![]() |
Wymieniłem pamięci na 2x Kingston KVR400X64C3A / 1G 2.6V CL3 400MHz.
Wszystko śmiga. Zero problemów w teście Memtest86 5.01. Ustawiłem FSB Frequency na 166 z AMD Sempron 2600+ (SDA2600DUT3D). Na razie wszystko działa bardzo stabilnie w trybie Dual channel. Dzięki za sugestie. |
Cytat:
|
Cytat:
Postaram się pobawić z ustawieniami. Cytat:
ale zrobiłem już test trzeciego gniazda i wszystko wydaję się być w porządku. Czyli mam tylko problem jak pamięci są w trybie Dual channel. Nawet pojedynczo wszystkie sloty "hasają" bez problemu. |
Cytat:
|
Jeśli płyta na to pozwala, można zwiększyć nieco napięcie zasilania dla pamięci albo zmienić CL z 2,5 na 3 - choć to spowoduje nieznaczny spadek wydajności.
Ogólnie dual przy Athlon'ie XP to fikcja. Kiedyś się tym sporo bawiłem, przyrost prędkości był w granicach błędu, w dużych porywach koło 1-2%. Tutaj nawet znalazłem stary post w którym o tym piszę. Przyrost prędkości - żaden. |
A jakoś dokładniej?
Przecież wszystko działa jak pamięci są bez Dual channel?! Zapomniałem dodać, że mam 3 gniazda na pamięci: - Gniazdo 1 - Gniazdo 2 - Gniazdo 3 Jak pamięci są gnieździe 1 i 2 to wszystko jest w porządku, ale nie mam Dual channel. Jak włożę pamięci do gniazda 1+3, 2+3, aby mieć Dual channel to mam problemy. Przetestowałem (Memtest86 5.01) pamięć w gnieździe 3 i wszystko również wydaję się być w porządku. |
Pamieci trup albo plyta ;)
|
Problem z Dual channel
Posiadam płytę główna Gigabyte GA-7N400S z BIOSem w wersji F5.
Mam problem z pamięciami w trybie Dual channel. Gdy działają one w tym trybie to zaczynają się zwiechy. W Memtest86 5.01 wyskakuje mi masę błędów. Jak pamięci działają bez Dual channel, wszystko jest w porządku. Nawet w Memtest86 5.01 testy przechodzą poprawnie (bez błędów). Pamięci to 2x256 MB TwinMOS PC3200 CL2.5 DDR DIMM. Próbowałem zmniejszać FSB Frequency, ale nic to nie daje. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:50. |