Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   DDR 2 667 Mhz (https://forum.cdrinfo.pl/f113/ddr-2-667-mhz-97588/)

madmax2 12.11.2018 13:11

DDR 2 667 Mhz
 
Poszukuję tych pamięci do laptopa. Dwie kości po 4 GB.
Wszędzie są po 2 GB, po 4 GB niedostępna albo w zabójczych cenach. Ma ktoś namiary na dobrą pamięć w normalnej cenie?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

misiozol 12.11.2018 14:08

Zaponij o karabinach przerobilem temat, sam wybulilem kupe siana na swojego dziadka jak kupywalem na aledrogo to za 2 zaplacilem cos kolo ~80-90euro w przeliczeniu :sciana:

madmax2 12.11.2018 16:29

Mam Acer Aspire 5710. Windows Vista Home i 4 GB RAM.
Do tego SSD Plextor 120 GB.
System świeżo po reinstalacji.
Wszystkie sterowniki i podstawowe programy.
Pomimo tego komp chodzi tak sobie delikatnie rzecz ujmując.
Zastanawiam się nad dokupieniem RAM i postawieniem Visty Pro.
Komp używany sporadycznie przez starszą osobę. Ostatnio uruchamiany w czerwcu.
W tej sytuacji nie ma sensu wymienić całego łapka.
Cóż popytam u znajomych informatyków.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

mgit 12.11.2018 16:37

Cytat:

Napisany przez madmax2 (Post 1413184)
Mam Acer Aspire 5710. Windows Vista Home i 4 GB RAM.
Do tego SSD Plextor 120 GB.
System świeżo po reinstalacji.
Wszystkie sterowniki i podstawowe programy.
Pomimo tego komp chodzi tak sobie delikatnie rzecz ujmując.
Zastanawiam się nad dokupieniem RAM i postawieniem Visty Pro.
Komp używany sporadycznie przez starszą osobę. Ostatnio uruchamiany w czerwcu.
W tej sytuacji nie ma sensu wymienić całego łapka.
Cóż popytam u znajomych informatyków.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Wywal Viste - postaw Linuxa z lekkim środowiskiem jak XFC - odczujesz różnicę kolosalną. Alternatywą jest dokupienie ram, i postawienie 10.
Nie bez powodu Vista, określana jest mianem najgorszego systemu Microsoftu :fiu:

Patrix 12.11.2018 19:48

Po co starszej osobie Vista Pro? :) Zostaw system jaki był w OEM.
Ew. zakup Windows 7 Home - ten system jest lepszy od Visty i starsza osoba jeśli zna Viste to W7 nie sprawi problemu.

MajsterPopsuj 12.11.2018 21:14

Linux będzie tutaj bezkonkurencyjny. Nieogarniający użytkownik na NT6.x bez blokad to przepis na zaszyfrowanie dysku lub przynajmniej zombie. ;p

Zwiększenie RAM tutaj w niczym nie pomoże bo i tak go będzie za mało dla Chromowatych, a do tego jest wolny (zaś HDD pewnie też już wybiera się po cichu na emeryturę, ah i te 5400 + Vista to...).

mgit 12.11.2018 21:17

Cytat:

Napisany przez MajsterPopsuj (Post 1413211)
Linux będzie tuta bezkonkurencyjny. Nieogarniający użytkownik na NT6.x bez blokad to przepis na zaszyfrowanie dysku. ;p

To prawda, Linux - sprawdzi się najlepiej - obecne dystrybucje - są już naprawdę przyjazne dla użytkownika :spoko:

misiozol 13.11.2018 08:55

A ja twierdze ssd tak jak masz zainstalowal bym w7 i jakis standardowy antywirus od M$ i da rade i nic bym nie dokladal ewentualnie firefox zamiast IE ;) maszyna do pisania i przegladania neta idealna ;)

mgit 13.11.2018 16:03

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1413238)
A ja twierdze ssd tak jak masz zainstalowal bym w7 i jakis standardowy antywirus od M$ i da rade i nic bym nie dokladal ewentualnie firefox zamiast IE ;) maszyna do pisania i przegladania neta idealna ;)

Wiesz, że 10 ma mniejsze wymagania sprzętowe niż leciwa 7 (która jest już praktycznie jak XP, na wymarciu) :fiu:

misiozol 13.11.2018 17:26

Sam jestes jak XP tez na wymarciu marudo jedna :P:P:P

mgit 13.11.2018 18:14

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1413255)
Sam jestes jak XP tez na wymarciu marudo jedna :P:P:P

XP do muzeum - a nie na komputer w 2018 roku k***a

misiozol 13.11.2018 18:38

Czytasz ze zrozumieniem czasami ?

mgit 13.11.2018 18:41

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1413262)
Czytasz ze zrozumieniem czasami ?

Nie, mam lepsze hobby - hejtowanie XP :haha:

Jolek 13.11.2018 19:01

Ten laptop ma chyba grafikę ATI Mobility Radeon HD2300.
Chyba, bo jest jeszcze Acer Aspire 5710 G\Z\ZG i pewnie jeszcze coś.

Więc max można tam coś zainstalować co ma Xserver do 1.12:
https://www.amd.com/en/support/graph...radeon-hd-2300.

Pod tym względem ATI\AMD dołuje. Jakby była Nvidia to można by pokombinować,
ponieważ ten producent miał i chyba nadal ma lepsze wsparcie dla Linuxa.

Czyli np Linux mint 13 LTS, którego wsparcie zakończyło się w 2017:
https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_...ersion_history.

Bez sterowników grafiki będzie działał... ale po co się męczyć.

Chyba lepiej już wrzucić tam win 7.

Patrix 13.11.2018 19:02

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1413238)
A ja twierdze ssd tak jak masz zainstalowal bym w7 i jakis standardowy antywirus od M$ i da rade i nic bym nie dokladal ewentualnie firefox zamiast IE ;) maszyna do pisania i przegladania neta idealna ;)

Zgadzam się, ten laptop jest bodaj z 2010, premiera W7 była w 2009, rok czasu więc na pewno jest nawet komplet dopieszczonych przez producenta driverów z okresu wsparcia.
Przy W7 zapomniałem co to format (Visty nie miałem).

RAM bym olał zostawił te 4GB - ceny używek są chore... i dla przypomnienia minimalne wymagania W7:

Cytat:

Wymagania systemu Windows 7
Dotyczy: Windows 7
Komputer, na którym ma zostać zainstalowany system Windows 7 , musi spełniać następujące wymagania:
Procesor 1 GHz lub szybszy, 32-bitowy (x86) lub 64-bitowy (x64)*

1 GB pamięci RAM (dla wersji 32-bitowej) lub 2 GB pamięci RAM (dla wersji 64-bitowej)

16 GB miejsca na dysku twardym (dla wersji 32-bitowej) lub 20 GB (dla wersji 64-bitowej)

Urządzenie graficzne z obsługą programu DirectX 9 i sterownikiem WDDM 1.0 lub nowszym
Dla seniora 8GB możliwe, że nie zrobi z tego pożytku...


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.