![]() |
Przejściówka sata na pata
Witam
Zastanawiam się jak będzie działać taka przejściówka? Nie mam w starym pc wolnych sata ale mam ide wolne. Więc chciałbym wykorzystać jeden na zużyty dysk który wymienię ale chciałem go zostawić w obudowie na mniej ważne rzeczy bo najbardziej zniszczony jest na partycji systemowej (32gb) Plan jest taki zakup hdd sata podmiana starego a stary podpięty pod pata. Przy okazji wywalę wiekowego seagate 40gb (zakup w 2003roku :wow:) Pozdrawiam |
Nie da się zrobić takiej przejściówki. Musi to być kontroler tłumaczący PATA na SATA i odwrotnie. I są takie na PCI na przykład, ale są także "zwisy".
|
Ok. Takie coś miałem na myśli:
https://www.morele.net/logilink-adap...d0006a-632902/ Do tego tak sobie myślę skoro na płycie jest tylko sata 1 to dysk i tak będzie szybszy na ata 133 chyba? Czyli stary dysk został by tak jak jest a system postawił bym na nowym podpiętym pod ide. Pozdrawiam |
To jest kontroler. Po prostu czepiam się nazw bo lubię porządek. ;)
Nie będzie. Przecież dysku z docelowym interfejsem PATA nikt nie projektował aby przekraczał prędkości określone w specyfikacji dla ATA133. Mało tego, mało który dysk w ogóle pozwala na tak szybki odczyt. I tak samo działa to w drugą stronę, możesz podpiąć hiper ultra szybki SSD, ale i tak nie przekroczy tego co przełyka na końcu IDE. |
Ale chwila... czyli sata 1 jest szybsza od ata133?
Miałem kiedyś maxtora 80gb i miał właśnie tak. Ten stary seagate ma ata100. Zamysł jest taki żeby ten dysk: https://www.morele.net/dysk-toshiba-...0uzsva-860921/ (Lub wersję 500gb) Odpalić jako podstawę pod system ale wykorzystując właśnie taki kontroler/przejściówkę. Kolejnej kieszeni 3,5 cala nie chcę bo... przy usb2.0 mija się to z celem (już takie rozwiązanie mam w innym 500gb seagate'cie i w ogóle z niego nie korzystam) Pozdrawiam |
Jest. SATA 1 to 150 MB/s a ATA - max. 133 MB/s.
|
Aaa... ale ja nie uzyskuje takich transferów na obecnym dysku. Stąd zamieszanie zrobiło mi się w głowie.
Jutro zobaczę wrzucę szybki test odczytu w hd tune lub innym podobnym programie. |
Jeśli tak to możesz, ale ja nigdy nie bootowałem systemu w ten sposób, więc nie wiem czy opóźnienia mają tutaj jakieś znaczenie.
|
Zrobiłem dzisiaj test na początku dysku jest 108MB/s w odczycie w trybie burst 118MB/s.
Czy to jest pełna sata 1? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:44. |