![]() |
W jaki sposób ustalić jaka pamięć RAM do laptopa?
Mam pytanie dotyczące pamięci ram. Mając sobie taki model laptopa: Toshiba NB520-10R wyczytałem z sieci, że obsługuje tylko do 2 GB RAMU DDR3. Okej, tylko jak sprawa wygląda z taktowaniem? Np. na tej stronie: https://www.mrmemory.co.uk/memory-ra...20-10rsugerują kupno 2GB RAMU o taktowaniu 1066mhz. Gdzie sprawdzić czy wyższe taktowanie obsłuży płyta główna? Czy to już nie ma znaczenia? I przy okazji czy z jakiegoś programu typu AIDA mogę wyczytać jaki i ile ramu obsługuje dana płyta główna? Tak, aby nie męczyć google na przyszłość?
|
Zobacz tutaj:
https://forum-laptopy.info.pl/viewto...p?p=9205#p9205 Korzystałem kilka razy i się zgadzało. :taktak: |
A nawet jak się nie będzie zgadzało, to akurat taktowanie RAM nie jest parametrem od którego zależy czy kość będzie pracować w komputerze czy nie.
Kupisz za szybką kość, to stracisz parę zł (będzie droższa) a i tak uruchomi się z niższym taktowaniem. Kupisz za wolną to stracisz kilka procent na wydajności - wszystkie (łącznie z już obecnymi w komputerze) dostosują swoje taktowanie do tej nowej. A i to nie zawsze. Kiedyś włożyłem do komputera z 4 GB DDR2 1066 MHz kolejną kość 2 GB@800 MHz. Komputer nie dość, że domyślnie uruchomił się z taktowaniem pamięci 1066 MHz, to jeszcze - podkusiło mnie sprawdzić - po zmianie w BIOS spokojnie wszedł na 1333 MHz i tak już pracował kilka lat, aż wymieniłem płytę główną. |
Jeśli do 1066 dorzuciłeś 800 to szybsza zwalnia do tych 800, a nie odwrotnie... Żaden BIOS/UEFI nie podkręca sam pamięci, ani ta nie zyskuje magicznie.
@Ethar Bezpiecznie byłoby kupić*o takiej prędkości jaką masz obecnie... albo przeczytać w instrukcji obsługi laptopa. :P |
Ja teorię bardzo dobrze znam, przecież sam w ostatnim poście napisałem, że właśnie tak powinno być ;) Natomiast u mnie stało się tak, że osiemsetka sama wystartowała z szybszymi kośćmi na 1066 MHz, bez proszenia jej o to.
|
A pewien jesteś, że pracuje z takimi wartościami, a nie tylko je wyświetla?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:15. |