Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Propozycje, sugestie, błędy forum (https://forum.cdrinfo.pl/f10/)
-   -   Problem z logiem - przy 4k (https://forum.cdrinfo.pl/f10/problem-logiem-przy-4k-96446/)

Berion 27.05.2017 20:37

Error 429

mgit 19.05.2017 19:41

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1384239)
Po pierwsze to na tych screenach nic nie widać bo nie są natywne tylko przeskalowane.
Po drugie wiem co mówię bo wiem jak OS się wyświetlaja i znam się na grafice.

@M@X: Nie jest tak na Windowsach i Linuksach (i nie jest tak na macOS znajomego, ale jak mówisz może ustawił tak sobie a ja przyjąłem to za pewnik). YT nie może być dowodem bo po pierwsze nie mam na czym wyświetlić filmu w 4K, a po drugie jest "skompresowany" stratnie.

Proszę bardzo - wersja nie przeskalowana: https://www.dropbox.com/s/i89366npcc...SW_4k.PNG?dl=0

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1383959)
Czy? Jest jeszcze trzwarty
- Olać to

Olać to - to nie rozwiąże problemu - skrypt forum się nie rozwija... i stoi w miejscu... tylko czekać aż go WannaCrypt załatwi...
Ja rozumiem nie chęć do medii społecznościowych, ale bez przesady...

Berion 19.05.2017 17:04

Po pierwsze to na tych screenach nic nie widać bo nie są natywne tylko przeskalowane.
Po drugie wiem co mówię bo wiem jak OS się wyświetlaja i znam się na grafice.

@M@X: Nie jest tak na Windowsach i Linuksach (i nie jest tak na macOS znajomego, ale jak mówisz może ustawił tak sobie a ja przyjąłem to za pewnik). YT nie może być dowodem bo po pierwsze nie mam na czym wyświetlić filmu w 4K, a po drugie jest "skompresowany" stratnie.

M@X 18.05.2017 21:35

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1384199)
Jest jeszcze jeden problem: żaden OS nie skaluje poprawnie swojego GUI i na 4K wszystko jest małe jak liliput (albo niespójne jak ręcznie podbijesz DPI, wielkości czcionek itd. + rozmazane rastrowe ikony jeśli program jest antyczny i nie ma 256x256 pikselowych).

Obalam. Realna, domyślna przestrzeń robocza na iMac 5K to odpowiednik dawnego 1440 x 900, co znaczy że domyślne wymiary obiektów na 27 calowej Retinie 5K wynoszą, w centymetrach, tyle samo co na 27 calowym iMacu 2560 x 1440, tyle że są dużo ostrzejsze. Naturalnie masochiści walczący o "przestrzeń roboczą" mogą zmniejszać obiekty aż do absurdalnych wartości i wszystko skaluje się poprawnie. Dowód:

https://youtu.be/Z_AjMtnoY6o

Nic nie dzieje się oczywiście automagicznie - aplikacje mają być dopasowane do rozdzielczości, developerzy mieli czas na ich dopasowanie. Jak nie zdążyli to wypad ze sklepu lub stosowne ostrzeżenie przed uruchomieniem (dla aplikacji spoza sklepu) że z developera jest niedzisiejsza dupa, nie trzyma standardów i przez niego ten program będzie wyglądał żałośnie, ale jeśli chcesz to możesz pan uruchomić ;-).

mgit 18.05.2017 20:59

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1384199)
Mam odniesienie takie, że siedzę metr przed mocno średnią TN, 24 cale w 1080p i gdyby nie mała odległość to nawet powiedziałbym, że to wystarczająca rozdzielczość. Widziałem topowe *VA/IPS* po kolorymetrze, większe i z dwukrotnie większą rozdzielczością (za 3000+ zł). To jest moim zdaniem maksimum co ma sens w monitorze.

Jest jeszcze jeden problem: żaden OS nie skaluje poprawnie swojego GUI i na 4K wszystko jest małe jak liliput (albo niespójne jak ręcznie podbijesz DPI, wielkości czcionek itd. + rozmazane rastrowe ikony jeśli program jest antyczny i nie ma 256x256 pikselowych).

hmm śmiem się nie zgodzić...

Screen programu w 4k, jak dla mnie ikony są ogromne i nic rozmazane nie jest :czytaj:

No ale co ja tam wiem... burżuj jestem :szczerb:

No ale jak ktoś kurczliwie trzyma się staroci to pewnie... 640x480 i zero nowości - konserwatyzm na całego...

Berion 18.05.2017 20:40

Mam odniesienie takie, że siedzę metr przed mocno średnią TN, 24 cale w 1080p i gdyby nie mała odległość to nawet powiedziałbym, że to wystarczająca rozdzielczość. Widziałem topowe *VA/IPS* po kolorymetrze, większe i z dwukrotnie większą rozdzielczością (za 3000+ zł). To jest moim zdaniem maksimum co ma sens w monitorze.

mgit 15.05.2017 16:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1383972)
4K jest zbędne. Jedyną sensowną rozdzielczością na desktopach pozostaje 2560x1920. Wszystko wyżej to absurd.

Tak sobie to tłumacz :haha:

Za pewne nie pracowałeś nigdy na monitorze 4k / lub komputerze mac i nie masz punktu odniesienia. Mam wrażenie, że bazujesz na ogólnej opinii (panującej w necie) - nie mając rzeczywistego odniesienia - czy naprawdę jest lepiej, czy to tylko bełkot marketingowy...

Dla tego jesteś przeciwny monitorom 4k i komputerom Apple.

Taka ciekawostka:
Dla czego przeciętny Kowalski - który używa komputera do pisania / przeglądania www po przejściu na MAC'a nigdy już nie wraca do PC? Powiesz bo wywalił masę kasy... a patrzyłeś po ile chodzą używane maci? Takie 2-4 letnie? Które działają jak po wyjęciu z pudełka... wcale suma nie jest jakaś zaporowa...

Berion 15.05.2017 00:04

4K jest zbędne. Jedyną sensowną rozdzielczością na desktopach pozostaje 2560x1920. Wszystko wyżej to absurd.

M@X 14.05.2017 22:39

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1383963)
To lepiej nie poprawiać, trzeba obniżyć standardy! Przecież są osoby które mają jeszcze monitory CRT i czują się na pewno pokrzywdzone... przez to że forum nie wspiera tak oczywistej rozdzielczości :taktak:

Jedynym standardem powinna być rozdzielczość 640x480 k***a

I koniecznie poblokować UserAgenty dla sprzętow Apple, bo za drogie! Permban dla "burżujów"! Tylko 640x480 na jedynej prawilnej MATOWEJ matrycy TN (pal licho, że powłoka antyrefleksyjna w glare'owej Retinie zjada je na śniadanie.

Czekam tylko aż na zobaczę na jakimś MacBooku z 2013 roku, podobnie jak na pełnoletnich Audi S8 zobaczę tę żałosną naklejkę "Sfinansowano z 500+" ;-)

mgit 14.05.2017 22:00

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1383961)
Za 2 lata bedzie 8k i znowu bedzie trzeba poprawiac.

To lepiej nie poprawiać, trzeba obniżyć standardy! Przecież są osoby które mają jeszcze monitory CRT i czują się na pewno pokrzywdzone... przez to że forum nie wspiera tak oczywistej rozdzielczości :taktak:

Jedynym standardem powinna być rozdzielczość 640x480 k***a

loki7777 14.05.2017 21:53

Za 2 lata bedzie 8k i znowu bedzie trzeba poprawiac.

grzeniu 14.05.2017 21:20

Czy? Jest jeszcze trzwarty
- Olać to

mgit 14.05.2017 19:57

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1383948)
Eee.... powazny problem to ze wycielo kawalek grafiki, ciekawe co bedzie gdy cos powazniejszego sie stanie lol2

Nie wiesz, że ważność / pilność rozwiązania problem ma czy stopnie:

- Pilne
- Mega pilne
- Ultra pilne

:czytaj:

misiozol 14.05.2017 19:22

Eee.... powazny problem to ze wycielo kawalek grafiki, ciekawe co bedzie gdy cos powazniejszego sie stanie lol2

mgit 14.05.2017 12:14

To poważny problem, a wy se jaja robicie... k***a

Skoro już teraz forum ma problem z inną rozdzielczością niż HD, to strach myśleć co będzie przy 8k

To jak 4k budzi kontrowersje, to może zmienić styl forum na wersję statyczną 640x480 :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:14.