Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG: problem z... nie wiem czym (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-problem-nie-wiem-czym-9812/)

Marius_The_Mad 24.08.2002 01:01

Dziwnie to wyglądało, trzeba zapamiętać. :)

hose 23.08.2002 18:51

no i wszystko jasne, DMA jednak nie bylo wlaczone bo nie wykrywal cos sie zrypalo z kontrolerem IDE. Caly czas na PIO chodzila nagrywarka... Odinstalowalem kontroler IDE, restart i wykryl DMA.

Po problemie, dzieki

Marius_The_Mad 23.08.2002 03:28

ForceASPI

hose 23.08.2002 03:15

faktycznie ;p

ale jest wlaczone

Marius_The_Mad 23.08.2002 01:14

W XP WŁĄCZA SIĘ DMA - w konfiguracji kontrolera IDE, a nie napędu. Poszukałbyś trochę.

hose 22.08.2002 20:16

DZIEKI! to mi daje wiele nowych pomyslow na grzebanie.

Mam Winde XP, Celerona 433, 196 RAMu, nie mam podlaczonego zadnego innego CD-ROMa. Ten bios raczej nic nie zmieni bo wczesniej dzialalo dobrze na tym standartowym. Ale moze zainstaluje jak ma pomagac w pracy z XP... mam go ale boje sie instalowac bo cos sie spie... zepsuje i bedzie armageddon.

W XP nie wlacza/wylacza sie DMA (przynajmniej ja nie znalazlem tego pstryczka). Ale to na 90% cos z hardwarem.

RW jest chyba na secondary master, ale nie jestem pewny.

Wszystko jest dobrze podlaczone - sprawdzalem 134902 razy.

tomgoo 22.08.2002 09:32

podajm konfiguracje sprzetu - może to być klucz do rozwiązania twojego pytania

sydney5 22.08.2002 08:43

Jak jest ustawiony priorytet?Jesli nagrywarka jes podpięta z CD-ROMEM to powinna być ustawiona na master a CD-ROM na slave,a jak z HDD(co jest nie wskazane)to powinna być ustawiona na slave.Sprawdź również taśmę do podłączenia(tą szeroką) i zworki czy nie są zabyt luźne.

Fantomas 22.08.2002 08:10

Hose, jak masz podpiętą nagrywarkę do kontrolera. Ja mam płytę z raidem i co ciekawe jak była podpięta pod niego, to chodziła wolniej niż wtedy gdy podłączyłem ją pod kontroler na płycie głównej.
Po drugie co z DMA? Włączone? Jaki masz system operacyjny? ASPI wgrane?
Ewentualnie pozostaje jeszcze kwestia czystości powierzchni soczewki laserowej.

Zetoxa, ten biosik o ile pamiętam nic nie zmieniał poza poprawną pracą pod XP, więc to chyba nie w tym problem.

U mnie ta nagrywarka chodziła na maksymalnych parametrach pod 98 bez problemu. Więc na pewno da się coś tak poustawiać, aby i u Ciebie, Hose, chodziła dobrze.

Zetoxa 22.08.2002 06:43

... może nowy biosik np. 2.0 ?

miernik 22.08.2002 00:07

Format C: :-D

hose 21.08.2002 22:25

LG: problem z... nie wiem czym

Pomocy !

Mam taki problem:

Mam nagrywarkę LG 12/8/32. Jakiś czas temu coś się zepsuło i nagrywa max 8x, a odczytuje około 14x :'( (sprawdzałem tym programem dołączonym do Nero). Coś pokombinowałem przy sprzęcie, odłączyłem i przyłączyłem (reset sprzetowy :) ) i działała wporządku. Teraz znowu działa jakby chciała, a nie mogła! Nie wiem o co chodzi. Nie potrafię tego naprawić. Nie jest to raczej wina softwaru, ani biosu bo wcześniej chodziła dobrze, a nic nie zmieniałem. Pomocy! Może wiecie co jest nie tak. Błagam o jakieś wyjaśnienia.

Z góry dziękuję.

Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:08.