![]() |
SMB i win10, problem udostępniania
Byłem na win7 wszystko było ok, teraz jestem na win10 pro i nijak nie mogę udostępnić zasobów (tj. gier) dla ps2. Aktualnie nie mam routera tylko bezpośrednio przez port ethernet w PC, ustawić umiem (ps2), co do win10 nie jestem pewny, wszystko powinno być ok i najczęstszy error to 300 czyli nie można połączyć z SMB, czasami 303. Podejrzewam, że router rozwiązałby problem ale aktualnie nie posiadam.
|
Byłoby łatwiej, jakbyś wrzucił ustawienia PS2 i PC Win 10.
Dodatkowo czy próbowałeś "Wyłączyć udostępnianie chronione hasłem": Panel sterowania -> Wszystkie elementy Panelu sterowania -> Centrum sieci i udostępniana -> Zaawansowane ustawiena udostępniana -> Wszystkie sieci -> Wyłącz udostępnianie chronione hasłem. |
To pierwsze co zrobiłem. xD Na PC:
IP: 192.168.0.2 Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.0.1 DNS: 192.168.0.1 PS2: IP: 192.168.0.10 Maska: 255.255.255.0 Brama: 192.168.0.1 DNS: 192.168.0.1 PC po IP: 192.168.0.2 Duplex automatyczny, port 450. Połączenie kablem crossowanym. |
No dobra a:
Share: User: U mnie jest port 445. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. |
Share pasuje z tym co udostępniłem czyli PS2ISO po obu stronach, user GUEST, nigdy nie zmieniałem. Teraz mam error 303 cały czas czyli nie można nawiązać połączenia z serwerem SMB.
|
Tu jest ewentualnie filmik jak to zrobić z Win7, ale używałem go też do kofiguracji z Win 10
https://www.youtube.com/watch?v=Kz5mZsDuUHc To było jakiś czas temu, ale u mnie GUEST nie działał, więc musiałem zmienić na nazwę użytkownika. Nazwy użytkowników znajdują się w "C:/Users". Jeszcze podałem hasło i to wszystko. |
No i nadal nic, może ten mój kabel to nie crossowany? No ale widzę zamienione kabelki na końcówkach.
|
Skoro wszystko było OK na win 7, teraz masz błąd 303 (czyli nie można nawiązać połączenia z serwerem SMB) w OPL,
więc coś musi być nie tak z ustawieniami :hmm:. |
No to jak ustawić? Nowe konto utworzyć?
|
A po co nowe, przecież OPL może korzystać z twojego.
Przed chwilą sprawdzałem gościa (GUEST) z OPL 0.9.3 i WIN 10. Wszystko u mnie jest OK :ysz:. Więc już nie będę doradzał, bo przyniosę ci więcej szkód niż pożytku :\. |
Sprawdzałem na 0.8, 0.9.3 i najnowszej becie, wszędzie to samo i definitywnie wina win10.
|
Ostatni "genialny" pomysł ode mnie, to dodanie gościa ("Gość") do udostępniania (Odczyt\zapis):
http://i.imgur.com/cEHr1YW.jpg. Restart windy... i sprawdzić czy działa. |
Problem, częściowo, rozwiązany. Okazuje się, ze na win10 nie mogę udostępnić folderu dla ps2 z HDD-USB. Wszystko działa z dysków podłączonych bezpośrednio do portów SATA na MOBO. Dzięki wielkie M$... :/
|
Co cie podkusilo zeby instalowac to guwno zwane w10 :rotfl:
|
Nic, 7 mi zdychała więc zrobiłem aktualizacje. Jak poprawnie udostępnić HDD-USB, niby widoczne a dostępu nie ma.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:22. |