Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Pliki używane przez Windows podczas startu i zamykania (https://forum.cdrinfo.pl/f113/pliki-uzywane-przez-windows-podczas-startu-zamykania-95924/)

xor82 04.10.2016 14:33

Pliki używane przez Windows podczas startu i zamykania

Witam,

Czytałem, że w przypłodku przypadkowego usunięcia plików w systemie Windows niezalecane jest uruchamiania bądź zamykanie systemu ponieważ mogą one zostać nadpisane przez pliki używane przez system. co to za pliki systemowe, które tworzy Windows?

Berion 04.10.2016 17:17

Nie wiem czy podczas startu i zamykania, ale na pewno podczas pracy. Rozpakowane instalatory, paczki CAB/MSI, cache swoje i różnych programów, logi systemowe, rejestr który żyje własnym życiem etc. Zachodzi też cały czas defragmentacja w tle jeśli tego nie wyłączyłeś (chociaż nie wiem czy cały czas czy tylko co jakiś czas), indeksowanie plików.

Jarson 09.10.2016 18:52

Cały czas nie - tylko wtedy kiedy jest to konieczne. Można to zobaczyć tradycyjnie - obserwując diodę sygnalizującą pracę dysku, o ile jest.

mgit 09.10.2016 20:39

@xor82

Mi się zdaje - czy ty masz coraz to dziwniejsze pytania :D

Jak nie o zasadę działania systemu plików - a teraz o funkcjonowaniu systemu... :)

Jeszcze trochę - i zaczniesz się interesować językiem C++ i dla czego składnia jest taka a nie inna :szczerb:

Berion 10.10.2016 01:14

A mnie się zdaje, że chce zostać kolejnym chałupniczym odzyskiwaczem danych. ;)

xor82 10.10.2016 08:30

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369467)
A mnie się zdaje, że chce zostać kolejnym chałupniczym odzyskiwaczem danych. ;)

Od czegoś trzeba zacząć :) No chyba, że "nie wolno", na zasadzie "tylko ja się będę na tym znał, a ty zostaw to w spokoju" :)

Berion 10.10.2016 10:49

Ale to kosztowne jest. Jeśli chcesz się tym zajmować na większą skalę niż "znajomy znajomego" to trzeba otworzyć firmę i sporo do niej dokładać przez długi czas (więcej zapłacisz w podatkach niż zarobisz). Trzeba też kupić sprzęt taki jak blockery, a nawet wynalazki pokroju PC-3000. Chyba że chcesz robić fuszerę programikami dla Kowalskiego i żerować na jego niewiedzy... :p

xor82 10.10.2016 12:53

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369485)
Ale to kosztowne jest. Jeśli chcesz się tym zajmować na większą skalę niż "znajomy znajomego" to trzeba otworzyć firmę i sporo do niej dokładać przez długi czas (więcej zapłacisz w podatkach niż zarobisz). Trzeba też kupić sprzęt taki jak blockery, a nawet wynalazki pokroju PC-3000. Chyba że chcesz robić fuszerę programikami dla Kowalskiego i żerować na jego niewiedzy... :p

Nie od razu Rzym zbudowano :) Jedyne czego się obawiam na chwilę obecną to brak możliwości tzw. czystego pokoju, więc otwieranie i naprawa wnętrza dysku nie wchodzi w grę. A jeśli chodzi o grzebanie w elektronice czy analiza danych to nie tylko żerowanie na Kowalskim. Po pierwsze przysłowiowy Kowalski i tak się tego nie nauczy. Po drugie znam wielu informatyków, którzy mają wiedzę ze swojej dziedziny, za to z odzysku danych zerową, więc nie tylko żerowanie na kowalskim, który nie zna się na komputerach. Szkoda tylko, że polski internet i fora są tak ubogie w tą tematykę i często pozostają zagraniczne strony. Ale to nie temat na takie rozmowy. Temat dotyczy czegoś innego :)

Berion 10.10.2016 17:47

Ale co jest ubogiego? Wszystko jest. Tyle że po angielsku. Ale takie mamy czasy, że to język międzynarodowy. Kiedyś była to łacina, francuski czy hiszpański, a jutro może być to chiński. Jak chcesz wiedzieć jak są zbudowane systemy plików to czytasz ich dokumentację... NTFS jest zamknięty, ale możesz przejrzeć kod ntfs3g. Tylko tak naprawdę po co? Jest cała gama oprogramowania, które wyszukuje danych za Ciebie i wątpię abyś napisał lepsze. I to Ci wszyscy tłumaczyli sto razy. :p

xor82 11.10.2016 08:23

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369500)
Jest cała gama oprogramowania, które wyszukuje danych za Ciebie i wątpię abyś napisał lepsze. I to Ci wszyscy tłumaczyli sto razy. :p

Wątpię, bo nigdy o to nie pytałem :)

Berion 12.10.2016 19:17

https://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=4079761

mgit 12.10.2016 21:35

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1369598)

Coś ten link nie do końca działa :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:12.