Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym/jak zrobić ładne napisy na płytach CD/DVD/BluRay jeśli nie drukarką? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-jak-zrobic-ladne-napisy-plytach-cd-dvd-bluray-jesli-nie-drukarka-98204/)

DarkSlide97 10.06.2020 19:46

Miałem kilka(naście) płyt z nadrukami, nie wiem jaka to metoda ale takie płyty śmierdzą chińskim plastikiem a nadruk rysuje się pod paznokciem więc nie za dobra xD

misiozol 10.06.2020 12:20

Wyryj gwozdziem bedzie ladnie, tanio i skutecznie :szczerb:

Gwiazdor 10.06.2020 11:31

No dobra, to mnie przekonało do nie stosowania naklejek.

Pytanie z innej beczki - czy jest jeszcze jakiś inny sposób nanoszenia estetycznych napisów na powierzchnię do zadrukowania jeśli nie drukarka atramentowa i nie pisak użyty odręcznie?

Myślę o tanich rozwiązaniach ;-)

grzeniu 10.06.2020 11:18

Zastanów się, jakie obroty osiąga płytka w napędzie, a sam dojdziesz dlaczego. Wystarczy nawet, że naklejka choćby przyhaczy o mechanizm i masz wydatek na nagrywarkę. Przy tych obrotach klej może miejscowo puścić. Rozerwana płytka z niewyważenia też potrafi się zdarzyć.
Chcesz żeby było ładnie, to zrób to jak trzeba.

Gwiazdor 10.06.2020 10:48

Dlaczego naklejki na płyty to takie złe rozwiązanie? To rozwiązanie rozwiązałoby problem z poszukiwanym urządzaniem drukującym - na laserówce mógłbym robić takie zwykłe etykiety z napisami bez bajerów.

A same płyty zamierzam w większości wykorzystywać jako dodatkową kopię bezpieczeństwa (a nie jedyny źródło).

Gwiazdor 05.06.2020 12:33

Moja aktualna ma wifi - i w mieszkaniu w bloku jakoś ciężko mi ją gdzie indziej postawić, choć pomyślę. W kuchni, salonie, łazience :) jej nie chcę mieć.

Problemem jest tak na prawdę jej zasychanie przy sporadycznym drukowaniu. Nawet jak teraz zrobię 100 nadruków na płyty, to potem będę bardzo sporadycznie coś drukował i najczęściej w czerni.

Może jakbym tam włożył jakąś ala zwilżoną szmatkę i ją zakraplał raz na jakiś czas/raz na tydzień to... ale pewnie to niewiele da.

Pomyślę nad urządzeniem wielofunkcyjnym. Pobawię się drukowaniem na płyty, może mi się znudzi :) i kupię laserówkę.

Dzięki za porady.

grzeniu 05.06.2020 11:49

A może jakąkolwiek najtańszą, byle miała wifi? :idea: Postawisz ją w miejscu gdzie nie zasycha, skoro mówisz że to kwestia miejsca.
Nawet może canona, żeby ci obecne atramenty pasowały :taktak:

Gwiazdor 05.06.2020 11:16

:czytaj: Rowiazanie jest proste: co tydzien drukuj zdjecie tej kolezanki w pelnym kolorze na A4 i drukarka podziala a i ty nie bedziesz chodzil obity :fiu:[/QUOTE] k***a

A tak na serio to takie drukowanie też zużyje sporo atramentu i nici.
Teraz wolałbym urządzenie wielofunkcyjne.

Czy gdybym kupił inną drukarkę droższą tj.
Epson L810/L805,

urządzenie wielofunkcyjne:

EPSON Expression Premium XP-900,

Canon TS8251,
rozwiązałoby to jakoś problem? Ten mój zestaw atramentów Canon do napełniania kosztuje ok 130 zł i starczy na ok 5 napełnień, także tanio nie jest jak się nie drukuje a jak się czyści głowice - jeden ciul... może na droższych urządzeniach będzie lepiej?

misiozol 05.06.2020 10:58

Cytat:

Napisany przez Gwiazdor (Post 1436727)
Czy samo uruchomienie drukarki przyciskiem raz w tygodniu (bez drukowania czegokolwiek, bez podłączonego komputera) może poprawić sytuację?

Nie, ale wydruk pelnej strony w full kolor napewno tak :taktak:

Cytat:

Napisany przez Gwiazdor (Post 1436727)
Kaligrafia kaligrafią ale kiedyś były takie szablony literek i cyferek, że można było przyłożyć i obrysować je w środku szablonu.... Bo z moją kaligrafią będzie ciężko ale... mogę wziąć flaszkę i pójść do żony kolegi z pracy... ona ma bardzo ładny charakter pisma :)

Brzmi to ciekawie, aczkolwiek jak kolegi tam nie bedzie to zdecydowanie prosisz sie o klopoty lol2

:czytaj: Rowiazanie jest proste: co tydzien drukuj zdjecie tej kolezanki w pelnym kolorze na A4 i drukarka podziala a i ty nie bedziesz chodzil obity :fiu:

Gwiazdor 05.06.2020 09:18

Czy samo uruchomienie drukarki przyciskiem raz w tygodniu (bez drukowania czegokolwiek, bez podłączonego komputera) może poprawić sytuację?

@grzeniu - masz rację, bo problem z tym, że płytki są tylko nie można się zebrać, żeby zrobić sobie fajne okładki... więc może proste nadruki machnę a potem drukarka.... zaschnie?

Kaligrafia kaligrafią ale kiedyś były takie szablony literek i cyferek, że można było przyłożyć i obrysować je w środku szablonu.... Bo z moją kaligrafią będzie ciężko ale... mogę wziąć flaszkę i pójść do żony kolegi z pracy... ona ma bardzo ładny charakter pisma :)

misiozol 04.06.2020 22:53

Cytat:

Napisany przez KaiQ (Post 1436712)
I potwierdzam metodę z lakierem do utrwalania... choć ja korzystałem z tego do włosów :haha: bo ożywia dodatkowo kolory :P

Samochodowy ma wzmaczniacze koloru oraz najwazniejsze odbija UV czego ten do wlosow nie robi, pomijam tutaj nawet ze sie klei jak dostanie wody wiec jest wodo rozpuszczalny a to niedobrze, takie druciarstwo wiec to jest ;)

KaiQ 04.06.2020 22:42

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1436713)
Absolutnie niczego nie naklejać! Jeśli życie napędu ci miłe.

Zgadzam się, że nie naklejać. Jedynie wspominam że cuś takiego jest, a właściwie było. ;)

grzeniu 04.06.2020 22:38

Absolutnie niczego nie naklejać! Jeśli życie napędu ci miłe.

KaiQ 04.06.2020 22:35

Kiedyś sprzedawali papierowe naklejki na CD. Mam takich trochę, choć nigdy nie drukowałem ani nie naklejałem (nie rekomenduję tak na marginesie!). Myślę że zmienić to może właściwe wyważenie krążka a i klej nie trzyma wieki. Ciężko to też zsynchronizować z wycięciami i wydrukiem. Jedyna zaleta takiej idei to to, że wystarczy zwykła drukarka. I potwierdzam metodę z lakierem do utrwalania... choć ja korzystałem z tego do włosów :haha: bo ożywia dodatkowo kolory :P

grzeniu 04.06.2020 22:06

Musisz być bardzo zdesperowany, żeby myśleć o nowej drukarce tylko do tego celu. Nie możesz np. poczekać aż ci się trochę uzbiera płytek i machnąć to po jednym czyszczeniu głowic?
A może najtaniej wyjdzie nauczyć się kaligrafii, będzie dodatkowy pożytek :rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:24.