![]() |
Mówi się że Ruscy (na trackerach) wszystko mają. Ale na szybko sprawdziłem dwa i też nie ma. Ewentualnie ktoś kto dobrze zna rosyjski mógłby u nich popytać. :idea:
|
Witam, niestety już pisałem, serwis SONY w Poznaniu odpowiedział mi że nie ma szans abym znalazł ten program. Jesli oni nie mają to nikt go nie będzie miał :( Szkoda, fajne były te nagrywarki.
|
Ciężki temat - program Dragon nigdy nie był publicznie dostępny - manualna kalibracja prawdopodobnie nie jest możliwa bez softu.
Musisz pisać po serwisach -może gdzieś jeszcze mają ten soft .... |
Witam, właśnie przeczytałem wpis o nagrywarce SONY RCD-W100 / 500. Sam posiadam dwie nagrywarki SONY RCD-W1 to starsza nagrywarka i obie służyły mi długo. W 2022 roku padły mi lasery i kupiłem nowe KRS-220C. Gosciu w serwisie je wymienił po czym zadzwonił i powiedział ze lasery nie czytają i czytać nie bedą ponieważ sprawdził service manual i wyczytał ze do kalibracji laserów potrzebny jest program DRAGON, który SONY dostarczała do serwisów razem z laserami. Dzisiaj nie jest w stanie dostac tego programu przez co nie moze sprawic aby nagrywarki poprawnie działały. Czy ktokolwiek miał podobny problem i czy ktos zna jakis sposob aby sprawic zeby te lasery zaczeły czytac płyty? Za każdą sugestie bede wdzieczny. Pozdrawiam.
|
Cytat:
|
wszystko to objaw padniętego OPU jak by nie było
mój PDR-509 ma to samo po nagrzaniu nie nagrywa i nie czyta nic |
Słusznie zauważyłeś. W moim przypadku tak jest zapewne. Przyjrzałem się bliżej w jaki sposób wyskakują błędy, poczyniłem parę analiz i jednogłośnie można stwierdzić, że nagrywarka działa jak... jest zimna. Nieużywana przez min. 2h nagrywarka po włączeniu wypali dobrze jedną płytę :P Następna... raz się uda raz nie, płyty są niesfinalizowane w większości. Gdy urządzenie jest włączone jednostajnie przez 60-80minut zaczyna źle wypalać, nie zapisuje PMA, wywala REC ERROR. po 80minutach nieustannego działania, transformator jest bardzo gorący, płyta od niego nagrzana, obok kondensatory... Hm... dalej można się domyślić. Niestety w moim przypadku wymiana kondensatorów czy innych zużytych części niestety nie będzie opłacalna :( Nie dość, że nie dysponuje wolnym czasem to części tanie zapewne nie będą, a już straciłem sporo na zużytych nośnikach podczas testów :( Pozdrawiam i dzięki za odzew!
|
Witam po dłuższej przerwie. Ja postanowiłem się nieco bliżej zapoznać z nagrywarkami Philips i po wnikliwych badaniach samych laserów okazało się w praniu że na prawidłowe działanie głowicy wpływa nie tylko stan optyki i diody laserowej ale również cała płyta dystrybucji prądu i sygnałów która jest przed nią. Nagrywarki Sony są fajne ale mają jak dla mnie jedną zasadniczą wadę - nie pracują jako przetwornik AD/DA w trybie bez włożonej czystej płyty. Jeśli masz problem ze swoją nagrywarką zobacz moje rozwinięcie tematu w odpowiedzi dotyczącej nagrywarek serii CDR802-820. Może te informacje które tam są pomogą i tobie:
https://forum.cdrinfo.pl/f112/philip...ecorder-96619/ |
Aktualizacja problemu: rzecz niesłychana się stała. Podczas mozolnego sprawdzania elektroniki i czyszczenia (lasery też poddałem czyszczeniu) - wpadłem na szalony pomysł podmianki płyty! Wsadziłem Verbatima CD-R Audio, nagrywarka odczytała zgodność po czym podniosłem blokadę silnika w obudowie i podmieniłem na zwykła CD-R Sony (Data Disc!). Nagrywarka ewidentnie nie lubiła Verbatimów mimo że CMC Tajwan a Sony bodajże MBI, bo płyta została sfinalizowana poprawnie po wypaleniu kilku utworów... No cóż, dziwna sprawa. Ciekawe jak zareaguje na esperanzy? :D
|
Cytat:
|
W Nero jest opcja zamknięcia płyty
|
A jakim sposobem sfinalizować nośnik na komputerowej nagrywarce? Jest w imgburn/nero opcja samego finalizowania?
|
Tak też myślę, laser swoje lata już ma ;) Dzięki za rady
|
Wygląda to na mocno zużyty jednak laser \ słabej mocy laser .
Możesz spróbować nagrywać na lepszych jakościowo nośnikach CD-R Audio JVC\Taiyo Yuden -ATIP 97m24s01f lub Sony ATIP : 97m24s15f lub też dogrywać i finalizować nośnik na komputerowych nagrywarkach . |
Niesfinalizowany nośnik jest widziany, można dogrywać śmiało po kilka razy. Problem w samym finalizowaniu materiału :( Kupiłbym laser, ale 40 dolarów to dwa razy więcej niż dałem za tę nagrywarkę, a nie wiem czy to pomoże :D
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:43. |