Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/)
-   -   Jak dograć/usunąć pojedyncze dane z płyty CD-RW (https://forum.cdrinfo.pl/f112/jak-dograc-usunac-pojedyncze-dane-plyty-cd-rw-96967/)

grzeniu 14.05.2019 22:38

Zapisu pakietowego radia nie czytają. Sprawdź jeszcze te problematyczne płytki w innym odtwarzaczu.
Tak czy siak masz opcje napisane w poście nr 12.

lukasz1989 14.05.2019 18:38

W tym rzecz, że płytki multisesyjne (otwarte, nie zamknięte) odtwarzacz odczytuje ale z błędami, a kiedy sformatuję nośnik CD-RW na UDF do zapisu pakietowego - radioodtwarzacz nie rozpoznaje go w ogóle i wyświetla "error". Cały czas mowa o fabrycznym radioodtwarzaczu samochodowym z MP3 i korzystaniu z nagranych płyt CD-R/RW w samochodzie.

grzeniu 13.05.2019 00:31

To nagrywaj płytkę w multisesji i zamiast formatować, to usuwaj ostatnią (lub kilka) sesję. Po formatowaniu zawsze będzie nagrywana od początku.
Nie dotyczy audio CD.

lukasz1989 12.05.2019 21:14

Hę przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Nigdy nie nagrywam całej płyty, większość zawartości nośnika i tak pozostaje niewykorzystana. Gdybym za każdym razem po sformatowaniu płytki nagrywał pliki na różnych jej obszarach tak, aby dane nie były zapisywane cały czas w tych samych miejscach wielokrotnie (czyli od środka krążka ku krawędzi). Wtedy może można byłoby ją odtwarzać bezbłędnie i formatować większość ilość razy ? Tylko pytanie czy istnieje taki soft do nagrywania ? Nie spotkałem się jeszcze.

joujoujou 30.12.2018 22:16

5 razy to też jest do 1000. :czytaj:

Zmień płyty albo radio. Albo samochód. :mruga:

Ale o tym to już chyba pisałem? :hmm:

lukasz1989 30.12.2018 21:33

Po kilku probach nagrywania MP3 i kasowania zawartosci plyty CD-RW, radioodtwarzacz samochodowy odczytuje nosnik z bledami i podczas grania muzyki pojawiaja sie przerwy, trzaski itp. rzeczy. Nie dzieje sie to na calej zawartosci plyty lecz np. na pierwszym utworze, a pozniej gra juz OK (na jednej plycie tak mialem, na innych bywa roznie dot. caly czas CD-RW). Co moze byc tego przyczyna ? Na opakowaniu jest napisane, ze plyty moga byc nagrywane do 1000 razy bez straty na jakosci nagrania, a tu juz po ok. 5 razach zaczynaja sie pojawiac jakies problemy. Radio samochodowe fabryczne. Mam nadzieje, ze nie zwiastuje to padajacego lasera ? Dodam, ze plyty sa w niemal idealnym stanie bez rys i maja ok. roku.

misiozol 23.01.2018 23:32

Cytat:

Napisany przez lukasz1989 (Post 1398359)
W takim razie nawet nie będę próbował, dzięki. Swoją drogą byłem przekonany, że RW pozwoli na kasowanie i dogrywanie danych bez robienia czegokolwiek.

Tak tez jest :taktak:

lukasz1989 23.01.2018 19:45

W takim razie nawet nie będę próbował, dzięki. Swoją drogą byłem przekonany, że RW pozwoli na kasowanie i dogrywanie danych bez robienia czegokolwiek.

joujoujou 21.01.2018 00:50

Wątpliwe.

grzeniu 21.01.2018 00:14

A samochodowe w ogóle czytają zapis pakietowy?

joujoujou 20.01.2018 22:17

Na 99.999% będzie podobnie albo i gorzej. Samochodowe napędy należą do bardzo wybrednych. Najłatwiej to zmienić zmieniając radio albo samochód, niestety. :glaszcze:

lukasz1989 20.01.2018 18:39

No cóż, do edukowałem się trochę. Nie wiem czy jest sens robić z RW płyty wielosesyjnej. No bo co to mi da ? Zapis pakietowy da mi to samo, a nawet więcej, bo tylko on umożliwia kasowanie pojedynczych plików, w przypadku zapisu jedno- lub wielosesyjnego nie można usuwać pojedynczych plików, jedynie format całego nośnika. Dogrywać dane można i tu i tu, niestety w przypadku sformatowania płyty pakietowo zabierana jest nam pewna ilość MB, ale przy trybie wielosesyjnym każda sesja też coś zjada. Płyta ma być odczytywana w radiu samochodowym. W przypadku nie zamkniętej płyty CD-R, odtwarzacz sobie nie radził [mój poprzedni temat], muzyka grała‚ale nie obyło się bez błędów w odczytywaniu krążka (prawie przy każdym utworze było coś nie tak). Pytanie czy przy CD-RW i zapisie pakietowym będzie podobnie ?

grzeniu 19.01.2018 20:46

Teraz możesz tylko zgrać pliki z płytki na dysk, dodać nowe i nagrać na płytkę ponownie - oczywiście po formatowaniu cdrw.
Możesz to nagrać w multisesji (jak rada wyżej), choć lepiej 'normalnie' tzn w jednej sesji. Płytki cdrw i do tego multisesja nie zamknięta mogą sprawiać kłopoty niektórym odtwarzaczom. Płytki cdrw przecież nie tracisz, możesz nagrywać wiele razy.

Iskander 19.01.2018 19:36

Albo nagrywanie pakietowe.

misiozol 19.01.2018 19:14

Musi byc to nagrane jako plyta multisesyjna i nie zamknieta ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:14.