![]() |
Ilość załączników: 1
Tak wiem że GPT to format partycji, źle to opisałem, zamieniłem dyski miejscami i teraz inny jest nie widoczny a ten którego mi brakowało pokazał się.
Cholera, pewnie wina leży po stronie taśmy, będę musiał to sprawdzić, dzięki za podpowiedź, dam znać po wymianie taśmy czy się poprawiło :) Edit: problem rozwiązany, okazało się że moje mobo ma jakąś dziwną konfigurację gniazd dla dysków, jedno gniazdo w ogóle nie jest wykrywane przez CDI i akurat tam miałem podpięty nie widoczny dysk, wpadłem na pomysł, jeśli CDI nie widzi napędu CD to w to miejsce podepnę dysk, no i pomogło, taśmę od napędu CD podpiąłem do dysku i tą od dysku do CD, teraz wszystko działa i dysk jest widoczny :) Dzięki za pomoc, problem rozwiązany i temat można zamknąć :) |
Zamień urządzenia miejscami tak aby były na innym porcie i zobacz czy będzie tak samo. Odpal Linuksa i na nim sprawdź czy także są problemy z odczytem S.M.A.R.T.
GPT to nie jest partycja tylko format tablicy partycji. ;] |
HDD Segate 3TB problem z Disc info
Ilość załączników: 5
Witam szanowne grono, zwracam się z prośbą o rozwiązanie problemu z dyskiem.
Kupiłem na allegro nowy dysk Seagate, dysk działa ale nie mogę uzyskać o nim żadnej informacji, sprzedający wstawił screena z Cristal DiscInfo i tam są widoczne jego parametry, u mnie niestety nie mogę tego sprawdzić. Może ktoś mi to wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje ? Mam jeszcze dwa takie same dyski i CDI wszystko o nich ładnie pokazuje a z tym jednym jest coś nie tak, gdzie szukać przyczyny ? Sprawdzałem innymi programami i jest to samo, nie można określić stanu dysku :( W załączniku screeny z owym "cudem" którego nie potrafię rozwiązać ;) Dysk E, partycja GPT tak jak dwa pozostałe Seagate. Proszę o poradę w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:05. |