![]() |
Pliki używane przez Windows podczas startu i zamykania
Witam,
Czytałem, że w przypłodku przypadkowego usunięcia plików w systemie Windows niezalecane jest uruchamiania bądź zamykanie systemu ponieważ mogą one zostać nadpisane przez pliki używane przez system. co to za pliki systemowe, które tworzy Windows? |
Nie wiem czy podczas startu i zamykania, ale na pewno podczas pracy. Rozpakowane instalatory, paczki CAB/MSI, cache swoje i różnych programów, logi systemowe, rejestr który żyje własnym życiem etc. Zachodzi też cały czas defragmentacja w tle jeśli tego nie wyłączyłeś (chociaż nie wiem czy cały czas czy tylko co jakiś czas), indeksowanie plików.
|
Cały czas nie - tylko wtedy kiedy jest to konieczne. Można to zobaczyć tradycyjnie - obserwując diodę sygnalizującą pracę dysku, o ile jest.
|
@xor82
Mi się zdaje - czy ty masz coraz to dziwniejsze pytania :D Jak nie o zasadę działania systemu plików - a teraz o funkcjonowaniu systemu... :) Jeszcze trochę - i zaczniesz się interesować językiem C++ i dla czego składnia jest taka a nie inna :szczerb: |
A mnie się zdaje, że chce zostać kolejnym chałupniczym odzyskiwaczem danych. ;)
|
Cytat:
|
Ale to kosztowne jest. Jeśli chcesz się tym zajmować na większą skalę niż "znajomy znajomego" to trzeba otworzyć firmę i sporo do niej dokładać przez długi czas (więcej zapłacisz w podatkach niż zarobisz). Trzeba też kupić sprzęt taki jak blockery, a nawet wynalazki pokroju PC-3000. Chyba że chcesz robić fuszerę programikami dla Kowalskiego i żerować na jego niewiedzy... :p
|
Cytat:
|
Ale co jest ubogiego? Wszystko jest. Tyle że po angielsku. Ale takie mamy czasy, że to język międzynarodowy. Kiedyś była to łacina, francuski czy hiszpański, a jutro może być to chiński. Jak chcesz wiedzieć jak są zbudowane systemy plików to czytasz ich dokumentację... NTFS jest zamknięty, ale możesz przejrzeć kod ntfs3g. Tylko tak naprawdę po co? Jest cała gama oprogramowania, które wyszukuje danych za Ciebie i wątpię abyś napisał lepsze. I to Ci wszyscy tłumaczyli sto razy. :p
|
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:12. |