![]() |
Ja zdecydowanie nie zgodzę się z tym, że albo wszystko albo nic (w rozumieniu, że jedynym sposobem, żeby nie być śledzonym, jest niekorzystanie z usług w ogóle). Gdzieś musi być jakiś kompromis i złoty środek - nawet jeśli polega on na pewnych wyrzeczeniach.
Pytanie dla mnie jest (też upraszczając), co ewentualnie można używać i w jakim zakresie, a czego nie można wcale (nie chcąc zgadzać się na naruszanie prywatności). Bo dla mnie - jeśli ktoś ma historię wszelkich moich podróży, wszelkich zakupów internetowych i wszelkich wyszukiwań plus odwiedzonych stron plus wysłanych wiadomości, to nawet będąc jeśli nie zupełnie krystaliczny jak to tu padło, ale uczciwy - nie czuję się z tym dobrze. |
Gugiel nie mnie sledzi tylko to forum, a niech sobie zbieraja z forum tutaj wiecej jest botow niz uzytkownikow lol2 , faktem pozostaje ze nie znajdziesz za wiele ;)
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 142486 |
Mi wszystko dziala jak trzeba, a z gugielem nie mam nic wspolnego ;) wiec bladzisz jak dziecko we mgle :P bo da sie i nie trzeba sie na sledzenie godzic ale wymaga to nieco wiecej zaangazowania a nie tylko wzruszenia ramionami ze sie nie da i nie bedzie dzialac tak jak trzeba, bo dziala :P
|
powtorze ra jeszcze i starczy
wylaczajac sledzenie tylko sami przestajecie moc korzystac z uslug z tym zwiazanych telefon i tak sledzi, przegladarka, sklepy... bo zgodziliscie sie na to instalujac system utrudniacie tylko sobie jak kto chce :P |
M@X to ze on ma klucz szyfrujacy i polaczony jest z icloud to malo wazne, tylko ograniczy to proceder ze zlodziejaszkami osiedlowymi , myslisz skad sie biora japka? sa produkowane w chinach, chipsety produkowane w chinach wszystko w chinach i to ich gubi chciwosc, w kazdym japku mozna sciagnac icloud ale nie zrobi tego osiedlowy cwaniaczek , a jak to zrobic to nie rozmowa na to forum i ten temat ;)
|
Cytat:
I tak ma być. Żadnego przyzwolenia dla złodziejstwa. @nimal - jak zwykle pełna zgoda, w tych dyskusjach zawsze czekam na Twój głos rozsądku :) |
Cytat:
W tracking telefonu raczej bym się nie bawił, ktoś kto ukradnie (o ile nie jest *****em) robi reset ustawień i wszelkie superaśne aplikacje do śledzenia idą się kochać. Bardziej trzeba polegać na przyłapaniu i manualnym trackingu złodzieja za pomocą nóg. Następnie użyć tychże nóg do kopnięcia go w jaja oraz w mordę :> |
Cytat:
FB nie używam w ogóle, świadomie. Natomiast to o czym tutaj rozmawiamy to trochę co innego. Świadomie korzystam z usług google, bo są przydatne i ułatwiają codzienne życie. W pełni świadomie akceptuję fakt, że pewne dane są gromadzone i przechowywane przez googla (tak, należę do tego nielicznego grona userów, którzy czytają dokumenty/regulaminy przed wyrażeniem na nie zgody - jeśli coś mi nie odpowiada, to się nie zgadzam/nie używam - jak dotąd wpadek nie miałem). Nie ma co popadać w jakąś paranoję. W większości są gromadzone dane statystyczne służące do zestawień, czy rozwoju usług, gdzie twoje dane są wykorzystywane nie jako dane Kowalskiego, tylko jednego z miliona Kowalskich. Pilnować się należy z udostępnianiem danych wrażliwych, a to że ktoś się dowie, że byłem wczoraj na cdrinfo nie ma dla mnie żadnego znaczenia. A osoby które odkrywają panel ustawień googla i są przerażone gromadzonymi tam informacjami powinni zrezygnować w ogóle z używania telefonu, komputera, kart płatniczych i banków ogólnie, sklepów, ulic i zasadniczo nie powinni wychodzić z domu. Może puszcza białowieszczańska? ;) |
Nie chodzi tylko o to jak zebrane dane wykorzysta ten kto je zebrał. Dużo bardziej istotne jest to jak wykorzysta je ten, co je ukradnie. :ph34r:
|
Czy są, czy nie ma to tylko kwestia ilości informacji zebranych o wszystkich. Masz wiedzę, masz haki, możesz mieć kontrolę i władzę - wiedzą o tym doskonale nawet nasi politycy.
Informacja dziś to bardzo cenny towar i łatwy do spieniężenia. Przecież wszyscy mniej lub bardziej legalnie tym handlują. Jaka byłaby dziś wartość np. gugla, gdyby nie ogromna baza informacji o użytkownikach internetu, a teraz i 'ich telefonów' czyli na dziś większości populacji ludzi? Dzisiaj z internetu można się o kimś dowiedzieć więcej, niż od rodziny i bliskich. Jak ktoś jest tego świadomym i mu to nie przeszkadza, to nie ma problemu, ale większość nie zdaje sobie sprawy że za przysłowiowe gówno w kolorowym papierku oddaje swoją prywatność. To trochę przypomina czasy konkwistadorów, gdy za kolorowe paciorki wyciągali od Indian złoto i inne cenne rzeczy - ba, też sami im przynosili. Normalnie na coś takiego są paragrafy, ale tu ludzie muszą wszędzie coś zaakceptować i wyrażać zgodę, czyli de facto legalizują proceder i interes się kręci. |
Uczciwym, tym mniej świadomym, się wydaje że nie mają się czego bać. Czas pokaże kto ma rację. Ale ostrożności nigdy za wiele. :]
A tak poza tym, to nie ma stuprocentowych, krystalicznie uczciwych ludzi. NIE MA. |
z calym szacunkiem, ale smiesza mnie takie *******y
wyzucajac uslugi czy je blokujac tylko i wylacznie utrudniacie sobie zycie jak zostalo bardzo zlusznie zauwazone wszyscy o nas zbieraja informacje - instalujac windowsa, uruchamiajac Androida lub iOSa, instalujac wiekszosc programow... uzywajac dowolnej przegladarki czy robiac zakupy w dowolnym sklepie i wykonujac za nie platnosci elektroniczne - wszedzie zbierane sa informacje jak sie to komus nie podoba to bezludna wyspa a blokowanie? rootowanie? wspomnielem - utrudnianie SOBIE zycia a nie komus jak wam ukradna telefon to jak go znalesc? jak zapomnicie gdzie parkowaliscie to jak szybko znalesc pojazd? jak znalesc strone przegladana wczoraj? chcecie jadac samochodem otrzymac ostrzezenie o korku przed wami? chcecie to miec - zgadzacie sie na inwigilacje nie chcecie tego - blokujecie SOBIE dostep do uslug a inwigilacja i tak bedzie dzialac bo tak dziala wspolczesny swiat zawsze podkreslalem, ze uczciwi nie maja sie czego bac a o ograniczeniu praw obywatelskich najwiecej zawsze krzycza przestepcy jest to moje zdanie i kazdy moze sie z nim nie zgadzac |
Cytat:
I bardzo dobrze mi z tym. :] |
Tak tobie się tylko wydaje, hihi
To po co kupujecie smartfony? Korzystacie z nawigacji, GooglePay, translatora, wyszukiwarki? Nie? No to rzeczywiście stara Nokia jest najlepsza, tydzień na baterii i raczej się nie rozwali przy upadku na glebę... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:30. |