![]() |
Wieloregionowe DVD
Witam!
Czy możecie polecić mi jakiś komputerowy odtwarzacz DVD z możliwością obejścia regionalizacji? Mój obecny i wysłużony LG 8080B bardzo często nie czyta płytek (normalnych CD także). Z góry dziękuje! Geri |
Jest już późno i widzę, że jesteś zmęczony...
Co ma nagrywarka do dvd-rom? Jeśli Twój LG nie czyta płyt i to CD, to po prostu jest Cytat:
Ten problem według mnie nie ma nic wspólnego z free region. O ile się orientuję, to juz producenci nie wypuszczają odtwarzaczy dvd z odblokowanymi regionami (wspominam swój pierwszy LG DRD 840B wolny od tych ograniczeń). zargo |
... a i bym zapomniał.
Polecam DVDGenie - pozwala obejść blokadę regionów zargo |
W megateście napedów DVD na CDRinfo.pl napisano, że pomimo, iż każdy odtwarzacz posiada blokadę RPC-2, to można ją całkowicie usunąć. Jeżeli to prawda, to polecam oczywiście napęd Toshiba. Starsze, około trzyletnie napędy nie posiadają blokady regionalnej.
|
Jest jeszcze RegionKiller, facetow od CDClone. Ale nie mialem potrzeby uzywac! W zasadzie tez nie widze potrzeby przestawiania regionow wiecej niz 5x.
|
Region free jest o tyle dla mnie ważny, że mam płyty z różnych regionów i gdy zepsuł mi się odtwarzacz DVD (albo właściwie dogorywa - bo raz czyta płytki, raz nie) to chce kupić nowy, który nie zmusi mnie do wyrzucenia kilkudziesięciu płyt do śmieci.
DVD Genie ***8211; może nie ominąć regionalizacji w czytniku, który kupie, dlatego proszę o poradę, który warto kupić. (np. we wspomnianym LG nie pomaga, musze używać dedykowanego programu). BTW ***8211; polecam stronę www.firmware.fr.st - ale dalej nie wiem, który kupić ***8211; wybór jest tak duży, a zależy mi na czytniku z dobrą korektą błędów. P.S. Dlaczego pytacz ***8222;Co ma nagrywarka do dvd-rom?***8221; ***8211; nie poruszam tematu nagrywania ***8211; tylko DVD. Geri |
Cytat:
|
hehehe
Ale wpadziocha Człowiek czyta CDRinfo, a tam tylko nagrywarki i nagrywarki ... i się trochę skołowałem Sorki wielkie (a nagrywarka też mi już trochę pada - stara jest) Może Combo - jakie macie opinie? Geri |
Adik - nie jestem prof. Miodkiem, ale przeciwieństwie do nazwiska wspomnianego autorytetu, zargo się nie odmienia...
ale oczywiście nie jestem obrażony Co do Combo... to: 1. urządzenie te ma sens, gdy pragniemy zaoszczędzić trochę złociszy (tzw. 3w1) 2. raczej urządzenia wielofunkcyjne, nie mają tej klasy co każde oddzielnie 3. z teoretycznego punktu widzenia, urządzenie combo będzie eksploatowane częściej (raz jako cdrom, drugi dvdrom, trzeci jako cdrrom), więc szybciej zakończy swój żywot 4. jedno urządzenie raczej nie pozwala użyć opcji kopiowania płyty 5. obecne dosyć niskie ceny urządzeń, przemawiają za zakupem oddzielnych urządzeń, np. w konfiguracji dvdrom + cdrrom (sam posiadam takie rozwiązanie). zargo |
Zdecydowanie CDRW+DVD oddzielnie! Zadnych combo, zalet malo wad duzo!
Ew. oszczednosc miejsca w kieszeniach 5,5`, problematyczna. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:32. |