Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z prędkością netu (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-predkoscia-netu-95909/)

ynsiwy 26.09.2016 18:18

Problem z prędkością netu
 
Mam taki mały problem.
Mam internet z vectry 100mb, podłączone mam 2 PC obydwa po kablu.
Na jednym czasem udaje się osiągnąć te 90..., zaś na drugim zdecydowanie słabszym maksymalnie osiągam 60, a powinienem max te 75 bo sieciówka ma te 100 mbps

No i chodzi o ten drugi komputer (FUJITSU SIEMENS ESPRIMO Q5020)
Nie jest to jakaś taka padaczka, w załączniku raport systemu.
Dysk jest ssd, są 4gb ramu, karta sieciowa 100 mbps.

Jest w ogóle szansa na te 75mb na tej wbudowanej karcie sieciowej?
Pewnie w takim mini pc nie ma opcji na jej wymianę?

Edit.

Tak teraz czytam to chyba mam jakieś złe sterowniki do sieciówki :sciana:
Jak ustawieniach karty zmienię szybkośc i dupleks na 1Gb/s to nie łączy w ogóle z internetem...

mgit 26.09.2016 20:15

A router ma swich 1 GB/s że ustawiasz taką prędkość?

ynsiwy 26.09.2016 20:47

Nie znam się na tym, ale widocznie nie ma. Po prostu szukałem na ang forach, żeby spróbować przestawić. No ale nie pomaga.
Ogólnie wszędzie gdzie szukałem nie ma jakiegoś konkretnego rozwiązania. Niby inne sterowniki. Ja mam najnowsze jakie daje win 8.1

mgit 26.09.2016 20:48

A co ty masz za router? Podaj model i producenta.... powinno być na naklejce pod routerem...

ynsiwy 26.09.2016 21:02

Router jest tp-link TL-WR841N.
Mam obok siebie 2 PC. Kable ok 2m na jednym internet śmiga pełna para. A na tym fujitsu q5020 idzie tylko 100mbs. Zamieniałem kable, próbowałem sterowniki na nowo, a i tak nie idzie pełna moc łącza

mgit 26.09.2016 21:15

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1368772)
Router jest tp-link TL-WR841N.
Mam obok siebie 2 PC. Kable ok 2m na jednym internet śmiga pełna para. A na tym fujitsu q5020 idzie tylko 100mbs. Zamieniałem kable, próbowałem sterowniki na nowo, a i tak nie idzie pełna moc łącza

Ten router ma swich: 4x 10/100BaseTX (RJ45) więc szału nie będzie... do tego pewnie kable CAT4 zamiast CAT5 i jest odpowiedź. Kup normalny router coś pokroju WDR4500 (nie koniecznie ten model ale o podobnych osiągach) i do tego kable CAT5 i będzie lepiej...

Ten router co masz to straszna bieda...

ynsiwy 27.09.2016 05:10

No ok zdaje sobie sprawę że router nie jest jakiś tam super, w przyszłości go zmienię pewnie. Tylko na jednym PC działa normalnie, a na drugim nie tego nie rozumiem.
Jeszcze spróbuję wymienić te kable...

grzeniu 27.09.2016 07:07

A nie możesz mu wsadzić jakiejś karty wifi na USB w standardzie 'N' (za jakieś ~5 dych) i powinno hulać? Router ma teoretycznie do 300, więc w okolicach setki powinien wyrobić. Jeśli styka ci kabel 2m to znaczy że odległość mała i starczy jakaś tańsza sieciówka wifi.
Przynajmniej pożycz od kogoś i sprawdź.

ynsiwy 27.09.2016 08:56

Mam jakąś sieciówke wifi ale na niej idzie tylko 20 mega.
Używam tylko jednego kompa tego słabszego i robi za taką stacje do torrentów bo mało prądu ciągnie..
Po prostu denerwuje mnie to że nie działa a powinno i tyle :)

ynsiwy 07.03.2019 13:26

Odkopuje swój stary temat.
Mam pewien dylemat. Zwiększyłem internet do 600mb, po wifi na 5g ladnie leci 440mb, ale na kompie max co mi się udało to 250mb.
Połączenie w karcie jest 1.0 Gb/s, kabel jest chyba 6cat , a przynajmniej 5 ;), wrzuciłem ostatnie sterowniki do sieciówki, ale nic nie pomaga.
Karta intel 82566 MM.

Może macie jakiś pomysł?


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:46.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.