Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Płyty BD-R LTH - jak to z nimi jest? (https://forum.cdrinfo.pl/f28/plyty-bd-r-lth-jak-nimi-jest-96232/)

gilban 12.02.2017 16:36

Płyty BD-R LTH - jak to z nimi jest?

Witam.

Chciałem się dowiedzieć jak to z tymi płytami LTH jest. Co jest w nich złego?

Wszędzie wszyscy na nich psy wieszają, ale w specyfikacji nowo zakupionej nagrywarki Pioneer BDR-S09XLT jest napisane że je nagrywa, fakt wolniej, bo max 8x w stosunku do zwykłych max 16x.

Pytam, bo coraz więcej sklepów je ma (w wydaniu Verbatima), przynajmniej w Warszawie, a niektóre tylko je mają. I dlatego chciałem się dowiedzieć, czy warto je kupować?

Dodatkowo widzę, że wszyscy tu do testów nośników używają nagrywarek Liteon? Dlaczego akurat ich? Ja tej firmy mam tylko BD-ROM (czytnik) o symbolu iHOS104-32. Czy też się do tego nadaje?

misiozol 12.02.2017 16:51

Co z nimi nie tak ano juz odpowiadam , biodegraduja sie w oczach :D

Arepo 12.02.2017 16:53

Płyty LTH bardzo szybko ulegają degradacji, dane są odczytywane przez napędy z coraz większym trudem, aż następuje ich utrata. Nawet po kilku miesiącach można już mieć ogromne problemy z takimi płytami. Poczytaj ten temat, nie warto ich kupować.

Testuje się na napędach Lite-On, gdyż one to potrafią i robią bardzo dobrze, jeśli nie najlepiej. Pioneer nie umożliwia testowania jakości nagranych płyt.

gilban 12.02.2017 18:10

To się tak jeszcze zapytam: po co te płyty są produkowane skoro to zwyczajne buble?

Arepo 12.02.2017 19:07

Pytanie raczej do ich producenta, można się domyślać że to się im opłaca ;)

czary2mary 12.02.2017 19:57

Cytat:

Napisany przez gilban (Post 1378095)
To się tak jeszcze zapytam: po co te płyty są produkowane skoro to zwyczajne buble?

Tłocznie produkują je na maszynach\liniach\technologiach od DVD - oszczędności kosztów..i jeszcze raz oszczędności oczywiście dla tłoczni..;)

Berion 12.02.2017 20:15

Sądzę że z powodu niskiej ceny i nieświadomości klientów.

I tylko rośnie liczba malkontentów typu: "płyty to przeżytek, nagrałem i już jest nie do odczytania". Co odbije się czkawką nam wszystkim, bo zabija rynek.

Arepo 12.02.2017 20:27

Sprawa jest dość dziwna, bo przecież organiczny barwnik nie jest aż tak nietrwały. Markowe płyty CD czy DVD trzymają spokojnie lata, a nie miesiące. Wygląda na to, że technologia nie sprawdziła się w przypadku Blu-Ray. Może to kwestia samych barwników, dla których mniejsze pity i landy okazały się zbyt małe, albo tysiąc innych możliwych powodów. Jest pewne, że coś tu nie gra.

gilban 12.02.2017 20:32

Niby tak, tylko wiem, że kiedyś TDK zaczęło nagle robić płyty DVD, z których dane znikały i przez to firma padła, bo tamte wersje nagle ludzie przestali kupować gdy się poznali. W sumie obecna firma TDK z tą poprzednią nie ma już nic wspólnego poza nazwą.

A i mówiąc o barwnikach widzę że płyty BD-R Verbatima CMCMAGBA5 są od spodu lekko niebieskawe i bardzo ciemne. Natomiast Panasonica MEIRA1 (001) bardziej złote i też przecież nie LTH, a mimo wszystko barwniki są zastosowane w obu przypadkach inne.

Arepo 12.02.2017 20:43

Przez płyty to oni raczej nie padli, bo to był jeden z setek produktów które sprzedawali ;) Takie rzeczy jednak nikomu nie wychodzą na dobre ...

czary2mary 12.02.2017 20:50

Te niebieskie TDK DVD ze znikającymi danymi były już logowane i produkowały je już MBI India oraz CMC Magnetic Tajwan ...
Natomiast niebieskie DVD z kodami MID TDK003 i TTH02 były tłoczone w FalconMedia i do dziś działają bezproblemowo ....:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:07.