Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nowa strona OLX (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nowa-strona-olx-98188/)

grzeniu 16.05.2020 09:14

Jest jak jest, bo cele marketingowe zleceniodawców nie są tożsame z celami nas odbiorców. Poprawa funkcjonalności na liście celów tych zmian naprawdę nie jest najważniejsza, ba nawet nie jest w szerszej czołówce tych istotnych.

DarkSlide97 16.05.2020 08:20

Dzisiaj przy projektowaniu rzeczy zbyt często priorytetem jest wygląd i zgodność z obecnymi trendami a nie użyteczność.
O jakości wykonania i trwałości nawet nie wspominam, nie wiem czy ktokolwiek pamięta co to jest :ysz:

Niby jestem młody, a nie rozumiem tego czym jarają się ludzie w moim wieku, a już kompletnie nie ogarniam hipsterów i tego całego hipsterskiego stylu życia. Dla mnie to zwykłe pajacowanie i udawanie kogoś "lepszego" bo się ma dużo kasy (od rodziców).

misiozol 16.05.2020 08:05

No jak ja cie lubie Jarson to sobie sprawy nie zdajesz, morze toast2 bym z toba wypil :taktak: dokladnie jest tak jak piszesz szacun :spoko: , ja po prostu nie lubie tych stron kolorystycznie przypominajacych psie wymiociny, ze sie tak wyraze moj tryb myslenia jest typowo niemiecki ma byc: praktyczne, funkcjonalne i intuicyjne a jak sie uda to zrobimy to jeszcze ladne ;) , i absolutnie nie neguje rozwoju tylko ze podstawowe funkcje zatracaja sie na zecz tego wygladu co ma byc "trendy" a przypomina dla mnie pijanego Picasso :D

Jarson 16.05.2020 01:50

A widzisz, to jest wyrażenie-klucz; "nawet jeśli są dobre" ;) Tu się z Tobą zgadzam, należałoby z otwartymi rękami przyjmować zmiany na lepsze, tylko oczywiście nie każde zmiany są dobre. Jeszcze dodajmy, że niektóre są uniwersalnie dobre (powiedzmy np. wynalezienie szczepionki na ospę), a niektóre mogą są w mniej lub większym stopniu dyskutowalne i ich ocena zależy od naszych osobistych poglądów.

Ty też z całą pewnością nie przyjmujesz i nie pochwalasz wszystkich zmian i innowacji. A z kolei Misiozol niektóre przyjmuje bardzo szybko, np. nowinki technologiczne (ot, choćby karty graficzne, o których aktualnie z nim rozmawiamy w innym temacie - tu zdecydowanie należy do early adopterów).

Akurat wygląd stron internetowych jest zdecydowanie kwestią gustu. Projektant, grafik - takie osoby absolutnie nie mają prawa nie zgadzać się z trendami, jeżeli wykonują zlecenie komercyjne - muszą dostarczyć klientowi produkt zgodny z obecnymi trendami, to znaczy taki, który w danym momencie będzie się maksymalnie dobrze kojarzył i maksymalnie dobrze funkcjonował, bo to się przełoży na zainteresowanie i zadowolenie użytkowników. My jako konsumenci możemy wszystko - lubić obecne trendy lub nie lubić.

Spójrz - za kilkanaście miesięcy do kilku lat obecna moda też się zmieni i na jej miejsce przyjdą inne trendy. Wówczas obecne będą przez większość postrzegane źle, jako stare, źle wyglądające, nieprzejrzyste, niefunkcjonalne. Zatem obecny wygląd i układ stron nie jest obiektywnie najlepszy, jest jednym z możliwych, czyż nie? To nie jest kwestia zaprojektowania kształtu tego czegoś, na czym jeździ rower, gdzie wypróbujemy trójkąt, kwadrat, romb, ale w końcu dojdziemy, że to jednak musi być kształt okrągły, koło i to już będzie wiedza uniwersalna, kres rozwoju.

Nie każda krytyka tego, co dziś jest popularne to zaściankowość i znak zamknięcia umysłu na wszystko co nowe. Po prostu każdy z nas ma swój rozum i sam wybiera, czy mu się coś podoba czy nie. A przecież krytykowanie wyglądu strony internetowej to nie to samo co mówienie: "nie znoszę smartfonów, nie znoszę internetu mobilnego, a 5G usmaży nam mózgi!" :P

M@X 15.05.2020 21:44

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1436176)
skoro tam bylo to niech tam bedzie

Tym tokiem myślenia możemy w każdym segmencie zatrzymać się 100 lat wcześniej. Ale szczęśliwie świat idzie naprzód, a ludzie odkrywają nowe materiały, sposoby i technologie produkcji. Ulepszają, upraszczają, czynią świat lepszym. Ale zawsże będzie grupa niechętnych do zmian, która już od dawna stoi w miejscu i zmian nie chce tylko dlatego, że nie chce im się ich poznawać. Nawet jeśli są dobre.

Jest w tym kraju taki jeden. W pięćdziesięcioletnim garniturze Z parochami na nim.

***8222;Żeby było jak było, Mariusz***8221;

siwymariusz 15.05.2020 16:01

No to zrobiłeś wykład :)

misiozol 15.05.2020 08:52

Maksiu my wiemy ze ty swiatowiec jestes, i ze z Gatesem i Jobsem (jak zyl) latales swoim prywatnym helikopterem na poranna kawe, a potem rozsiadasz sie w kafejce z reszta dziwnych panow co nosza spodnie tak obcisle ze im jajka uciekly w panice z braku miejsca :taktak: ja tam lubie swoje jajka i ogonek i dlatego ma luz w spodniach ;) , nie kazdy lubi zmiany i skaczace okienka i kolorystyke przypominajaca wymiociny mojego psa :D , czlek im starszy tym mniej chce mu sie szukac wszystkiego na stronie skoro tam bylo to niech tam bedzie :taktak: postawmy na prostote i funkcjonalnosc a nie psie wymiociny ;)

M@X 14.05.2020 23:24

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1436077)
Sie nie zapowiada, tutaj sa sami powazni ludzie :D o ile mozna to tak nazwac lol2

Dziwnie wymawiasz ***8222;stare pierdziele zamknięte na aktualny świat***8221; ;)

grzeniu 11.05.2020 21:11

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1436077)
Sie nie zapowiada, tutaj sa sami powazni ludzie...

:czytaj:

DarkSlide97 11.05.2020 21:09

Dizajnu :>

Jarson 11.05.2020 20:40

Dizajnu, czy bajeczki o samychpoważnych? :fiu:

grzeniu 11.05.2020 18:53

Tak. I tej wersji się trzymajmy. :D

misiozol 11.05.2020 18:36

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1436074)
Tylko błagam, nie przerabiajcie tak naszego forum...

Sie nie zapowiada, tutaj sa sami powazni ludzie :D o ile mozna to tak nazwac lol2

Mich@ł 11.05.2020 18:35

Też lubię nowe olx. Za to do allegro po zmianach sprzed kilku lat nadal się nie mogę przyzwyczaić :D

Tapatalk via s10e

DarkSlide97 11.05.2020 16:10

To te dzisiejsze trendy są do chrzanu :ysz: Allegro jeszcze jakoś wygląda, ale pewnie któregoś dnia też wejdę i dostanę wytrzeszczu oczu. Czekam aż minie moda na hipsterstwo, płaskie interfejsy i "alternatywne" kolory.
Tylko błagam, nie przerabiajcie tak naszego forum...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:54.