Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Network Attached Storage (NAS) (https://forum.cdrinfo.pl/f119/)
-   -   Jaki NAS do domu synology czy budowa własnego (https://forum.cdrinfo.pl/f119/jaki-nas-domu-synology-czy-budowa-wlasnego-97254/)

scalak77 16.05.2018 21:45

Wiem że się da wyłączyć.
Obecnie zmieniłem na Qnap TS231P w testach wypada lepiej. Zastanawiam się nad 2x2TB czy 1x4TB i dokupienie potem kolejnego dysku, wykorzystam RAID 0 (kopia będzie na dysku zewnętrznym (USB) tylko newralgicznych danych (fotki filmiki) reszta jak obrazy ISO płyt czy inne oprogramowanie,multimedia które posiadam na fizycznych nośnikach będzie na tym serwerze.

czechoj 06.05.2018 11:22

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1404518)
Może miałeś pecha co do tych dysków...

Ja miałem 1 TB dwie sztuki - przepracowały bagatela 16213 godzin... i nadal działały... wymiana na większe 2 TB i nadal działają... a lekko nie mają...

Początkowo byłem zachwycony, jednak moja radość trwałą krótko bo dyski gryzły się z systemem QTS od QNAP. Wyskakiwały błędy. Sprawa obiła się nawet o centrum serwisowe QNAP. W końcu, kolejna aktualizacja systemu uspokoiła sytuację. Moje Red`y miały przebieg ok. 36 tyś godzin. Oba nadal "działają" ale nie zostawiłbym na nich żadnych ważnych plików. Obecnie leżakują w szafie. Po kilku latach okazuje się, że Redy niestety nie grzeszą bezawaryjnością.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1404518)
...
Nie wiem jak w QNAP, ale w synology dwu dyskowym, jak włożysz dwa dyski to masz RAID 0 i tego nie zmienisz... nawet nie będzie cie pytał czy chcesz raid 0 tylko od razu go utworzy :)

W QTS QNAP możesz sam wskazać rodzaj współpracy dysków.

mgit 06.05.2018 00:03

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1404506)
a ja nie polecam WD RED. Mam trzy HDD w wersji 2TB z czego tylko jeden działa OK i to ten, który zainstalowano w komputerze stacjonarnym i ma niewielki przebieg. Oba REDY z NASa (QNAP TS-251 PRO) maja problemy o czym pisałem tu. Obecnie używam w NAS dwa HDD od HGST ULTRASTAR 7K2000 2TB i jestem zadowolony (aktualny przebieg ok. 6300 godzin)

Może miałeś pecha co do tych dysków...

Ja miałem 1 TB dwie sztuki - przepracowały bagatela 16213 godzin... i nadal działały... wymiana na większe 2 TB i nadal działają... a lekko nie mają...

Zważywszy, że ciągle coś serwer pobiera a do tego VPN i chmura prywatna...

Cytat:

Napisany przez scalak77 (Post 1404511)
HGST NAS 4TB V2 idzie jeszcze kupić, co do WD to mam taki w WD my book 2TB od prawie 5 lat i nie raportuje błędów.
Zawsze to mogę zrobić to w taki sposób że drugi dysk w NAS będzie posiadał kopie newralgiczne z pierwszego dysku a dzięki temu zaoszczędzę miejsce na dyskach które pracowały by w RAID.

Nie wiem jak w QNAP, ale w synology dwu dyskowym, jak włożysz dwa dyski to masz RAID 0 i tego nie zmienisz... nawet nie będzie cie pytał czy chcesz raid 0 tylko od razu go utworzy :)

scalak77 05.05.2018 23:19

HGST NAS 4TB V2 idzie jeszcze kupić, co do WD to mam taki w WD my book 2TB od prawie 5 lat i nie raportuje błędów.
Zawsze to mogę zrobić to w taki sposób że drugi dysk w NAS będzie posiadał kopie newralgiczne z pierwszego dysku a dzięki temu zaoszczędzę miejsce na dyskach które pracowały by w RAID.

czechoj 05.05.2018 23:06

to chyba seria Dekstar, tyle że dedykowana do NAS. Generalnie HGST ma "legendarną" trwałość może pochodzą. Szkoda, że WD uśmiercił HGST...

scalak77 05.05.2018 22:44

Na obecną chwilę to 4TB wystarczą, raid może i jest dobry tylko czy potrzebny? wolę kopię na dysku który podczas burzy będzie nie podłączony, zawsze to lepiej niż jak padnie serwer i dyski. 2x4TB da mi 8TB i to mi wystarczy,
4 zatokowy Synology DS418j w granicach 1300zł idzie kupić bez dysków do tego na start mogę włożyć 1TB z kompa i dokupić na początek 4TB a potem systematycznie dołożyć drugie 4TB w RAID, tylko zastanawiam się kiedy zapełnię owe 8TB. Dysk sieciowy który posiadam jest zapełniony z racji przechowywania fotek z pracy i swojej kolekcji filmików nagrywanych czy to telefonem czy aparatem foto.

Zastanawiam się nad używką, i dołożeniem pamięci RAM do minimum 1-2GB.
A dyski HGST NAS 4TB mogą być?

czechoj 05.05.2018 22:36

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1404495)
Bierz dyski z serii WD RED - cztery zatoki - tylko jak naprawdę potrzeba ci ogrom miejsca :)

a ja nie polecam WD RED. Mam trzy HDD w wersji 2TB z czego tylko jeden działa OK i to ten, który zainstalowano w komputerze stacjonarnym i ma niewielki przebieg. Oba REDY z NASa (QNAP TS-251 PRO) maja problemy o czym pisałem tu. Obecnie używam w NAS dwa HDD od HGST ULTRASTAR 7K2000 2TB i jestem zadowolony (aktualny przebieg ok. 6300 godzin)

mgit 05.05.2018 20:19

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1404501)
No nie poapdajmy w paranoje , zawsze lepiej miec 4 zatolki dla raid , a wystaczy ze bedzie miec 4x2tb lub 4x4tb ;)

Lepsze 4 x 10 TB - to już konkret miejsca :taktak:

misiozol 05.05.2018 19:45

No nie poapdajmy w paranoje , zawsze lepiej miec 4 zatolki dla raid , a wystaczy ze bedzie miec 4x2tb lub 4x4tb ;)

mgit 05.05.2018 19:19

Hm NAS dwu dyskowy przy dwóch dyskach po 10 TB ma 10 TB w raid 0... to mało? Zawsze może dokupić potem rozszerzenie... potem

Owszem 4 dyskowy wygodniejszy... i więcej opcji... ale to już wydatek 2400 zł bez dysków w edycji rack station... zresztą sam się pomału przymierzam do kupna edycji 4 dyskowej (dwa dyski na dane a dwa dyski w edycji pure dla kamer) fajna opcja :)

Jeden dysk dysk 10 Tb to tak na oko - 1400 zł - w PL pewnie drożej...

misiozol 05.05.2018 18:43

czy ja wiem czy 4 czy 8tb to taki ogrom ?

mgit 05.05.2018 18:20

Bierz dyski z serii WD RED - cztery zatoki - tylko jak naprawdę potrzeba ci ogrom miejsca :)

misiozol 05.05.2018 17:31

Bierz z 4rema zatokami ;)

scalak77 05.05.2018 10:38

Pisałem o windows 10 ze względu że nie mam praktycznie wpływu na aktualizacje i restarty w nieodpowiednim momencie, serwer www tylko na potrzeby w domu, baza danych tylko do zapisu danych ze stacji pogodowej i potem na lokalna stronę www.

Opcja gotowca za mną przemawia prędzej ze względu na soft i brak kombinacji. Dodatkowo to przy picopsu nie mogę włożyć dysków 3.5cala co da mi max 2TB dla 2.5cala i ograniczenie do max 2dysków (4xsata. 1xSSD na system, 2xHDD (2x2TB), 1xnapęd optyczny).

Obecnie minimum to 4TB bo mam 2TB w WD my book i już brakuje miejsca, na dodatek planuję zrobić obrazy iso kolekcji blu-ray i dvd zakupić program do pc typu DVDfab player.

Potrzebuje kopie na fotki i filmiki bo to jest priorytet z kopią na dysku usb 2TB(posiadam takowy), RAID mi nie jest potrzebny

Jaki sprzęt polecacie mowy/używany na 2dyski minimum 2x2TB. ma być serwer www i baza danych, strona prawdopodobnie czysty html z wyglądem jak na wyświetlaczach stacji pogodowej typu ws1080.

Drugie pytanie kupować 2 dyski czy jeden a potem dokupić drugi i jakie to dyski mają być (producent). Bo na początku dużo zapisu potem rzadko używane tylko co kilka minut zapis do bazy danych.

misiozol 04.05.2018 18:18

Bral bym gotowca synology/qnap ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:28.