Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Laptop do obróbki grafiki (https://forum.cdrinfo.pl/f113/laptop-obrobki-grafiki-97185/)

andrzejj9 31.03.2018 13:42

Laptop do obróbki grafiki

A może ktoś tutaj się spotkał z podobnym wyborem :)

Szukam laptopa - raczej mniejszego - żeby móc mobilnie obrabiać zdjęcia. W domu mam monitor graficzny i niezawodnego l702x, ale jednak czasowo możliwość obróbki zdjeć tylko w domu mocno mnie ogranicza. Chciałbym coś przenośnego.

Poprzeglądałem, co jest dostępne i.. nie ma tego za dużo. W zasadzie spodobały mi się tylko serie HP Spectre i Dell XPS. Kolejna sprawa to jaka wielkość (15 czy 13 cali) i jaki ekran (FHD czy 4k). Niestety trudno ten sprzęt obejrzeć na żywo, więc wybór trochę w ciemno...

Aha - Apple ze względu na ceny (w mojej ocenie nieuzasadnione) odpada.

misiozol 31.03.2018 15:11

Ile kasy , nowy czy tez uzywka moze byc ?

andrzejj9 31.03.2018 15:51

Myślę, że realnie poniżej 6 tys. nie ma co myśleć. I więcej w zasadzie bym nie chciał - powiedzmy 5-6.

Używka.. gdybym do 4 tys. coś sensownego znalazł pewnie bym kupił (jeśli dobry stan), jako że to drugi laptop i do transportu. Ale raczej patrzę na nowe.

misiozol 31.03.2018 21:09

Grafika quadro czy zwykla , procej i7 ?

andrzejj9 31.03.2018 21:22

Co rozumiesz przez quadro?

Nad procesorem się zastanawiam. Raczej nie ma teraz po co iść w coś mniej niż i7, choć jednocześnie do zdjęć potrzebny nie będzie (i5 spokojnie by wystarczyło). Ale planuję też fotografię dronową i obróbkę filmów w 4k. Tu może sie przydać. Podobnie jak osobna karta grafiki.

M@X 31.03.2018 21:38

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1402855)
Aha - Apple ze względu na ceny (w mojej ocenie nieuzasadnione) odpada.

Szkoda, bo antyrefleksyjna Retina aktualnej generacji - mimo panujących mitów z przełomu wieków pod tytułem „Grażyna, matowy lepszy!” zamiata wszystko co jest na rynku, a za 6 kilo mozesz bez żadnego problemu wyrwać aktualnego MacBooka Pro 13’’. Nie ma TouchBar, ale ma być do grafiki, a nie montażu więc nic nie tracisz. Bym się nie zastanawiał. Mimo że Windows 10 jest coraz fajniejszy, to jednak jest macOS = jest jakość, a ma to być laptop do pracy.

misiozol 01.04.2018 12:17

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1402891)
Co rozumiesz przez quadro?

Nad procesorem się zastanawiam. Raczej nie ma teraz po co iść w coś mniej niż i7, choć jednocześnie do zdjęć potrzebny nie będzie (i5 spokojnie by wystarczyło). Ale planuję też fotografię dronową i obróbkę filmów w 4k. Tu może sie przydać. Podobnie jak osobna karta grafiki.

Laptop czyli przenosna stacja robocza , clevo sie na da idealnie , HP jest drogi . A co do quadro to nvidia quadro nie za bardzo nadaje sie do grania ale za to nadrabia moca obliczeniowa i wspomaga procek przy obrobce materialu video niestety wtedy tylko uzywka zostaje , ja ostatnio nabylem stacje robocza HP na ebay G3 17cali i7 quatro 3000 ;) koszt 1000e

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1402892)
Szkoda, bo antyrefleksyjna Retina aktualnej generacji - mimo panujących mitów z przełomu wieków pod tytułem „Grażyna, matowy lepszy!” zamiata wszystko co jest na rynku, a za 6 kilo mozesz bez żadnego problemu wyrwać aktualnego MacBooka Pro 13’’. Nie ma TouchBar, ale ma być do grafiki, a nie montażu więc nic nie tracisz. Bym się nie zastanawiał. Mimo że Windows 10 jest coraz fajniejszy, to jednak jest macOS = jest jakość, a ma to być laptop do pracy.

Marzenia sa fajne :D

andrzejj9 01.04.2018 16:11

Cytat:

Gdybym miał możliwość wzięcia czegoś matowego nie wahałbym się ani chwili. Już raz przerabiałem w życiu notebooka z odblaskową matrycą i.. nie dałem rady.

Ale że taka opcja raczej w grę nie wchodzi to może być glare.

Co do MacBooka.. od tego zacząłem. Poszedłem do salonu, spojrzałem na pierwszą cenę - 12 tys. - upewniłem się, że dobrze widzę. Potem z kolesiem zagadałem. Zachwalał oczywiście pod niebiosa najnowsze modele, ale w którymś momencie zeszliśmy na stare - jakiś 15 calowy, z retiną, zupełnie przyzwoity (dalej horendalnie drogi - 8,5 tys. ale to nie 12). W końcu się pytam faceta.. ok, ale w czym ten model jest gorszy od tych najnowszych, bo ja widzę same zalety - włączając w to normalną ilość portów. Facet tak patrzy patrzy.. w końcu mówi - no nie jest w niczym..

Więc to w sumie jedyny model, który wchodziłby w grę. I myślałem nad tym, ale myślę, że szybko by mnie coś trafiło. Nawet nie kwestia samej obsługi, potrafię się przyzwyczaić, ale dodatkowych programów. Ja mam swoje znane i lubiane, nie mam potrzeby, a tym bardziej czasu ich zmieniać. No i.. jednak apple jest dla mnie pod wieloma względami nieintuicyjny i tu pomimo czasu zdania nie zmieniam.

Co do matrycy - w rozdzielczości inni już dawno dogonili i przegonili Apple, a pod kątem jakości.. XPS 15 ma 100% pokrycie Adobe RGB. Apple tego nie ma. I kosztuje 7 tys. zamiast 12..

mgit 03.04.2018 23:34

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1402890)
Grafika quadro czy zwykla , procej i7 ?

Skoro nie wie co to Quadro - to prosty wniosek - że mu to zbędne...

Tak na dobrą sprawę Quadro to tylko inne sterowniki i lipne chłodzenie chodzące jak odkurzacz... :taktak: no chyba, że mowa o Quadro w cenie powyżej 10k za samą gafę :taktak:

Niedawno miałem okazje popracować zdalnie na maszynie z SLI Quadro P6000 24GB VCQP6000 - renderowanie na tym to chwila moment... tylko ta cena... 40 000 w samych grafach... to jest moc ;)

andrzejj9 27.06.2018 14:08

Wrócę jeszcze do tematu - choc w zasadzie aktualny cały czas.

W międzyczasie przerabialem różne opcje - w tym ostatnio - tablet z dołaczaną klawiaturą (Microsoft Surface PRO). Nawet mi się taki pomysł podobał (waga), ale jednak ze względu na ekran, raczej odpadnie.

Patrzyłem też na laptopy 2-in-1 - te obracane, ale znowu - ekran. Zostanę więc prawdopodobnie przy zwykłym laptopie.

Nie twierdzę, że nagle zrobiłem się zwolennikiem Apple (daleko od tego..), ale patrząc na ceny sensowych konfiguracji z Windowsem też poniżej 6-8 nic się nie znajdzie. Wyskoczyła mi przed chwilą promocja na ten model:

https://www.x-kom.pl/p/242492-notebo...8315c558ac2f35

Jak sie generalnie na tym pracuje? Ktoś wspominał, że ekran jest antyrefleksyjny - faktycznie jest lepszy niż typowy ekran błyszczący?

Jak z dźwiękiem i baterią? Tu akurat w recenzjach dość (nawet bardzo) Apple'a chwalili, ale też nie miałem okazji na żywo się przekonać (podejdę w tygodniu do salonu).

Coś jeszcze, na co warto zwrócic uwagę, o czym wiedzieć?

misiozol 27.06.2018 14:34

Zabawki z padajacymi prockami z braku chlodzenia i zdupczonej konstrukcji , ten sam procek ma hp za polowe ceny i duzo lepiej rozwiazane chlodzenie grafy/procka .

mgit 27.06.2018 14:57

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1406949)
Zabawki z padajacymi prockami z braku chlodzenia i zdupczonej konstrukcji , ten sam procek ma hp za polowe ceny i duzo lepiej rozwiazane chlodzenie grafy/procka .

Ale nie ma systemu dostosowanego idealnie pod sprzęt w nim zamontowany - i do tego nie wygląda jak MAC :czytaj:

misiozol 27.06.2018 16:38

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1406951)
Ale nie ma systemu dostosowanego idealnie pod sprzęt w nim zamontowany - i do tego nie wygląda jak MAC :czytaj:

:hahaha:

mgit 25.07.2018 23:12

No to nie ma się czym chwalić... co innego jak byś miał nowego Macbook'a Pro z i9 - ponoć już po aktualizacji system nie wpada w throttling :)

Patrix 29.07.2018 19:59

Cytat:

Mimo że Windows 10 jest coraz fajniejszy,

Niestety mam odmienne zdanie na temat W10, właśnie jest coraz gorszy (dla osoby technicznej zwłaszcza). Dla mnie dobry interfejs miał W7. Menu start w W10 nadal uważam za porażkę, nie używam tych kafelków wcale. W pozostałych miejscach jakieś rozdwojenia jaźni pomiędzy formatką panel sterowania a nową formatką ustawienia - to jest komputer, a nie smartfon! :( Ale to takie moje tylko.

@andrzejj9

Wkleję jeszcze tu coś merytorycznego na temat Macbook Apple:

Why Apple Macbook runs hot.
https://www.youtube.com/watch?v=wgeh7ZJRhZU

Ja wiem, że może i CPU da radę z taką temperaturą ale są jeszcze inne komponenty na mobo, włącznie z obudową - jakoś nie miałbym ochoty trzymać rąk na płycie grzewczej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:37.