![]() |
BACKUP systemu
Witam wszystkich, chcę sobie ułatwić życie i zrobić backup winshita żebym go nie musiał instalować po każdym zwisie(( . Jestem jednak kompletnie zielony w tej sprawie niewiem jeszcze ani jak ani czym (słyszałem że Symantek Ghost jest dobry). Wiem że niektóży z was robią backupy może mi poradzicie jaki progs jest najlebszy lub czym się różnnią, byłbym też wdzięczny za jakieś rady na co uważać itp.
Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Wiem jedno - Ghost robi kopie całych partycji (albo całych dysków), więc nieco utrudnia to backup danych. Jeżeli się mylę i można zapisywać pojedyncze pliki, to niech mnie ktoś poprawi (a sprawdzałem w wersji 2001). Jedno jest pewne - jeśli chcesz zrobić obraz całej partycji, to najlepiej nadaje się tu Ghost, a także... Nero (funkcja Burn HD Backup z menu File).
Ja backup robię w klasyczny sposób - kompresuję wszystkie pliki systemowe (w DOS'ie) do archiwum, a gdy zajdzie potrzeba ich przywrócenia, wtedy rozpakowuję je na HDD. |
Re: BACKUP systemu
Cytat:
Norton Ghosta - artykul na cdrinfo Drive Image - niebawem bedzie rowniez o tym artykul Oba sa bardzo dobre - dla poczatkujacych polecam Drive Image - lepszy interfejs i bardziej intyicyjny interfejs. Natomiast do backupowania wybranych plikow polecam Nti Backup Now - jest swietny i robi backupy zupelnie uatomatycznie po zaprogramowaniu wybranych plikow/folderow. PS nie polecam backupu z Nero :( szkoda plyt i zachodu |
dla win9x polecam ghost ( szybki i kompresuje ) co do xp ghost w wersji 7.0 podobno juz bez problemu działa ale jakos nie miałem okazji sprawdzić. Ale ostrzegam ghost uczy lenistwa - niekontrolowany zwis i zamiast szukac błedu człek odpala ghosta i po kłopocie ( u mnie w sieci jeden koleś po wizucie wira od razu robi ghosta tak dla bespieczeństwa ;)
|
Cytat:
|
Re: Re: BACKUP systemu
Cytat:
|
Ghost jest Dobry. Sam używam wersji 2002. Odpala się z dyskietki, jest tam taki system PC-DOS. Można sobie ustawić, że automatycznie po zrobieniu obrazu resetuje kompa. Jest tam też kilka innych, ciekawych opcji.
Ja mam 2 HDD 13Gb i 60 GB. Na tym 13 jest windows ME, a na tym 60 są 2 partycje 6gb i 54gb. Na tej 6gb jest XP i wszystko co potrzebuję. Robię sobie obraz takiej partycji na partycje 54GB i tak samo postępuję z tą 13GB. Obraz i tak zajmuje tyle ile zajmują dane, a nie jaką poj. ma partycja. Można wybraż: kompresja / bez kompresji i nisjką kompresję. Po uruchomieniu programuz dyskietki można ją wyciągnąć, i wyjść na kawę, komp. sam zrobi obraz i się zresetuje. W windowsie razem z ghostem 2002 jest coś takiego jak explorer obrazów tegoż programu. Można wyciągać pojedyncze pliki. Polecam Ghosta. Co do PQ Drive Image to chyba też jest niezły :) |
Ja osobiście używam Ghosta
Mówisz ZiP, że nie da się dorzucić ani usunąć np. z obrazu partycji jakichś plików (z danymi np.)? Jakoś teraz nie pamiętam - ale przecież w pakiecie NSW jest z Ghostem Ghost Explorer i wydaje mi się, że on po otwarciu pliku obrazu pozwoli nie tylko na wykopiowanie wyranych plików, ale również ich usunięcie itd... Ale nie jestem pewien - muszę to sprawdzić A poza tym... teraz nawet Easy CD Creator posiada opcję backupu ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Przecież umie - wystarczy, że masz dyskietkę startową ghosta z obsługą cdromków PS. Jakby co to ja wcale ghosta nie bronię ;) |
Cytat:
tylko musiosz wygenerowac za pomoca Norton Boot Wizarda odpowiednia dyskietke - ma byc ta pierqwsza z listy ... tutaj masz opis <a href="http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ghost/nghost.php3">http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ghost/nghost.php3</a> |
Re: Re: Re: BACKUP systemu
Cytat:
Zrobilem sobie rozne poronania i powiem tak, ze do domowego zastosowania zupelnie wstarczy Drive Image jest duzo wygodniejszy w obsludze i w niektorych miejscach posiad wiecej mozliwosci. Instalujesz go pod Windows i tam wykonujesz wszystkie operacje - nastepnie komp sie resetuje i ze skryptu wykonuje zadania (tak jak Partition magic). Dodatkowo mozesz zaprogramowac scheduler i robic np backup danej partycji raz na tydzien w piatek o 20 (to przyklad) i jak tylko komp jest wlaczony to wszystko sie robi samo bez pytania (moze sie pytac jak chcesz). Poza tym DI pozwala na zmiane rozmiaru partycji, zakladanie nowych i kasowanie istniejacych partycji. Bajerem jest mozliwosci wykonania backupu na innej UKRYTEJ partycji utworzonej specjalnie dal tego celu. Jedyne co dziala gorzej niz w Ghost to mozliwosci pracy i backupowania w sieci. Rowniez DI obsluguje zapis na plycie CD-R(W) i moim zdaniem wspiera wiecej nagrywarek niz Ghost. MOim zdnaiem DI jest idealy dla usera domowego a Ghost dla adminow i userow bardziej zaawansowanych ktorzy potrzebuja dostepu do mozliwosci pisania skryptow opartych o parametry i przelaczniki Ghosta. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Modyfikowanie zawartości pliku obrazu jest oczywiście możliwe (jak to w windozach bywa za pomocą "przeciągnij i... porzuć" :-D ) w ghost explorerze. |
Dziękuję wszystkim za odzew. Pobawiłem się trochę dzisiaj ghostem 2002 i jestem w szoku że mam system spowrotem po 10 minutach, w dodatku z tym całym syfem który instaluję po każdej reinstalacji :).
Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:44. |