Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Szalejacy bufor odczytu (https://forum.cdrinfo.pl/f2/szalejacy-bufor-odczytu-9612/)

Viktor 13.08.2002 00:50

Szalejacy bufor odczytu

Wypalam plytke audio w nero. Wybieram z twardego mp3rojki ktore maja byc na cd, metoda track at once, predkosc 8x i w czasie wypalania bufor odczytu po kazdej piosence spada do zera a co za tym idzie bufor nagrywarki takze.
Na szczescie to zaraz za kazdym razem wraca do normy i plytka sie do konca pali.
Czy to normalne, ze bufor odczytu tak szaleje?
Czy moze jednak powinien on byc caly czas pelny?
Jesli jest cos nie tak to czego to wina?

+++LeWaP+++ 13.08.2002 08:25

Wyłącz programy, które działają w tle. Typu antywirus itp.

Nagrywaj audio w DAO !!! a nie TAO !!! Jeżeli twoj anagrywarka to obsługuja, a rczej tak skoto masz 8x. Spróbój nagrać 4x.

Pedros 13.08.2002 08:41

Jak rozumiem wypalasz audio z mp3 w locie?
No to tak jak radzi LeWaP oraz zauważ, że dodatkowo maszyna jest ociążona konwersją. Może przekonweruj wcześmiej te mpki na vawy.
Twoja nagrywarka musi mieć ochronę zapisu (nie wiem jaką masz), bo inaczej nie bardzo sobie wyobrażam, żeby tak nagrane płyty chodziły.
I masz rację - bufor powinien być zapełniony, nieważne czy jest ochrona, czy nie - dla audio to może mieć znaczenie przy późniejszym odczycie tej płyty w różnych CD.

bgn 13.08.2002 09:35

no i zmien tryb z TAO na DAO (disk at once)

bgn 13.08.2002 09:37

Sorry +++LeWaP+++. Jak czesto mi sie zdaza, nie przeczytalem wszystkich postow i tego, ze juz koledze klarownie to wylozyles.
Skleroza jest procesem nieublagalnym, pora sie przezucic na Majonez dietetyczny:)

miernik 13.08.2002 09:52

Re: Szalejacy bufor odczytu

Cytat:

Viktor napisa***322;(a)
Wypalam plytke audio w nero. Wybieram z twardego mp3rojki ktore maja byc na cd, metoda track at once, predkosc 8x i w czasie wypalania bufor odczytu po kazdej piosence spada do zera a co za tym idzie bufor nagrywarki takze.
Na szczescie to zaraz za kazdym razem wraca do normy i plytka sie do konca pali.
Czy to normalne, ze bufor odczytu tak szaleje?
Czy moze jednak powinien on byc caly czas pelny?
Jesli jest cos nie tak to czego to wina?

Kolega pyta czy to normalne w TAO wiec odpowiadam na pytanie bo nikt nie odpowiedzial konkretnie na zadane pytanie.
Przy zapisie TAO z mp3 tak spadajacy bufor to normalka , poprostu przygotowuje sie sciezka i wypala gdy konczy sie ona wypalac to bufor spada bo jest przygotowana tylko ta sciezka i jak ja wypali to przerywa wypalanie i przygotowuje nastepna i zaczyna znowu wypalac i dlatego ten bufor tak sie zachowuje - to jest odpowiedz na twoje pytanie.
A rada jest taka jak koledzy mowia - nagrywaj w DAO (chyba ze masz bardzo maly HDD to wtedy w TAO) ale przed wypaleniem zrzuc mp3 do wav np za pomoca programu "EAC" lub podobnego (moze byc nawet WINAMP) . Szkoda ze nie podales konfiguracji kompa wtedy bysmy ci poradzili dokladniej jak wypalac.:-D :-D :-D

shirley 13.08.2002 09:59

W TAO to jest jaknajbardziej normalne. A co do konwersji mp3 2 wav w winampie to pamietaj zeby aqualizera wylaczyc bo jak tego nie zrobisz to wav zachowa jego ustawienia.

miernik 13.08.2002 10:02

Cytat:

shirley napisa***322;(a)
W TAO to jest jaknajbardziej normalne. A co do konwersji mp3 2 wav w winampie to pamietaj zeby aqualizera wylaczyc bo jak tego nie zrobisz to wav zachowa jego ustawienia.
No wlasnie zapomnialem dodac - dzieki:-D

shirley 13.08.2002 11:18

Cytat:

miernik napisa***322;(a)

No wlasnie zapomnialem dodac - dzieki:-D

No problemo ;)

discopolana 14.08.2002 12:48

kiedyś dla jaj ustawiłem LiteOn na PIO, bo tak podobno zaleca producent (źródło ostatni Chip) i wtedy zobaczyłem co może wyprawiać bufor :-)
zmień z PIO na UDMA w Panel Sterowania/System/Menadzer Urządzeń

sprawdzone

shirley 14.08.2002 12:54

Cytat:

discopolana napisa***322;(a)
kiedyś dla jaj ustawiłem LiteOn na PIO, bo tak podobno zaleca producent (źródło ostatni Chip) i wtedy zobaczyłem co może wyprawiać bufor :-)
zmień z PIO na UDMA w Panel Sterowania/System/Menadzer Urządzeń

sprawdzone

Obawiam sie ze i w tym przypadku to nic nie da bo bufar skacze zawsze przy zmianie tracku. A to jest normalne w TAO. Po prostu nastepuje chwilowe wylaczenie lasera i oproznienie bufora nagrywarki.

sayan 14.08.2002 14:45

BGN niedługo stuknie Ci 1000 :) moze dostaniesz od kogoś MAJOONEZ dietetyczny ... bo są niestety tez cięęężko strawne :) :) :) :-D

Pedros 15.08.2002 00:37

Cytat:

sayan napisa***322;(a)
BGN niedługo stuknie Ci 1000 :) moze dostaniesz od kogoś MAJOONEZ dietetyczny ... bo są niestety tez cięęężko strawne :) :) :) :-D
No przecież dostanie czapkę z logo CDRIfno ;) - vide post na OT.
Tylko mam nadzieję nie w kolorze czerownym - to mi do niego nie pasuje - prędzej by zjadł czpkę :-D niż został moderatorem...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:10.