Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   BACKUP systemu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/backup-systemu-9725/)

TeacMan 18.08.2002 21:47

BACKUP systemu

Witam wszystkich, chcę sobie ułatwić życie i zrobić backup winshita żebym go nie musiał instalować po każdym zwisie(( . Jestem jednak kompletnie zielony w tej sprawie niewiem jeszcze ani jak ani czym (słyszałem że Symantek Ghost jest dobry). Wiem że niektóży z was robią backupy może mi poradzicie jaki progs jest najlebszy lub czym się różnnią, byłbym też wdzięczny za jakieś rady na co uważać itp.

Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::..

ZiP 18.08.2002 22:10

Wiem jedno - Ghost robi kopie całych partycji (albo całych dysków), więc nieco utrudnia to backup danych. Jeżeli się mylę i można zapisywać pojedyncze pliki, to niech mnie ktoś poprawi (a sprawdzałem w wersji 2001). Jedno jest pewne - jeśli chcesz zrobić obraz całej partycji, to najlepiej nadaje się tu Ghost, a także... Nero (funkcja Burn HD Backup z menu File).
Ja backup robię w klasyczny sposób - kompresuję wszystkie pliki systemowe (w DOS'ie) do archiwum, a gdy zajdzie potrzeba ich przywrócenia, wtedy rozpakowuję je na HDD.

BD 18.08.2002 23:48

Re: BACKUP systemu

Cytat:

TeacMan napisa***322;(a)
Witam wszystkich, chcę sobie ułatwić życie i zrobić backup winshita żebym go nie musiał instalować po każdym zwisie(( . Jestem jednak kompletnie zielony w tej sprawie niewiem jeszcze ani jak ani czym (słyszałem że Symantek Ghost jest dobry). Wiem że niektóży z was robią backupy może mi poradzicie jaki progs jest najlebszy lub czym się różnnią, byłbym też wdzięczny za jakieś rady na co uważać itp.

do wykonania backupu windows z cala partycja mozesz uzyc:

Norton Ghosta - artykul na cdrinfo
Drive Image - niebawem bedzie rowniez o tym artykul

Oba sa bardzo dobre - dla poczatkujacych polecam Drive Image - lepszy interfejs i bardziej intyicyjny interfejs.

Natomiast do backupowania wybranych plikow polecam Nti Backup Now - jest swietny i robi backupy zupelnie uatomatycznie po zaprogramowaniu wybranych plikow/folderow.

PS
nie polecam backupu z Nero :( szkoda plyt i zachodu

Sniper 19.08.2002 00:13

dla win9x polecam ghost ( szybki i kompresuje ) co do xp ghost w wersji 7.0 podobno juz bez problemu działa ale jakos nie miałem okazji sprawdzić. Ale ostrzegam ghost uczy lenistwa - niekontrolowany zwis i zamiast szukac błedu człek odpala ghosta i po kłopocie ( u mnie w sieci jeden koleś po wizucie wira od razu robi ghosta tak dla bespieczeństwa ;)

BD 19.08.2002 07:10

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
dla win9x polecam ghost ( szybki i kompresuje ) co do xp ghost w wersji 7.0 podobno juz bez problemu działa ale jakos nie miałem okazji sprawdzić. Ale ostrzegam ghost uczy lenistwa - niekontrolowany zwis i zamiast szukac błedu człek odpala ghosta i po kłopocie ( u mnie w sieci jeden koleś po wizucie wira od razu robi ghosta tak dla bespieczeństwa ;)
dla WIndows XP ma byc Ghost 2002 (7.0) i nie ma problemow

Zetoxa 19.08.2002 08:09

Re: Re: BACKUP systemu

Cytat:

BD napisa***322;(a)

... Drive Image - niebawem bedzie rowniez o tym artykul
dla poczatkujacych polecam Drive Image - lepszy interfejs i bardziej intuicyjny

...czekam niecierpliwie na artykuł, Duszek jak dla mnie nie jest zbyt wygodny.

+++LeWaP+++ 19.08.2002 08:32

Ghost jest Dobry. Sam używam wersji 2002. Odpala się z dyskietki, jest tam taki system PC-DOS. Można sobie ustawić, że automatycznie po zrobieniu obrazu resetuje kompa. Jest tam też kilka innych, ciekawych opcji.

Ja mam 2 HDD 13Gb i 60 GB. Na tym 13 jest windows ME, a na tym 60 są 2 partycje 6gb i 54gb. Na tej 6gb jest XP i wszystko co potrzebuję. Robię sobie obraz takiej partycji na partycje 54GB i tak samo postępuję z tą 13GB. Obraz i tak zajmuje tyle ile zajmują dane, a nie jaką poj. ma partycja. Można wybraż: kompresja / bez kompresji i nisjką kompresję. Po uruchomieniu programuz dyskietki można ją wyciągnąć, i wyjść na kawę, komp. sam zrobi obraz i się zresetuje.

W windowsie razem z ghostem 2002 jest coś takiego jak explorer obrazów tegoż programu. Można wyciągać pojedyncze pliki.

Polecam Ghosta. Co do PQ Drive Image to chyba też jest niezły :)

Pedros 19.08.2002 09:09

Ja osobiście używam Ghosta
Mówisz ZiP, że nie da się dorzucić ani usunąć np. z obrazu partycji jakichś plików (z danymi np.)?
Jakoś teraz nie pamiętam - ale przecież w pakiecie NSW jest z Ghostem
Ghost Explorer i wydaje mi się, że on po otwarciu pliku obrazu pozwoli nie tylko na wykopiowanie wyranych plików, ale również ich usunięcie itd...
Ale nie jestem pewien - muszę to sprawdzić

A poza tym... teraz nawet Easy CD Creator posiada opcję backupu ;)

ZiP 19.08.2002 09:57

Cytat:

Pedros napisa***322;(a)
Ja osobiście używam Ghosta
Mówisz ZiP, że nie da się dorzucić ani usunąć np. z obrazu partycji jakichś plików (z danymi np.)?
Jakoś teraz nie pamiętam - ale przecież w pakiecie NSW jest z Ghostem
Ghost Explorer

No, jest takie coś, ale sam fakt, że muszę archiwizować CAŁĄ partycję, odrazu zniechęca mnie do Ghosta (mam tylko jeden dysk 10GB z jedną partycją). Nawet gdybym bardzo chciał użyć Ghosta, to musiałbym mieć drugi dysk, lub chociaż podzielić ten na 2 partycje po 5GB (a to za mało dla mnie). Najlepiej byłoby, gdyby Ghost umiał zapisywać stworzone obrazy dysków wprost na CD-R(W).

Pedros 19.08.2002 10:04

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

No, jest takie coś, ale sam fakt, że muszę archiwizować CAŁĄ partycję, odrazu zniechęca mnie do Ghosta (mam tylko jeden dysk 10GB z jedną partycją). Nawet gdybym bardzo chciał użyć Ghosta, to musiałbym mieć drugi dysk, lub chociaż podzielić ten na 2 partycje po 5GB (a to za mało dla mnie). Najlepiej byłoby, gdyby Ghost umiał zapisywać stworzone obrazy dysków wprost na CD-R(W).

... ?
Przecież umie - wystarczy, że masz dyskietkę startową ghosta z obsługą cdromków

PS. Jakby co to ja wcale ghosta nie bronię ;)

BD 19.08.2002 11:41

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

Najlepiej byłoby, gdyby Ghost umiał zapisywać stworzone obrazy dysków wprost na CD-R(W).

umioe to robic
tylko musiosz wygenerowac za pomoca Norton Boot Wizarda odpowiednia dyskietke - ma byc ta pierqwsza z listy ...

tutaj masz opis <a href="http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ghost/nghost.php3">http://www.cdrinfo.pl/cdr/porady/ghost/nghost.php3</a>

BD 19.08.2002 11:48

Re: Re: Re: BACKUP systemu

Cytat:

Zetoxa napisa***322;(a)

...czekam niecierpliwie na artykuł, Duszek jak dla mnie nie jest zbyt wygodny.

No spoko ostanio bawilem sie zarowno Ghostem jak i Drive Image - oba w wersji 2002.

Zrobilem sobie rozne poronania i powiem tak, ze do domowego zastosowania zupelnie wstarczy Drive Image jest duzo wygodniejszy w obsludze i w niektorych miejscach posiad wiecej mozliwosci.

Instalujesz go pod Windows i tam wykonujesz wszystkie operacje - nastepnie komp sie resetuje i ze skryptu wykonuje zadania (tak jak Partition magic).

Dodatkowo mozesz zaprogramowac scheduler i robic np backup danej partycji raz na tydzien w piatek o 20 (to przyklad) i jak tylko komp jest wlaczony to wszystko sie robi samo bez pytania (moze sie pytac jak chcesz).

Poza tym DI pozwala na zmiane rozmiaru partycji, zakladanie nowych i kasowanie istniejacych partycji.

Bajerem jest mozliwosci wykonania backupu na innej UKRYTEJ partycji utworzonej specjalnie dal tego celu.

Jedyne co dziala gorzej niz w Ghost to mozliwosci pracy i backupowania w sieci.

Rowniez DI obsluguje zapis na plycie CD-R(W) i moim zdaniem wspiera wiecej nagrywarek niz Ghost.

MOim zdnaiem DI jest idealy dla usera domowego a Ghost dla adminow i userow bardziej zaawansowanych ktorzy potrzebuja dostepu do mozliwosci pisania skryptow opartych o parametry i przelaczniki Ghosta.

BD 19.08.2002 11:52

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)

Można wybraż: kompresja / bez kompresji i nisjką kompresję.

a wiesz, ze jest jeszcze jeden - czwarty stopien kompresji ?

Cytat:

W windowsie razem z ghostem 2002 jest coś takiego jak explorer obrazów tegoż programu. Można wyciągać pojedyncze pliki.
mozan rowniez dodawac do niego pliki :)

Cytat:

Polecam Ghosta. Co do PQ Drive Image to chyba też jest niezły :)
jest swietny dla usera domowego - takie jest moje zdanie i sam wole w domu pracowac z Drive Image 2002.

Pedros 19.08.2002 22:53

Cytat:

BD napisa***322;(a)

mozan rowniez dodawac do niego pliki :)

Ano sprawdziłem czy dobrze pamiętam...
Modyfikowanie zawartości pliku obrazu jest oczywiście możliwe (jak to w windozach bywa za pomocą "przeciągnij i... porzuć" :-D ) w ghost explorerze.

TeacMan 21.08.2002 00:25

Dziękuję wszystkim za odzew. Pobawiłem się trochę dzisiaj ghostem 2002 i jestem w szoku że mam system spowrotem po 10 minutach, w dodatku z tym całym syfem który instaluję po każdej reinstalacji :).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:44.