Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Na ile mozna wierzyc testom na overburing? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ile-mozna-wierzyc-testom-overburing-9645/)

anka725 14.08.2002 19:53

Na ile mozna wierzyc testom na overburing?

Kupilam w realu 2 plytki BTC 700MB (Producent nośnika: CMC Magnetics Corporation Typ 6). Zrobilam test na overburing pierwszej plytce w Nero CD Speed i wyszlo ze moge na niej nagrac 84:17.63 (~741MB). W sumie nagralam na niej bez problemu 725MB z predkoscia x40 :)

Klopoty zaczely sie z druga plytka.. najpierw zrobilam test w Feurio! 1.65.3 PL wpisujac 85min, test zakonczyl sie komunikatem ze na plyte mozna dograc wiecej niz te 85min. Zdziwilam sie ale nic zrobilam test w Nero CD Speed wpisujac za koniec 99min - znow wyszlo ze na plycie mozna zmiescic wiecej! Dla potwierdzenia zrobilam test w Feurio z takim samym wynikiem! I teraz nie wiem czy trafila mi sie plytka cud ;) czy te programy klamia.. nie chce nagrywac byle czego zeby sie tylko przekonac.. ale tez nie chce mi sie wiezyc ze na BTC 700MB moge nagrac wiecej niz 870MB!

Co o tym sadzicie? Mieliscie kiedys podobny dylemat?

Taz40 14.08.2002 20:05

Według mnie to stanowczo za szybko robisz overburn. Również w overburn-test mozna trochę zwolnić i powinno pokazać żeczywistą ilość miejsca.

Plemnik 14.08.2002 20:46

Na te 90 minut to bym szczerze mowiac nie liczyl - BTC slyna z badziewnosci no ale moze zdarzyl sie cud. CMC to w sumie dobry producent robil nawet Verby (ale tez i espery).

anka725 15.08.2002 16:20

Za radami Taza zmniejszylam predkosc testow do 16x i okazalo sie ze jednak cudow nie ma :( BTC 700MB w sumie umozliwiaja overburing do 85 min. - ja jednak przyjelam ze bezpiecznie mozna nagrac na nie 730MB i to mi w zupelnosci wystarcza :)

Pozdrowienia, Anka.

kucykspeedway 15.08.2002 20:18

dwie rozne sprawy

witam
anka725 test we feurio jest prawdziwy ale jest to test plyty audio a jak wiadomo na plyte takowa nagrywane sa wieksze ilosci danych niz na plyty z danymi stad taka rozbieznosc ale jest ona prawdziwa :P
wystarczy najprosciej zrobic obraz audio i danych w nero oczywiscie osobno i spradzic ile zajmuja :P

anka725 15.08.2002 21:01

Hmm.. kucykspeedway ja jeszcze nie zdecydowlam co nagrac na ta plytke, wiec oba testy mi sie przydadza.. :P

I wiem ze Feurio! to programik tylko do audio (czytuje Cdrinfo.pl :P), wiec logiczne ze test tez przeprowadzalam z mysla o plytce audio :P

Wiecej testow robilam w Nero CD Speed (a Nero to juz program do danych i audio) i wlasnie o tych testach mowilam.. bo to w nich z predkoscia x40 wychodzily bledy.. po zmniejszeniu do x16 otrzymalam wreszcie wynik okolo 85 minut (korzystajac z Kalkulatora na Cdrinfo daje to jakies 747MB danych). Pozatym test przeprowadzony w Feurio zbytnio nie roznil sie od tego w Nero.. pare sekund.. zreszta mi i tak wystarcza ze bezpiecznie moge nagrac 730MB danych, czy 83 minuty audio 8)

ps. nie bardzo rozumiem o jaka rozbieznosc ci chodzi.. ale z cala pewnoscia na BTC 700MB nie nagram 99 minut audio.. chocbym niewiem co robila :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:05.