Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Google prywatność - kilka pytań (https://forum.cdrinfo.pl/f113/google-prywatnosc-kilka-pytan-97945/)

andrzejj9 15.09.2019 20:56

Ja zdecydowanie nie zgodzę się z tym, że albo wszystko albo nic (w rozumieniu, że jedynym sposobem, żeby nie być śledzonym, jest niekorzystanie z usług w ogóle). Gdzieś musi być jakiś kompromis i złoty środek - nawet jeśli polega on na pewnych wyrzeczeniach.

Pytanie dla mnie jest (też upraszczając), co ewentualnie można używać i w jakim zakresie, a czego nie można wcale (nie chcąc zgadzać się na naruszanie prywatności). Bo dla mnie - jeśli ktoś ma historię wszelkich moich podróży, wszelkich zakupów internetowych i wszelkich wyszukiwań plus odwiedzonych stron plus wysłanych wiadomości, to nawet będąc jeśli nie zupełnie krystaliczny jak to tu padło, ale uczciwy - nie czuję się z tym dobrze.

misiozol 13.09.2019 13:26

Gugiel nie mnie sledzi tylko to forum, a niech sobie zbieraja z forum tutaj wiecej jest botow niz uzytkownikow lol2 , faktem pozostaje ze nie znajdziesz za wiele ;)

Arepo 13.09.2019 12:06

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1426936)
Mi wszystko dziala jak trzeba, a z gugielem nie mam nic wspolnego ;)

Gugiel śledzi każdy Twój krok, analizuje i przetwarza. Trudno zatem twierdzić, że nie ma się z nim nic wspólnego ;)

Załącznik 142486

misiozol 13.09.2019 11:56

Mi wszystko dziala jak trzeba, a z gugielem nie mam nic wspolnego ;) wiec bladzisz jak dziecko we mgle :P bo da sie i nie trzeba sie na sledzenie godzic ale wymaga to nieco wiecej zaangazowania a nie tylko wzruszenia ramionami ze sie nie da i nie bedzie dzialac tak jak trzeba, bo dziala :P

nimal 13.09.2019 09:53

powtorze ra jeszcze i starczy
wylaczajac sledzenie tylko sami przestajecie moc korzystac z uslug z tym zwiazanych
telefon i tak sledzi, przegladarka, sklepy... bo zgodziliscie sie na to instalujac system
utrudniacie tylko sobie
jak kto chce :P

misiozol 13.09.2019 09:39

M@X to ze on ma klucz szyfrujacy i polaczony jest z icloud to malo wazne, tylko ograniczy to proceder ze zlodziejaszkami osiedlowymi , myslisz skad sie biora japka? sa produkowane w chinach, chipsety produkowane w chinach wszystko w chinach i to ich gubi chciwosc, w kazdym japku mozna sciagnac icloud ale nie zrobi tego osiedlowy cwaniaczek , a jak to zrobic to nie rozmowa na to forum i ten temat ;)

M@X 13.09.2019 07:07

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1426921)
Nigdy mi nikt telefonu nie ukradł. Nawet jeśli to nie kupuję ich za trzycyfrowe kwoty więc nawet jakby to się stało, to nie byłaby to jakaś niesamowita strata. Przypomniałeś mi tylko żebym nie trzymał aplikacji banku na telefonie ;)
W tracking telefonu raczej bym się nie bawił, ktoś kto ukradnie (o ile nie jest *****em) robi reset ustawień i wszelkie superaśne aplikacje do śledzenia idą się kochać. Bardziej trzeba polegać na przyłapaniu i manualnym trackingu złodzieja za pomocą nóg. Następnie użyć tychże nóg do kopnięcia go w jaja oraz w mordę :>

Android chyba tez od jakiegoś czasu, ale iPhone na pewno jest przypisywany do konta iCloud i szyfrowany kluczem przechowywanym w Safe Enclave (osobna pamięć na płycie głównej) do którego dostępu nie ma nawet Apple. Możesz przywrócić w telefonie ustawienia fabryczne, przeinstalować firmware, a i tak gdy tylko połączy się z siecią zaświeci się na koncie prawowitego właściciela. Zobaczy jego lokalizacje, będzie mógł wysłać na niego wiadomość, odtworzyć głośny sygnał (przydatne gdy namierzasz telefon, jesteś pare metrów od niego i musisz dowiedzieć się w czyjej kieszeni jest) a także wyczyścić dane. Safe Enclave wprowadzono w iPhone 5S i gdy wśród złodziei rozeszło się info o tym, ze kradzione iPhone’y są bezużyteczne, a na dodatek „parzą w łapki” ilość kradzieży telefonów Apple w Stanach w rok spadla o kilkadziesiąt procent.

I tak ma być. Żadnego przyzwolenia dla złodziejstwa.

@nimal - jak zwykle pełna zgoda, w tych dyskusjach zawsze czekam na Twój głos rozsądku :)

DarkSlide97 12.09.2019 22:48

Cytat:

jak wam ukradna telefon to jak go znalesc? jak zapomnicie gdzie parkowaliscie to jak szybko znalesc pojazd? jak znalesc strone przegladana wczoraj? chcecie jadac samochodem otrzymac ostrzezenie o korku przed wami? chcecie to miec - zgadzacie sie na inwigilacje
Nigdy mi nikt telefonu nie ukradł. Nawet jeśli to nie kupuję ich za trzycyfrowe kwoty więc nawet jakby to się stało, to nie byłaby to jakaś niesamowita strata. Przypomniałeś mi tylko żebym nie trzymał aplikacji banku na telefonie ;)
W tracking telefonu raczej bym się nie bawił, ktoś kto ukradnie (o ile nie jest *****em) robi reset ustawień i wszelkie superaśne aplikacje do śledzenia idą się kochać. Bardziej trzeba polegać na przyłapaniu i manualnym trackingu złodzieja za pomocą nóg. Następnie użyć tychże nóg do kopnięcia go w jaja oraz w mordę :>

Reetou 12.09.2019 16:34

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1426914)
Uczciwym, tym mniej świadomym, się wydaje że nie mają się czego bać. Czas pokaże kto ma rację. Ale ostrożności nigdy za wiele. :]

Mniej świadomi ładują zdjęcia na face'a chwaląc się nowym sprzętem, a później wklejają zdjęcia z wakacji. A po powrocie są wkurzeni, że nowego sprzętu już nie ma.

FB nie używam w ogóle, świadomie. Natomiast to o czym tutaj rozmawiamy to trochę co innego. Świadomie korzystam z usług google, bo są przydatne i ułatwiają codzienne życie. W pełni świadomie akceptuję fakt, że pewne dane są gromadzone i przechowywane przez googla (tak, należę do tego nielicznego grona userów, którzy czytają dokumenty/regulaminy przed wyrażeniem na nie zgody - jeśli coś mi nie odpowiada, to się nie zgadzam/nie używam - jak dotąd wpadek nie miałem). Nie ma co popadać w jakąś paranoję. W większości są gromadzone dane statystyczne służące do zestawień, czy rozwoju usług, gdzie twoje dane są wykorzystywane nie jako dane Kowalskiego, tylko jednego z miliona Kowalskich. Pilnować się należy z udostępnianiem danych wrażliwych, a to że ktoś się dowie, że byłem wczoraj na cdrinfo nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

A osoby które odkrywają panel ustawień googla i są przerażone gromadzonymi tam informacjami powinni zrezygnować w ogóle z używania telefonu, komputera, kart płatniczych i banków ogólnie, sklepów, ulic i zasadniczo nie powinni wychodzić z domu. Może puszcza białowieszczańska? ;)

joujoujou 12.09.2019 15:47

Nie chodzi tylko o to jak zebrane dane wykorzysta ten kto je zebrał. Dużo bardziej istotne jest to jak wykorzysta je ten, co je ukradnie. :ph34r:

grzeniu 12.09.2019 15:35

Czy są, czy nie ma to tylko kwestia ilości informacji zebranych o wszystkich. Masz wiedzę, masz haki, możesz mieć kontrolę i władzę - wiedzą o tym doskonale nawet nasi politycy.

Informacja dziś to bardzo cenny towar i łatwy do spieniężenia. Przecież wszyscy mniej lub bardziej legalnie tym handlują. Jaka byłaby dziś wartość np. gugla, gdyby nie ogromna baza informacji o użytkownikach internetu, a teraz i 'ich telefonów' czyli na dziś większości populacji ludzi? Dzisiaj z internetu można się o kimś dowiedzieć więcej, niż od rodziny i bliskich.
Jak ktoś jest tego świadomym i mu to nie przeszkadza, to nie ma problemu, ale większość nie zdaje sobie sprawy że za przysłowiowe gówno w kolorowym papierku oddaje swoją prywatność. To trochę przypomina czasy konkwistadorów, gdy za kolorowe paciorki wyciągali od Indian złoto i inne cenne rzeczy - ba, też sami im przynosili.
Normalnie na coś takiego są paragrafy, ale tu ludzie muszą wszędzie coś zaakceptować i wyrażać zgodę, czyli de facto legalizują proceder i interes się kręci.

joujoujou 12.09.2019 13:59

Uczciwym, tym mniej świadomym, się wydaje że nie mają się czego bać. Czas pokaże kto ma rację. Ale ostrożności nigdy za wiele. :]

A tak poza tym, to nie ma stuprocentowych, krystalicznie uczciwych ludzi. NIE MA.

nimal 12.09.2019 10:23

z calym szacunkiem, ale smiesza mnie takie *******y
wyzucajac uslugi czy je blokujac tylko i wylacznie utrudniacie sobie zycie
jak zostalo bardzo zlusznie zauwazone wszyscy o nas zbieraja informacje - instalujac windowsa, uruchamiajac Androida lub iOSa, instalujac wiekszosc programow... uzywajac dowolnej przegladarki czy robiac zakupy w dowolnym sklepie i wykonujac za nie platnosci elektroniczne - wszedzie zbierane sa informacje
jak sie to komus nie podoba to bezludna wyspa

a blokowanie? rootowanie? wspomnielem - utrudnianie SOBIE zycia a nie komus
jak wam ukradna telefon to jak go znalesc? jak zapomnicie gdzie parkowaliscie to jak szybko znalesc pojazd? jak znalesc strone przegladana wczoraj? chcecie jadac samochodem otrzymac ostrzezenie o korku przed wami? chcecie to miec - zgadzacie sie na inwigilacje
nie chcecie tego - blokujecie SOBIE dostep do uslug a inwigilacja i tak bedzie dzialac bo tak dziala wspolczesny swiat

zawsze podkreslalem, ze uczciwi nie maja sie czego bac a o ograniczeniu praw obywatelskich najwiecej zawsze krzycza przestepcy
jest to moje zdanie i kazdy moze sie z nim nie zgadzac

joujoujou 10.09.2019 23:53

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1426858)
@Jou - ale telefonu z Androidem używasz? [...]

Pisałem przecież, że nie. :czytaj:

I bardzo dobrze mi z tym. :]

Reetou 10.09.2019 22:08

Tak tobie się tylko wydaje, hihi

To po co kupujecie smartfony? Korzystacie z nawigacji, GooglePay, translatora, wyszukiwarki? Nie? No to rzeczywiście stara Nokia jest najlepsza, tydzień na baterii i raczej się nie rozwali przy upadku na glebę...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:30.