Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada (https://forum.cdrinfo.pl/f101/crucial-mx500-500-gb-potrzebna-opinia-porada-97715/)

zadajePytanie 20.02.2019 12:11

Crucial MX500 500 GB - potrzebna opinia i porada
 
Ilość załączników: 7
Cześć.


Potrzebuję opinii i porady.


Zainstalowałem na nowym dysku SSD Crucial MX500 500GB od nowa system Windows Vista Business 64bit.
Po zainstalowaniu systemu postanowiłem sprawdzić szybkość dysku przy pomocy AS SSD Benchmark.

Załącznik 133326

Później poczytałem na internecie o optymalizacji dysku i włączyłem obsługę AHCI poprzez zmianę kluczy w rejestrze Windows i zmianie w BIOS-ie z IDE na AHCI.
Mam w BIOS-ie w dwóch miejscach taką opcję, w obu ustawiłem na AHCI.


Lecz po włączeniu AHCI testy w tym programie mają problem z ukończeniem i prędkości spadły w niektórych polach.
W innych benchmarkach nie ma problemów z ukończeniem testów.
Poniżej kilka zrzutów:

Załącznik 133327
Załącznik 133328
Załącznik 133329
Załącznik 133330
Załącznik 133331
Załącznik 133332

Dodam, że moja płyta główna (MSI ECLIPSE SLI) obsługuje SATAII więc domyślam się, że maksymalne transfery będą na poziomie 300 MB/s.

Po zmianie trybu z IDE na AHCI pojawiło się również w menadżerze urządzeń dużo tych samych kontrolerów, np: ATA channel 0 aż 4 razy.

Część z nich ma żółty wykrzyknik przy sobie.

- Czy to są odpowiednie odczyty dla tego dysku i takiej konfiguracji
- Czy dysk jest uszkodzony w jakiś sposób, że nie chce dokończyć testu w AS SSD Benchmark?
- Nie wiem, czy mam najnowszy firmware do dysku i czy jest potrzeba jego zmiany
- Nie da się zainstalować oprogramowania producenta, można go czymś zastąpić?
- Nie wiem czy dysk obsługuje funkcję TRIM (dostępna chyba dopiero od Windowsa 7)
- Nie wiem czy dysk obsługuje NCQ


Chciałbym wszystko dobrze ustawić zanim zacznę instalować programy.
Jeżeli potrzebujecie jakiś dodatkowych informacji, to piszcie śmiało.

loki7777 20.02.2019 13:04

Wydaje mi sie ze zmiana ide na ahci i vice versa powinna byc dokonana przed instalacja systemu i pewnie stad ten problem z testami dysku i dobrze ze ci sie w ogole windows uruchamia bo czasami wywala blad przy takich zmianach.

Moze ktos potwierdzi lub zaprzeczy zaraz temu.

joujoujou 20.02.2019 13:09

AFAIK to faktycznie spore szczęście że system w ogóle wstał. :taktak:

grzeniu 20.02.2019 13:37

Do AHCI powinny być stery na stronie producenta, a nie sama zmiana kluczy. I nie wiem, czy jest z czym walczyć przy SATA II - ja kiedyś przy SATA I nie osiągnąłem poprawy wyników, ale tu nie będę się spierał.
Winda po zainstalowaniu sterów uruchomiła się dopiero po włączeniu w biosie AHCI - bez tego ani rusz.

zadajePytanie 20.02.2019 13:41

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1418497)
Wydaje mi sie ze zmiana ide na ahci i vice versa powinna byc dokonana przed instalacja systemu i pewnie stad ten problem z testami dysku i dobrze ze ci sie w ogole windows uruchamia bo czasami wywala blad przy takich zmianach.

Moze ktos potwierdzi lub zaprzeczy zaraz temu.


O AHCI doczytałem dopiero po zainstalowaniu systemu.
Co do wywalania błędu, to u mnie tego nie było.

zadajePytanie 20.02.2019 13:45

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1418505)
Do AHCI powinny być stery na stronie producenta, a nie sama zmiana kluczy. I nie wiem, czy jest z czym walczyć przy SATA II - ja kiedyś przy SATA I nie osiągnąłem poprawy wyników, ale tu nie będę się spierał.
Winda po zainstalowaniu sterów uruchomiła się dopiero po włączeniu w biosie AHCI - bez tego ani rusz.

Na stronie producenta dysku, czy płyty głównej, bo ze strony producent płyty zainstalowałem chyba wszystkie dostępne sterowniki.
Prędkości są w miarę ok, bardziej mi chodzi o błędy podczas testu, czy dysk nie jest przypadkiem uszkodzony, bo jest nowy i jest możliwość ewentualnego zwrotu.

grzeniu 20.02.2019 14:02

Na stronie producenta płyty głównej lub komputera/laptopa. Dysk tu nic nie ma.
Jeśli tych błędów nie było w trybie IDE, to dysk jest OK. Przyczyny szukałbym w sterach/braku AHCI.


Jeśli mnie pamięć nie myli, to w starszych Windowsach należało wgrać zewnętrzne stery AHCI przed instalacją windowsa, z od razu włączonym AHCI w biosie. Instalowanie tego później było już "nie po bożemu". W sieci było dużo poradników.
Jak jeszcze nie masz skonfigurowanego, poinstalowanego kompa to możesz się pobawić, niemniej uzysk wydajności przy SSD jest z racji krótkich czasów dostępu, a nie szybkości transferu....więc to trochę taka zabawa dla sportu, tym bardziej przy SATA II.

zadajePytanie 20.02.2019 14:37

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1418511)
Na stronie producenta płyty głównej lub komputera/laptopa. Dysk tu nic nie ma.
Jeśli tych błędów nie było w trybie IDE, to dysk jest OK. Przyczyny szukałbym w sterach/braku AHCI.


Jeśli mnie pamięć nie myli, to w starszych Windowsach należało wgrać zewnętrzne stery AHCI przed instalacją windowsa, z od razu włączonym AHCI w biosie. Instalowanie tego później było już "nie po bożemu". W sieci było dużo poradników.
Jak jeszcze nie masz skonfigurowanego, poinstalowanego kompa to możesz się pobawić, niemniej uzysk wydajności przy SSD jest z racji krótkich czasów dostępu, a nie szybkości transferu....więc to trochę taka zabawa dla sportu, tym bardziej przy SATA II.


Też mam wrażenie, że o sterownik tu chodzi, w trybie IDE nie było żadnych wykrzykników, nie było również błędu w benchmarku.
Problem w tym, że instalowałem sterowniki ze strony producenta.
W jaki sposób mogę wgrać sterowniki AHCI przez instalacją systemu?

grzeniu 20.02.2019 15:04

Stery przed instalką systemu wrzucało się np. z dyskietki, albo płytki CD, albo z lokalizacji sieciowej - zależy na co pozwalał instalator starego windowsa.
Poradników było dużo, teraz już mało komu potrzebne....nie wiem co dokładnie obsługiwała vista, na pewno do XP trzeba było kombinować. Można też było integrować stery AHCI z instalką windowsa np. przez nLite.
Masz tu przykładowy poradnik włączenia AHCI już w zainstalowanym Windowsie. Jednak te sterowniki musisz poszukać.
http://www.tweaks.pl/wlaczenie-tryb-ahci-ncq-dysk-sata/
Jeśli mało wiedzy, to wujek gugiel pomoże :)

joujoujou 20.02.2019 15:07

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1418511)
[...] uzysk wydajności przy SSD jest z racji krótkich czasów dostępu, a nie szybkości transferu....więc to trochę taka zabawa dla sportu, tym bardziej przy SATA II.

Nawet przy SATA I różnica jest bardziej niż zauważalna. Zresztą kto bogatemu zabroni? :mruga:

grzeniu 20.02.2019 15:35

Ależ oczywiście, że różnica jest zarąbista nawet na SATA I - ale to jak pisałem, przez nieporównywalne czasy dostępu. A to zasługa SSD a nie AHCI.

joujoujou 20.02.2019 15:44

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1418520)
[...] A to zasługa SSD a nie AHCI.

Tośmy się dogadali, bo właśnie to miałem na myśli. :haha:

zadajePytanie 20.02.2019 19:40

Ilość załączników: 8
Problem chyba rozwiązany.
Zamieniłem w biosie jeden AHCI na IDE (miałem do wyboru w dwóch miejscach).
Dzięki temu zniknęły żółte wykrzykniki w menadżerze urządzeń.
To jednak nie rozwiązało problemu z benchmarkiem AS SSD Benchmark.
Wgrałem nowe sterowniki ze strony intela, bo te od producenta płyty głównej już miałem i to pomogło rozwiązać problem.

Poniżej kilka zrzutów: sprzed i po modyfikacjach.
Najważniejsze różnice zaznaczyłem czerwonymi ramkami.

Załącznik 133333
Załącznik 133334
Załącznik 133335
Załącznik 133336
Załącznik 133337
Załącznik 133338
Załącznik 133339
Załącznik 133340

Czy teraz patrząc na powyższe screeny można powiedzieć, że:
- z dyskiem jest już wszystko ok i nie ma żadnych niepokojących odczytów?
- wszystkie ustawienia są poprawne?
- odczyty (szybkość i czas) są na odpowiednim poziomie i nie wymagają już żadnej poprawy lub nie uda się już więcej wyciągnąć?

grzeniu 20.02.2019 21:54

Wydaje się być OK. Szybkość ograniczona jak dla SATA II i więcej nie wyciśniesz, a czas dostępu powinien być zbliżony do podanego przez producenta SSD.
Trudno powiedzieć co masz w biosie, mówisz o dwóch miejscach. Co mobo to inny bios i miejsce tych ustawień. Sprawdź czy AHCI masz dla kanału z dyskiem. Teraz po wyłączeniu w biosie AHCI windows powinien nie wstać w ogóle, możesz dla próby wyłączyć i włączyć z powrotem.


Może jeszcze ktoś coś mądrego zauważy i napisze.

zadajePytanie 20.02.2019 23:29

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1418538)
Wydaje się być OK. Szybkość ograniczona jak dla SATA II i więcej nie wyciśniesz, a czas dostępu powinien być zbliżony do podanego przez producenta SSD.
Trudno powiedzieć co masz w biosie, mówisz o dwóch miejscach. Co mobo to inny bios i miejsce tych ustawień. Sprawdź czy AHCI masz dla kanału z dyskiem. Teraz po wyłączeniu w biosie AHCI windows powinien nie wstać w ogóle, możesz dla próby wyłączyć i włączyć z powrotem.


Może jeszcze ktoś coś mądrego zauważy i napisze.

Dziękuję za pomoc i informację.

Mam dwa miejsca, do ustawiania AHCI, bo z tego co znalazłem, to:
ICH: Integrated Peripherals->On-Chip ATA Devices->RAID Mode (pod On-Chip SATA Controller)->AHCI
JMicron: Integrated Peripherals->RAID Mode (pod Onboard E-SATA Controller)->AHCI

Sprawdzałem wcześmoej zmianę z ahci na ide i na odwrót, w obu przypadkach system się ładował


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:38.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.