![]() |
Naprawy DIY / Prowizorki
Jaka była najciekawsza prowizoryczna naprawa jaką wykonaliście? :D
Ja niedawno wyciągnąłem ze strychu uszkodzone Logitechy X230 i postanowiłem je naprawić. Miały uszkodzony wtyk który idzie do subwoofera (d-sub 9) i uszkodzony kabel minijack. Minijack to był pikuś - rozkręciłem, przylutowałem, zabezpieczyłem klejem dwuskładnikowym. Po wielu trudach udało mi się naprawić wtyk od kabla db9, okazało się że było kilka wersji tych niepozornych głośników - naliczyłem przynajmniej pięć różnych schematów wyjść znalezionych w sieci.:sciana: No ale dobra, na elektrodzie znalazłem właściwy. Całe szczęście wtyczkę kupiłem skręcaną, a nie lutowaną bo jakbym miał to rozlutowywać za każdym razem to bym to rzucił w cholerę. :P No i pojawił się kolejny problem - coś trzeszczy i buczy w środku. Rozkręcam subwoofer i widzę że część niedostępna bez totalnej destrukcji subwoofera (sporo rzeczy jest przymocowanych na klej) się poluzowała i jest wprawiana w ruch przez powietrze. No ale ja się łatwo nie poddaję! Przypomniałem sobie, że mam niesprawny subwoofer od Logitechów z5500 (dostałem za free samo pudło z głośnikiem, bez elektroniki), o takie monstrum: http://www.totallydubbed.net/content..._DSC04681.jpeg I wpadłem na pomysł, że odlutuję głośnik z x230, wyprowadzę kabel i podłączę go do głośnika subwoofera z5500... dla kontrastu - cena całego zestawu z5500 wynosiła niegdyś jakieś 1800z, a x230 około 10x mniej. :haha: Co prawda głośnik jest tam dosłownie 2x większy (13cm i 26cm), ale kto wie - może malusieńki zasilacz wbudowany w x230 da radę... no i udało się. :taktak: Brakowało niestety nieco mocy - po zwiększeniu głośności przy jednoczesnym podkręceniu basów (co jest konieczne by wprawić w ruch subwoofer od z5500) malutki zasilacz wbudowany w x230 nie wyrabiał. Ale ale ale - mój telewizor ma opcję dawania dźwięku jednocześnie przez głośniki jak i wyjście słuchawkowe z możliwością niezależnego ustawiania ich głośności. :D A więc ustawiłem w x230 głośność do połowy, a basy na prawie max, do tego głośnik w TV uzupełnia pasmo i jest git. k***a Audiofile by mnie zabili. :rotfl: No ale to nie jest do słuchania muzyki, a oglądania filmów/grania w gry. :haha: |
Brawo Ty ;)
|
|
Naprawiłem słuchawki, dwie blaszki i dwie śruby xD. Z szacunku nie wrzucę fotki...
|
O nie nie nie, nie ma tak łatwo. Pokaż coś nabroił! :D
|
Phitam, za bidnej komuny (ani blaszek ani śrub nie dało się zdobyć) słuchawki naprawiało się kawałkiem czegoś sztywnego (choćby i patyk) plus taśma klejąca. :taktak:
|
Ilość załączników: 4
To taśma klejąca była dostępna? W tamtych czasach z wszystkim było trudno...
Fotki poniżej, robione tabletem. Załącznik 78677 Załącznik 78678 Załącznik 78679 Załącznik 78680 Nie zrobiło miniaturek, co dać w tagach? |
Taśma oczywiście łatwo dostępna nie była, ale zawsze łatwiej niż sznurek do snopowiązałek.
|
Ilość załączników: 1
Załącznik 79020 Stara ładowarka z zagranicy od czytnika , stary kabel od radia i jakoś to dało rade.
|
Pan powyżej chyba skrycie chciałby dostać nagrodę darwina. ;)
@revolver0 piękne te słuchawki. Przypomina mi się zdjęcie laptopa, którego zawiasy zostały naprawione w podobny sposób. :D |
Skąd wiesz, może już geny zdążył komuś przekazać. Wtedy nie przyznają. ;]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:00. |