![]() |
Nagrywanie płyty blu ray DVDfab-em nagłe zatrzymanie
Witajcie
Posiadam samsungowską nagrywarkę zewnętrzna Blu Ray-a. Właśnie wypalam nią już 3 bądź 4 płytę. Wczesniej paliłem Imgburnem a teraz postanowiłem DVDfab 9. Wypalam film w 3D rozmiar około 45 GB. Wszystko szło pięknie do momentu 49% gdzie nagle sie zatrzymało i słychać tylko jak mieli płytę w napędzie a prędkość zapisu spadła do 0.1x. Czas oczekiwania z dwóch godzin zrobił sie na 16 i cały czas rośnie. Płyta to BD-RE 50GB. Już wcześniej na niej paliłem i nie było problemów. To jest jakiś przejściowy błąd czy nie ma sesnu czekać i anulowac? Pozdrawiam |
Zdupczylo sie przy przejsciu miedzy warstwami plyta niestety do smietnika a przyczyn moze byc wiele , jak dvdfab i niekompatybilna nagrywarka poprzez badziewiasta plyte oraz tysiac innych zeczy z OS ;)
|
Tak jak myślałem. Spróbowałem dla pewności ponowić próbe i to samo. Nagrywałem już wcześniej na tej płycie. To mogło być przyczyną? Bo z tego co wiem to te wielokrotnego też sie zużywają od wymazywania i swoją żywotność tracą. Ale żeby po 3-4 razach? Wsadziłem właśnie nową to hula jak najęta.
|
U mnie plyta RE zakonczyla zycie po 2 razie ta co przyszla z nagrywarka ;)
|
Cytat:
|
Ciezko powiedziec ja mialem jedna i szkoda mi bylo kasy na nastepna po tym jak po drugim razie sie wysralo ;) inni by sie musieli wypowiedziec co tez tesowali zywotnosc BD-RE DL ;)
|
Producenci zwykle trwałość BD-RE DL określają na około ~1000 cykli zapisów .
Warto spróbować skasować całkowicie \ sformatować od nowa na jakimś lepszym sprzęcie jak zewnetrzny TSST z który jest wiele problemów . |
Cytat:
|
Z każdym zapisem \ kasowaniem nośnik coraz słabiej zapisuje się .
To znany też problem że czasami stacjonarne player BluRay mają problemy z odczytem BD-RE DL nawet tylko kilkanaście razy nagranych . Jeżeli zmniejszyła się pojemność nośnika mimo całkowitego wymazania danych to nośnik uległ uszkodzeniu . |
Tak sądziłem że coś z tą płytą jest nie tak. Może zaopatrze sie jeszcze w jedną żeby sprawdzić czy da radę na dłużej.
|
Mnie BD-RE też padła. Już po trzecim nagrywaniu, przy końcu wywala CRC.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:39. |