Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Budowa drukarki 3D kolor (https://forum.cdrinfo.pl/f113/budowa-drukarki-3d-kolor-96591/)

joujoujou 12.10.2017 15:01

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1391943)
Niestety nie mam , [...]

Szkoda. :smutny:

Idę założyć nowy temat. :idea:

mgit 11.10.2017 19:14

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1391943)
Niestety nie mam , dalem sobie na wstrzymanie tymczasowo bo nie ma nic sensownego do zbudowania w wersji kolor a tylko taka wchodzi w gre ;)

Jak już będziesz mieć tą drukarkę, i będziesz potrzebował model 3D z SolidWorks'a (a nie znajdziesz na necie) to się odezwij tanio taki model zrobię na zamówienie :)

misiozol 11.10.2017 19:11

Niestety nie mam , dalem sobie na wstrzymanie tymczasowo bo nie ma nic sensownego do zbudowania w wersji kolor a tylko taka wchodzi w gre ;)

joujoujou 11.10.2017 17:00

Złożyłeś ją w ogóle? Albo jakoś masz blisko?

Bo jest potrzeba wydrukowania czegoś niedużego. :>

ynsiwy 11.10.2017 16:44

https://youtu.be/zxlTGkgWEfU

Od Chińczyków za 800 zł :wow:

mgit 16.08.2017 17:53

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1388656)
powiem tak, bez bazy ogromnej wiedzy! i umiejętności , nawet jakbyś poskładał drukarkę za 20K to będziesz co najwyżej drukować doniczki , pytanie czy Ci się będzie opłacało [będziesz miał odbiorę]
bo czysto hobbistycznie to nie opłaca się składać jakiegokolwiek sprzętu w dziedzinie druku 3d, moge się mylić bo temat lizałem jakieś 9 miesięcy temu ale ,aż tak się chyba nie zmieniło ?

Nic się nie zmieniło.... :taktak:

Nadal to drogie i mało opłacalne... nawet do własnych prywatnych projektów lepiej wydruk zlecić firmie... lepsza jakość...

W firmie mam proszkową do prototypownia... użyliśmy ją ze trzy razy... taniej wychodzi zlecić innej firmie niż na niej drukować...

- Deckard - 15.08.2017 23:29

powiem tak, bez bazy ogromnej wiedzy! i umiejętności , nawet jakbyś poskładał drukarkę za 20K to będziesz co najwyżej drukować doniczki , pytanie czy Ci się będzie opłacało [będziesz miał odbiorę]
bo czysto hobbistycznie to nie opłaca się składać jakiegokolwiek sprzętu w dziedzinie druku 3d, moge się mylić bo temat lizałem jakieś 9 miesięcy temu ale ,aż tak się chyba nie zmieniło ?

misiozol 15.08.2017 21:50

Dokladnie, czysto hobbistyczne podejscie, dlatego nie chce fortune wydac a miec zabawe no i wazne zeby byla 3 kolorowa bo fajne zeczy mozna twozyc z 3 podstawowych kolorow.

ynsiwy 15.08.2017 21:37

Ale ja rozumiem rację po Waszej stronie i po stronie Miśka. Bo tak na prawdę koszt jest nie wielki i jeżeli chce sobie zbudować zabawkę i parę razy coś tam zbudować to czemu nie. Gdyby chodziło o profesjonalne podejście to macie jak najbardziej rację. :)

mgit 15.08.2017 21:34

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1388640)
Ale Misiek chce sobie zrobić /kupić pseudo drukarkę 3D i drukować gotowce z netu, tak o dla szpanu / picu / własnego widzimisie.
Jak będzie chciał drukować protezy kości dla psów / chomików / świnek morskich to wtedy kupi już taka wypasioną i program za 50 tyś :) [emoji14]

Dalej mi się wydaje, że kupowanie drukarki 3D dla gotowców to bez sens... lepiej już sobie takie coś zamówić by ci wydrukowali - wyjdzie taniej :taktak:

Zobacz sobie z ciekawości - ile kosztuje 1 licencja CATI (stosowanej w lotnictwie i AUTOMOTO)... się zdziwisz - pomijając kwestie archaicznego interfejsu :fiu:

ynsiwy 15.08.2017 20:33

No widziałem :D chodź z tą sztuczna waginą to zalatukesz Darkiem [emoji14]

misiozol 15.08.2017 20:30

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1388640)
Ale Misiek chce sobie zrobić /kupić pseudo drukarkę 3D i drukować gotowce z netu, tak o dla szpanu / picu / własnego widzimisie.
Jak będzie chciał drukować protezy kości dla psów / chomików / świnek morskich to wtedy kupi już taka wypasioną i program za 50 tyś :) [emoji14]

No kurkafi wlasnie tak , taka jak ze zdjecia zebym se mogl wazon kolorowy wydrukowac dla kobiety albo sztuczna wagine zeby ja podqurwic :P :D

ynsiwy 15.08.2017 19:36

mgit 15.08.2017 18:09

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1388626)
Sa gotowce w necie do drukowania , wracajac do tematu drukarki nie za wiele powiedzieliscie :P

Powiedzieliśmy wystarczająco - nie liczy się ilość a jakość wypowiedzi :czytaj:

Po co komu drukarka dla gotowców w necie? Bez sensu... Nie spełni głównego warunku "nie będzie zbierać krzu", a bez wiedzy o modelowaniu / projektowaniu właśnie zbierać kurz będzie...

To ma racje bytu gdy wiesz czego potrzebujesz i jak to zrobić :taktak:

Ponadto nie wiemy od autora tematu kilku ważnych kwestii...
- Jakiej wielkości elementy chce drukować oraz jak wysokie a ma to niebagatelne znaczenie
- Czy potrzebuje podgrzewanego stołu roboczego czy jest mu to zbędne
- Na jakim jakości wydruku mu zależy
- Jakim materiałem chce drukować
- W jakiej technologie druku 3D chce iść za pewne FFF albo FDM ale czy na pewno?

Dalej idąc w temat nauki programów, czy aby na pewno dobrze, że zaczęliśmy polecać SolidWorks'a? Owszem jest bardzo przyjazny i łatwy do opanowania... ale jego cena jest ogromna... wprawdzie tańszy od CATI, ale i tak ponad kieszeń przeciętnego Kowalskiego...

Ja wprawdzie mam go służbowego - z firmy w której pracuję... ale jak bym miał go kupić (prywatnie) to szukał bym czegoś tańszego może IronCAD - za 10 tyś już kupi się licencje... jest znacznie łatwiejszy i tańszy i też oferuje możliwość stworzenia modelu do druku...

misiozol 15.08.2017 10:35

Sa gotowce w necie do drukowania , wracajac do tematu drukarki nie za wiele powiedzieliscie :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:00.