![]() |
Cytat:
Idę założyć nowy temat. :idea: |
Cytat:
|
Niestety nie mam , dalem sobie na wstrzymanie tymczasowo bo nie ma nic sensownego do zbudowania w wersji kolor a tylko taka wchodzi w gre ;)
|
Złożyłeś ją w ogóle? Albo jakoś masz blisko?
Bo jest potrzeba wydrukowania czegoś niedużego. :> |
|
Cytat:
Nadal to drogie i mało opłacalne... nawet do własnych prywatnych projektów lepiej wydruk zlecić firmie... lepsza jakość... W firmie mam proszkową do prototypownia... użyliśmy ją ze trzy razy... taniej wychodzi zlecić innej firmie niż na niej drukować... |
powiem tak, bez bazy ogromnej wiedzy! i umiejętności , nawet jakbyś poskładał drukarkę za 20K to będziesz co najwyżej drukować doniczki , pytanie czy Ci się będzie opłacało [będziesz miał odbiorę]
bo czysto hobbistycznie to nie opłaca się składać jakiegokolwiek sprzętu w dziedzinie druku 3d, moge się mylić bo temat lizałem jakieś 9 miesięcy temu ale ,aż tak się chyba nie zmieniło ? |
Dokladnie, czysto hobbistyczne podejscie, dlatego nie chce fortune wydac a miec zabawe no i wazne zeby byla 3 kolorowa bo fajne zeczy mozna twozyc z 3 podstawowych kolorow.
|
Ale ja rozumiem rację po Waszej stronie i po stronie Miśka. Bo tak na prawdę koszt jest nie wielki i jeżeli chce sobie zbudować zabawkę i parę razy coś tam zbudować to czemu nie. Gdyby chodziło o profesjonalne podejście to macie jak najbardziej rację. :)
|
Cytat:
Zobacz sobie z ciekawości - ile kosztuje 1 licencja CATI (stosowanej w lotnictwie i AUTOMOTO)... się zdziwisz - pomijając kwestie archaicznego interfejsu :fiu: |
No widziałem :D chodź z tą sztuczna waginą to zalatukesz Darkiem [emoji14]
|
Cytat:
|
Ale Misiek chce sobie zrobić /kupić pseudo drukarkę 3D i drukować gotowce z netu, tak o dla szpanu / picu / własnego widzimisie.
Jak będzie chciał drukować protezy kości dla psów / chomików / świnek morskich to wtedy kupi już taka wypasioną i program za 50 tyś :) [emoji14] |
Cytat:
Po co komu drukarka dla gotowców w necie? Bez sensu... Nie spełni głównego warunku "nie będzie zbierać krzu", a bez wiedzy o modelowaniu / projektowaniu właśnie zbierać kurz będzie... To ma racje bytu gdy wiesz czego potrzebujesz i jak to zrobić :taktak: Ponadto nie wiemy od autora tematu kilku ważnych kwestii... - Jakiej wielkości elementy chce drukować oraz jak wysokie a ma to niebagatelne znaczenie - Czy potrzebuje podgrzewanego stołu roboczego czy jest mu to zbędne - Na jakim jakości wydruku mu zależy - Jakim materiałem chce drukować - W jakiej technologie druku 3D chce iść za pewne FFF albo FDM ale czy na pewno? Dalej idąc w temat nauki programów, czy aby na pewno dobrze, że zaczęliśmy polecać SolidWorks'a? Owszem jest bardzo przyjazny i łatwy do opanowania... ale jego cena jest ogromna... wprawdzie tańszy od CATI, ale i tak ponad kieszeń przeciętnego Kowalskiego... Ja wprawdzie mam go służbowego - z firmy w której pracuję... ale jak bym miał go kupić (prywatnie) to szukał bym czegoś tańszego może IronCAD - za 10 tyś już kupi się licencje... jest znacznie łatwiejszy i tańszy i też oferuje możliwość stworzenia modelu do druku... |
Sa gotowce w necie do drukowania , wracajac do tematu drukarki nie za wiele powiedzieliscie :P
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:00. |