Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Humor (https://forum.cdrinfo.pl/f27/)
-   -   Audio VooDoo czyli audiofilskie czary-mary za mamonę (https://forum.cdrinfo.pl/f27/audio-voodoo-czyli-audiofilskie-czary-mary-za-mamone-95578/)

DarkSlide97 09.05.2022 09:59

Jak ktoś mądry dawno temu powiedział - "Każdemu według potrzeb". Nie mógłbym znieść słuchania muzyki z jakiegoś taniego radiomagnetofonu albo głośniczka Bluetooth, ale z drugiej strony nie widzę sensu kupowania bardzo drogiego wzmacniacza i pięknych kolumn podłogowych. Żeby wyciągnąć pełnię możliwości takiego zestawu musiałbym mieć pomieszczenie dostosowane do odsłuchu, i to najlepiej w domu. Nie stać mnie ani na wzmacniacz za kilka tysięcy, ani na podobnej klasy kolumny. O kupnie domu to już nawet nie wspominam :szczerb:

Wobec tego wybrałem rozwiązanie "pośrednie", czyli wieżę i kolumny podstawkowe (czy raczej "biurkowe" w moim przypadku). Nie jest może miniaturowa, ale zajmuje mniej miejsca niż pełnowymiarowe klocki, gra o niebo lepiej od głośnika BT czy soundbara i ma na wyposażeniu sporo opcji, które można przełączać również z pilota. Kosztowała mnie kilkaset złotych (razem z kolumnami) i gra lepiej niż nowe zestawy w tej cenie - ale to już specyfika rzeczy używanych.

Pewnie że jest wiele sprzętu grającego kilka klas lepiej od tej wieży, ale uznałem że do moich potrzeb i warunków taki sprzęt sprawdzi się najlepiej. Mój brat słucha muzyki na jakimś zestawie 2.1 Logitecha i jemu to wystarcza. Nie będę na siłę przekonywał go żeby sobie kupił to co mam ja, bo on ma inne potrzeby i wymagania co do dźwięku. Już wyrosłem z myślenia, że skoro ja coś mam i czegoś używam to znaczy że to jest najlepsze i wszyscy powinni tak robić.

Cytat:

Natomiast po pierwsze trzeba mieć to gdzie postawić, bo na przykład nic po takich głośnikach w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty, gdzie jeden sąsiad cztery razy w roku skuwa płytki w łazience, drugi ma 85 lat i uwielbia słuchać wszystkich programów informacyjnych w TV, tylko nie za bardzo słyszy, a trzeci hucznie obchodzi imieniny wszystkich swoich znajomych na FB.
Akurat mieszkam w wielkiej płycie i poza naprawdę skrajnymi przypadkami nie słyszę nic z sąsiednich mieszkań. Jedynie, kiedy ktoś robi remont albo naprawdę mocno imprezuje to słychać cokolwiek. To bardziej w drugą stronę - staram się nie odkręcać gałki głośności zbyt wysoko, żeby jakiś sąsiad nie przyszedł z pretensjami. Jeszcze się to jednak nie zdarzyło. Dużo więcej słychać jak otworzę okno, i to czasami przeszkadza, zwłaszcza w "dni imprezowe" :P

Jarson 08.05.2022 23:58

Wiesz - różnica pomiędzy jakimś sprzętem a przyzwoitym sprzętem jest słyszalna i to bardzo dobrze słyszalna. Tak samo środowisko odsłuchowe również ma niebagatelne znaczenie. Natomiast chodzi o to, żeby odróżnić wzrost kosztów związany z wykorzystaniem technologii realnie zwiększających jakość dźwięku od zwykłego nabijania ludzi w akustyczną butelkę.

To nawet nie jest tak, że nie warto w ogóle kupować drogiego sprzętu. Nie tylko głośniki za 1,5 k zł będą z założenia lepsze niż marketowe pierdziałki za 49 zł, ale i zestaw za 5 k zł zdeklasuje ten za półtora tysiaka. Natomiast po pierwsze trzeba mieć to gdzie postawić, bo na przykład nic po takich głośnikach w mieszkaniu w bloku z wielkiej płyty, gdzie jeden sąsiad cztery razy w roku skuwa płytki w łazience, drugi ma 85 lat i uwielbia słuchać wszystkich programów informacyjnych w TV, tylko nie za bardzo słyszy, a trzeci hucznie obchodzi imieniny wszystkich swoich znajomych na FB. Po drugie jest pewna granica, powyżej której wzrost jakości nie jest warty wydanych pieniędzy - to tak jakbyśmy wybrali laptopa z ekranem 8K (jak już będą, bo pewnie będą :P) zamiast 4K, gdzie nasz wzrok nie będzie w stanie wyłapać różnicy (niejeden nie zobaczy różnicy między 1080p a 4K). A po trzecie przecież nigdzie nie jest napisane, że w ofercie sklepów drogie są tylko urządzenia i komponenty o wysokiej jakości. I tu akurat w świecie audio jest się z czego pośmiać.

Trudno jest sprzedawać drogo jakiś shit do rowerów. Jeśli ktoś zacznie sprzedawać widelec z amortyzatorem mający umożliwić zeskoczenie z 15-metrowej skały, a on będzie się łamał po zeskoczeniu z metrowego murka, to nikt za ciężkiego groma nie kupi kolejnego, a jeszcze wysmaży piękną recenzję. Natomiast przewód za 200 funtów metr, którego efektu działania nie zobaczymy na najlepszym oscyloskopie (dlatego rzecz jasna, że żaden oscyloskop nie jest tak wyrafinowany, a nie dlatego, że przewód nie jest w niczym lepszy od przyzwoitego markowego kabelka za 20 zł metr) - no udowodnijmy, że tam nie ma magii...

Na szczęście rynek nie jest jeszcze zapełniony. Jest miejsce dla mnie i jeszcze mogę zbić fortunę. Patyczki do uszów (którymi nie można czyścić uszów, wiem, ale moimi będzie można) z płynem hipoalergiczno-akustycznym z układem układającym proakustycznie włosy w uszach - to jest mój startup! W wersji premium rzecz jasna ultradźwiękowe masowanie bębenków (napęd se ze szczoteczki do zębów wezmę, a co...) :szczerb:

DarkSlide97 08.05.2022 19:25

Mnie tam nie obchodzą jakieś złote kable czy diamentowe bezpieczniki. Słucham muzyki na starej wieży stereo, audiofile twierdzą że wieże to szajs ale jak dla mnie gra dobrze i mocna jest jak cholera :taktak:

Może jakbym miał sporo hajsu to sprawiłbym sobie jakiś zestawik z serii Sony ES albo coś w ten deseń, na razie jestem więcej niż zadowolony ze swojego sprzętu. Jak chcę więcej basu czy wysokich to podbijam na wzmacniaczu a nie kupuję złote kable czy inne diamentowe podstawki pod kolumny :szczerb:

Jarson 08.05.2022 01:08

Kabel w tej cenie jest oczywistą bzdurą, ale można by jeszcze się zastanawiać, że może rzeczywiście dzieje się w nim jakaś magia (choć oczywiście dziać się nie może). Natomiast bezpiecznik jest elementem tak pasywnym, tak bardzo nie mającym żadnego wpływu na zupełnie nic (poza rzecz jasna szybkim przerwaniem obwodu w przypadku pojawienia się w nim za dużego prądu), że trudno sobie wyobrazić, jak w ogóle można kogoś przekonać o zasadności stosowania modelu droższego niż pół funta sztuka.

Zastanawiam się, co znaczy w tym przypadku gwarancja 12 miesięcy :hmm: Jeśli bezpiecznik się przepali to podlega wymianie gwarancyjnej, bo przestał przewodzić prąd, czy nie podlega, bo zadziałał prawidłowo? :P

- Deckard - 07.05.2022 22:51

Ilość załączników: 1
Polecam do tego kabelek z tej samej strony

grzeniu 07.05.2022 21:56

Ile to wyjdzie za 1A? :hmm: :wow: k***a

joujoujou 07.05.2022 20:45

https://www.futureshop.co.uk/quantum...nd-uk-13a-fuse

Załącznik 187933

To bezpiecznik, jakby kto nie wiedział. :)

ed hunter 24.04.2016 10:10

Jest i dobrze się ma, półtora roku temu tam słuchawki kupowałem. :taktak:

DarkSlide97 24.04.2016 06:42

Ja nigdy nie wchodzę do takich sklepów bo mnie nie stać na nie i czuje sie biednie :rotfl:

Berion 24.04.2016 00:39

A bo to mało serwisów audiofilskich? Oczywiście nie sugerowałem się jakością czy inną obecnością muzyków w uchu wewnętrznym ;] tylko samą estetyką. To można spokojnie ocenić po zdjęciu, potem kliknąć w link, i westchnąć po zobaczeniu ceny. ;p

Tego sklepu to już chyba tam nie ma tak od połowy lat 90. ;p

ed hunter 23.04.2016 16:41

Berion na Nowogrodzką ma blisko, do Top HI-FI ;)

M@X 23.04.2016 16:01

Znalazles sprzet audio za 50 K patrzac na zdjecia? Niezle.

W Krakowie moge Ci podeslac namiar na dobry salon - przychodzisz ze swoim zrodlem i wszystko Ci podepna.

Ja by, sie "na oko" kupowac nie odwazyl ;-).

Berion 23.04.2016 15:42

Ale jedno odmówić im nie można. Sprzęt często jest stylowy, niecodzienny. Czy warto za to przepłacać to nie wiem, ale kurcze, któregoś razu przebuszowałem sobie po internetach i znalazłem dla siebie audiofilskie super kable, słuchawki itd. Tylko przykro mi było, że za 50 000zł (czyli "lekko" nie na moją kieszeń). No ale... :D

andy 23.04.2016 09:34

Załącznik 77893

czary2mary 23.04.2016 06:10

Co do płyt Sieveking Sound Gold...to dokładnie technologia i płyty Mitsumi \KodakGold ATIP:97m27s45f tylko cena 1$\1Euro pomnożona kilkakrotnie w górę ..... :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:05.