![]() |
pewno z dysku hdd ilosc przepracownych ;) , kazda ps3 padnie jedyne rozwiazanie to zrobic rebal i polozyc kulki z olowiem kupione w chinach :D
|
A na jakiej podstawie te 3000 godzin są wyliczone?
|
@damian1994
Masz rację. Trzy PSX'a, cztery PS2 (nie ma na liście, bo doszedł później niż 3.55) i jeden (albo dwa?) PSP. http://www.psdevwiki.com/ps3/Files_o...etail.2FCEX.5D Sądzą po filmiku, ten dla płyt nie używa bilinear filtering tylko nearest neighbour. Czyli lepszy "płytowy". :) @Haker120 Winszuję, ale statystyki są nieubłagane. Moja tez ma ponad 11000 godzin i żyje, a średni czas to ~3000. Tak i nie da się albo nie pamiętam. :D To ffg jeszcze czyje? ;p |
Znowu musiałem poradzić się znajomego i warto było. ;)
"Tak na logikę to ps3 posiada chip z tej samej architektury co deckard, tyle że mocniejszy. Wiec jeżeli gry ps1 gubią klatki na ps3, to znaczy że gubią też na ps2 scph75xxx i nowszych. Bo działają do pewnego stopnia na tym samym emulatorze i musiałyby też występować na nowszych ps2." |
Widzę ładne zainteresowanie tematem :D
Gram po kablu component a do przyszłego ps1 mam już uszykowane RGB z sync on luma. Z opisów i zdjęć bardziej mi pasuje wersja z nowszym GPU więc zostanę przy PSONE (a za dzieciaka mogłem kupić za 400zł z ekranem nowe...) Mam fata 39004 z NAD sony, który obecnie służy do ps1 ale jednak nie ten klimat. Zakup PS3 rozważałem x razy bo fat mi sie podobał bardzo nawet jak wyszedł ale wygrał nowy rower hehe. Emulacji nie uznaje, a tym bardziej softem gdzie jeszcze jest kilka odmian emulatora zauważalny input lag, pływający framerate itp. Wiem, że kontrowersyjne stwierdzenie lecz nie chce nim nikogo urazić ale moim zdaniem Sony od ps3 leci w dół równo. PS3 uznaje za szrot z prostego powodu awaryjności sprzętu,który ma się kojarzyć z jakością marki, nie wydam kasy na machinę zajechaną przez jakiegoś dzieciaka co pochodzi tydzień i kaput opalarka i wieczne uczucie że ma się padło nie sprzęt mimo że bardzo mi się podoba już od dnia premiery. Sypkie BGA to dopiero początek a ps3 na allle już można kupić za dniówkę za dniówkę ... Dlatego wole doposażać swojego fata ;) Tak wiem że slimy są poprawione ale co z tego jak kosztem wyposażenia i jakości reszty. |
Te, @MasterPopsuj, nie siej fermentu, mam CECH-A12 i DECH-A01, obie po rebalu, CEX działa już ponad 2.5 roku od reballingu, a DEXa mam na razie 2 miesiące i też regularnie grane. Tylko i wyłącznie wszystkie konsole na OFW i część na CFW, część bo jak się nie ustawi kontroli wiatraków to trzeba mieć niezłego farta, że konsola będzie śmigać i śmigać. Niedługo dostaje z powrotem moje premierowe CECHC, nigdy nie grzebana, jedynie wiatrak na 40% i działa od dnia wyniesienia ze sklepu. Jest to dość znaczna przypadłość ale stosując wyższe obroty wiatraków nie ma prawa paść (oczywiście nie znaczy, że to się nie stanie, złośliwość rzeczy martwych).
Emulacja ps1 na ps3 jest praktycznie idealna, tylko zdaje się nie działa seria PAL Formula One, sony zje**ło z zabezpieczeniami. Czy kiedyś @MasterPopsuj próbowałeś wyłączyć upscalling dla gier ps1/ps2? Wydaje mi się, że nie. ;) Nie rozbrajajcie mnie, jest 6, słownie sześć emulatorów ps1 na ps3 ale i tak najlepsze kombo to te dwa ostatnie zaktualizowane bodajże w OFW 4.70. Głównie ps1_emu i ps1_netemu są dostępne ale IrisMAN jako jedyny pozwala wybrać który ma być używany i pod R2/L2 do wyboru ps1_emu i ps2_netemu który jest lepszy od ps1_emu, ale jest dosłownie garść gier które nie działają na ps1_netemu, nie wspominając, że wrażliwe tytuły są w bazie multiMANa i webMANa. Nie będę się rozwodził co wygląda lepiej a co nie, ale osobiście nie uświadczyłem, żeby Spyro NTSC i PAL gubił klatki (obie legitne, ale z HDD). |
No nie koniecznie. Są co najmniej dwa emulatory. Jeden uruchamia gry z płyty, a drugi z dysku (PSN). Dziwne jest to, że gry odpalane z płyty wyglądają inaczej od tych z PSN (lol). https://www.youtube.com/watch?v=C2qTTra8a10
|
Z tego co kojarzę jest tylko jeden emulator PSX w fw na PS3, więc czy z płyty czy z HDD to bez znaczenia bo to są dokładnie te same dane. W każdym razie nie, żadnej płyty ponieważ mam wszystkie gry na PSX pochowane żeby nie niszczały. I tak zresztą nieliczną garstkę bo w tamtych czasach źródłem gier był stadion X-lecia i nie myślałem wtedy w kategoriach kolekcjonerskich. :(
|
Czyli najlepiej będzie kupić zwykłe PS1. https://s3.postimg.cc/9dl7d0wpf/8d2ad9671de3.jpg
Dodatkowo do niektórych wersji można dokupić PSIO: http://ps-io.com/. |
Spyro ze sklepu... A odpalałeś Spyro z płyty?
|
Jeśli ktoś chce kupować PS3 z myślą o wstecznej kompatybilności to lepiej niech się kilka razy zastanowi...
1. PS3 umierają na odklejanie BGA. Wszystkie. 2. Emulacja/wirtualizacja jest słaba (nawet Spyro ze sklepu gubi klatki ;]). 3. Brak kontroli nad filtrami i AR (obraz jest niewyraźny i rozmazany przez zły upscalling). 4. Upierdliwe zarządzanie kartami w ostatnim emulatorze PS2 (są szyfrowane, a save'y niewidoczne) w przeciwieństwie do poprzednich, który używa nieszyfrowanych i zarządza się nimi w XMB skąd save'y można importować/eksportować na pendrive. |
Coś mi się gniazda na karty pamięci pomyliły.
Masz rację trzeba dokupić adapter: https://images-na.ssl-images-amazon....qL._SX425_.jpg Nie pamiętam tylko czy z tego adaptera da radę korzystać podczas gry, czy służy on tylko do przerzucania zachowanych postępów. |
Ale PS3 nie przewidywało gniazda na karty PSX/PS2
|
Na dzien obecny w kolekcji powinien byc ps2 fat 5xxxx i ps3 slim 25xx
|
Chyba ostatnio ktoś nawet chciał sprzedać PS3 z kompatybilnością wsteczną dla PS2. ;)
Jak wszystkie PS3 da radę na niej uruchomić gry z PS1 ale ten model ma dodatkowo gniazdo na karty pamięci, więc pewnie oryginalna memorka się przyda: https://forum.cdrinfo.pl/f4/playstation-3-cech-c-97274/. Co do grubasów PS2 to z odczytem płyt CD jest różnie. Miałem SCHP-39004, który czytał wszystkie płyty z PS1, ale go "oddałem" bo był dość głośny. Mam teraz SCPH-50004 + NA, ale jest on dość "grymaśny", nie jestem na nim w stanie odczytać np. Tomb Raidera III. Płyta w b. dobrym stanie, moje PS3 lub SCPH-77004 nie mają z nią problemu. Jednakże Colin McRae Rally SCPH-50004 odczytuje bez problemu. Płyty DVD z PS2 czyta wszystkie (na razie nie trafiłem takiej, której bym nie odczytał). Więc chyba bardziej bym polecał tą PS3, jeśli nie hałasuje ona zbyt mocno. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:33. |