Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Hardware (https://forum.cdrinfo.pl/f105/)
-   -   PS3 - dysk zewnętrzny - kilka partycji (https://forum.cdrinfo.pl/f105/ps3-dysk-zewnetrzny-kilka-partycji-95544/)

Berion 14.04.2016 20:12

Wobec powyższego, moim zdaniem WBFS wciąż lepszy. ;p

A youkai of love 14.04.2016 13:32

Zacytuję z gbatemp.

Cytat:

The bigger the drive, the bigger the cluster become, resulting is games using more space on wbfs.

If I where you, I'd switch to FAT32.

+It's a multi platform format. ( readable on almost any system )
+Most homebrew apps can be loaded from a fat drive. ( Making SD card obsolete in some cases )
+Easy to manage/ maintain.

- files larger than 4 GB need to be split. ( Wiibackupmanager can do this automaticly with Wii games. )
-No DVD movies/ iso, unless split converted. ( 4 GB max file size );

1.not being tethered to WBFS Manager....if i'm moving games with a computer at a friends house, i don't have to worry about installing anything (like .NET Framework--it's so sloooowwww to install)

2. not being faced with the "do you want to format the drive" question when you plug it into a computer....not that i ever accidentally formatted, but i was always scared i would forget and hit enter....

I recently softmodded a Wii and formated a HDD to WBFS to play the games from. I was having a lot of issues getting black screens when I tried to play some games. I was using Wiiflow and that GX Loader. I re-formatted the HDD to FAT32, used the Wii Back-up Manager to load up the drive, and my black screen issues went away....so far. Now, I strictly use Wiiflow, on the Wiiflow site, a FAT32 drive is recommended to use with the newer versions.

Berion 13.04.2016 23:38

Czyli obsługa WBFS jest kiepska? Programy rozsypują tablice?

A youkai of love 12.04.2016 20:38

Problematyczne i jak coś się zacznie kaszanić to tylko i wyłącznie format.

Berion 12.04.2016 10:54

Ponieważ-bo? ;]

A youkai of love 10.04.2016 22:07

Zgadza się, ale każdy kto dłużej w tym siedzi powie Ci że system plików WBFS to aktualnie pomyłka.

Berion 09.04.2016 20:46

Nie rozumiem tego co napisałeś. Z tego co wyczytałem to można albo używać partycji WBFS albo kontenerów z WBFS na FAT32 (niekoniecznie tylko do gier). Moim zdaniem sensowniej jest używać partycji w tym systemie plików (lubię porządek ;]). Ale to tak tylko teoretyzuję ponieważ nie wiem jak to dokładnie działa, nie mam Wii i nie wiem na ile stabilna jest obsługa takich rozwiązań przez programy scenowe i OS konsoli. Wiem natomiast, że FAT32 łatwo zepsuć (być może WBFS łatwiej, a być może nie - tego też nie wiem).

A youkai of love 09.04.2016 14:54

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1357648)
@Haker120
Z tego co czytałem to FAT32 obsługują, ale wtedy trzeba kontenerować np. obrazy gier w WBFS. Jeśli rzeczywiście tak jest to moim zdaniem nie ma to sensu.

Ok ale skoro i tak trzeba skonwertować ISO do systemu plików WBFS to nie prościej tym samym programem konwertować pliki ISO do plików *.wbfs/*.wbfs1 na FAT32? No i tylko jedna partycja.

misiozol 09.04.2016 13:58

Ja tam uzywam wii backup manager czy jakos tak mam pena na fat32 , i prosciej zrobic RGH w x360 i uzywac F3 freestyle z grami po SMB tak samo jak ps3 i webmanager ;)

Berion 09.04.2016 13:35

A ja sobie zrobię w wolnej chwili taki układ jak u Ciebie pierwotnie, czyli trzy partycje gdzie ostatnia jest nintendowa, a pierwsza fat32 logiczna i zobaczymy czy PS3 to odczyta (a wydaje mi się, że odczyta i to będzie mindfuck ;d).

@Haker120
Z tego co czytałem to FAT32 obsługują, ale wtedy trzeba kontenerować np. obrazy gier w WBFS. Jeśli rzeczywiście tak jest to moim zdaniem nie ma to sensu.

A youkai of love 09.04.2016 13:32

Tylko czemu system plików wbfs dla Wii? Managery Wii bezproblemowo odczytują Fat32 a nawet NTFS. Jednak NTFS nie polecam.

misiozol 09.04.2016 09:51

Berion to madry facet :spoko:

impact18 09.04.2016 06:10

Oczywiście wygłupiłem się i okazało się, że najprostsze rozwiązanie Beriona jest najlepsze.
Wszystko śmiga przy dwóch partycjach i nic się ze sobą nie gryzie(a martwiłem się, że x0 będzie robił problemy)
Dzięki za pomoc.

misiozol 08.04.2016 22:23

wszystko jasne 2.0.17349.0 ;)

impact18 08.04.2016 22:10

Tego dokładnie Ci nie powiem, ale sam długo o tym nie wiedziałem i chciałem brać pendrive 32gb(bo najpierw podnieśli limit z 16 do 32 a dopiero potem do 2tb)
Ogólnie to chyba prezent od microsoftu na martwą już konsolę ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:09.