna z kilku kupek :D jakies takie przywiazanie do niej czuje lol2

Załącznik 76891

revolver0 14.03.2016 20:46

Nie no,nie podejrzewałem Ciebie o to że zbierasz kartony :-)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:00.