![]() |
Re: Mam pytanko
Cytat:
|
Re: ???
Cytat:
|
Mam pytanko
Cytat:
|
Ja również miałem problem z przestojem w nagrywaniu na LiteOn 40125W. Sprawdzięłm ja na 3 kompach ( każdy inna konf. i inny system 98SE; 2K Pro i Xp Pro) i zawsze ten sam błąd. Wymienili mi w serwisie na inną nagrywarkę.
|
takie informacje powinienes dawac na poczatku a nie na koncu ;)
|
Dodatkowe info
Dodam jeszcze, że gdy nagrywarka ma te przestoje to słychać taki charakterystyczny dźwięk - coś jakby napęd nie mógł odczytać płyty. Może to coś z nagrywarką jest ?
|
Wielki dzięki za pomoc
Spróbuję wszytstkich z wymienionych rad - mam nadzieję, że to poskutkuje. Jeszcze raz wielkie dzięki.
|
moj qmpel mial tez ten problem tylko przy przelaczaniu predkosci nie stawala mu az na minute! bylo to jakies gora 20 kilka sekund, a to i tak bardzo duzo! korzystal z windy 98 se, zainstalowal win2000 prof. (wedlug mnie najlepszy z windowsow) ze sterownikami aspi (najlepiej ForceASPI) i wszystko dziala ok. jak nie zadziala to moze nowy bios??? moze ten blad jest znany...
|
16mb/s to ZNACZNIE wiecej niz potrzebuje nawet najnowsza nagrywarka... wiec nawet ata33 jest wystarczajace
gwoli przypomnienia - 12x to 1800kb/sec - 40x to ... 6Mb/sec to chyba mniej niz 16... |
mnie jeszcze nigdy bufor nie spadl do 0% Ale i tak dalej uwazam ze jest to wina dodatkowego bufora pamieci i slabego transferu danych
to ze ktos ma twardy podlaczony pod ata 100 nie oznacza ze tyle wyciaga ja mama ata66 i transfer w granicach 16 MB nestety |
Ja również spotkałem się z tym "problemem", mam 40W. Podejżewam że jest to związane z włączaniem jakiejś śmiesznej technologi w stylu burnprofa, przynajmniej na to mi wygląda. Nagrywara po pierwszym opróżnieniu bufora zastanawia się z pół minuty pomimo tego że cd-rom już czyta normalnie (tak jakby się coś w niej włączało), przy następnych opróżnieniach jest już ok.
Wedłóg mnie to jest wina LiteOna a nie reszty sprzętu i mam nadzieję że jakiś nowy biosik rozwiąże tą sprawę. Spotkałem się również z taki zastanawianiem przed zamknięciem płytki nagrywanej z dysku, tylko przy nadpalaniu (i na szczęście nie za każdym razem). Jednak mi osobiście to tak bardzo nie przyszkadza ponieważ bófor do 0 spada bardzo żadko. http://members.fortunecity.com/initz...amingdevil.gif Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
ogranicz buforowanie plikow oraz sproboj zwiekszyc maxymalnie bufor dodatkowy a jak nie pomoze to ustaw go na jakies 10MB (nero)
u mnie tez sie to dzieje niekiedy NARA |
ach te LiteOn'y
Kilka tygodni temu wywiązała się burzliwa dyskusja na tym forum co lepsze LiteOn czy reszta świata. Jak zgłosiłem podobny problem z LiteOn'em x40 przy współpracy z P4 - to wszyscy mnie wyśmiali i powiedzieli że jestem stronniczy bo mam Plexa.
Sam jestem ciekaw gdzie tkwi problem, tym bardziej że zamierzam kupić LiteOn'a...... w przyszłości 8) |
Nie polecam najnowszego, natomiast polecam 4.60 z ForceASPI. 8)
|
zeb a zainstalowałeś najnowsze aspii
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:37. |