Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f107/)
-   -   Jak sprawdzić jakość wypalania nagrywarki blu ray? (https://forum.cdrinfo.pl/f107/jak-sprawdzic-jakosc-wypalania-nagrywarki-blu-ray-98643/)

pawi81 15.06.2025 07:33

Jakie nośniki DL polecacie do nagrywarki Pionieer S12 z firmware 1.05 (najnowszy)?
Obecnie mam partię Ritek RD3 i zastanawiam się, czy są one wadliwe, czy coś z napędem się dzieje. na 3 nagrania, 3 płyty rozwalone. Kiedyś na nich nagrywałem (z innego źródła) i było wszystko ok.

John1 03.03.2025 21:29

Dzięki za pomoc :)

misiozol 03.03.2025 11:54

Mozna uzyc nero, jest nawet dedykowany temat do tego.

John1 01.03.2025 21:44

Z leksza mózg mnie rozbolał od ilości wiedzy z różnych tematów, ale jednak mam zasadnicze pytanie;p Ogólnie rzecz biorąc zajmuję się nagrywaniem różnych filmów blu-ray. Mam Pioneer BDR-213JBK, zawsze nagrywałem ImgBurn, ale skoro jest to stary soft to jakim warto nagrywać?

Klakier 15.05.2022 00:08

Chciałbym się odnieść do wypowiedzi z początku tematu:
Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1452343)
Pierwszą oznaką że coś jest nie tak, jest wolny i z dużymi problemami odczyt płyty. Jeśli napęd odczytujący jest sprawny, to takie zachowanie zazwyczaj oznacza już dużą degradację nośnika lub to, że płyta od początku źle się nagrała.

Otóż ja kiedyś miałem przypadek świeżo nagranej płyty DVD z której każde otwarcie pliku trwało wieki. To samo było na dwóch komputerach, oba świeżo po reinstalce systemu (Win7).
Płyta poszła do kosza (była to chińszczyzna na parę groszy) . Nagrałem jeszcze raz na Verbatimie. k***a te same problemy. Wyłączyłem antywirusa myśląc że może skanuje. Poszedł napęd albo co?
Wtedy przyszło mi do głowy żeby odpalić z pendriva Linuxa i tam sprawdzić. I niespodzianka. Z obu płyt kopiowanie było błyskawiczne.
Zacząłem testować płyty na Windowsie i okazało że nawet oryginały z grami miały ten problem.
O ile dobrze pamiętam pomogła mi reinstalacja sterownika napędu w menadżerze urządzeń na obu pecetach.

czary2mary 12.05.2022 18:36

Cytat:

Napisany przez Grendel007 (Post 1452991)
Panowie
Mam problem z testowaniem płyt BD na napędzie Lite-ON HBS112.
W programie Nero DiscSpeed w wersji 7.0.2.100 ale również w nowszej wersji 12.5.6.0.
nie pokazuje mi ilości błędów LDC i BIS.

Pokazuje tylko ile jest średnio i maksimum.
Ponadto, nie mogę ustawić w programie prędkości skanowania w trakcie testu jakości płyty.

Czy jest to wina programu Nero discspeed czy raczej starej nagrywarki. Czy jeszcze czegoś innego?

Nero Speed Disc tak ma =nie ma możliwości ustawienia prędkości odczytu i ogólnie marnie współpracuje w temacie disc quality BluRay

Grendel007 12.05.2022 14:22

Panowie
Mam problem z testowaniem płyt BD na napędzie Lite-ON HBS112.
W programie Nero DiscSpeed w wersji 7.0.2.100 ale również w nowszej wersji 12.5.6.0.
nie pokazuje mi ilości błędów LDC i BIS.

Pokazuje tylko ile jest średnio i maksimum.
Ponadto, nie mogę ustawić w programie prędkości skanowania w trakcie testu jakości płyty.

Czy jest to wina programu Nero discspeed czy raczej starej nagrywarki. Czy jeszcze czegoś innego?

czary2mary 30.04.2022 08:54

Cytat:

Napisany przez Grendel007 (Post 1452751)
Panowie
Jaki jest najlepszy obecnie program do testowania jakości wypalonych płyt Blu Ray?
Nero disc speed? Która wersja?
A może jakiś inny lepszy?

Jeżeli na LiteOn iHBS i jego klony to nadal Opti Drive Control

Grendel007 29.04.2022 23:30

Panowie
Jaki jest najlepszy obecnie program do testowania jakości wypalonych płyt Blu Ray?
Nero disc speed? KtĂłra wersja?
A może jakiś inny lepszy?

czary2mary 26.04.2022 20:18

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1452715)
:kreci_gl: uważam ,że oboje posiadacie spora wiedze , powinniście załzawić tę sprawę na PV , ban też chyba zbędny ale to tylko moje zdanie

Sorry ale kilkakrotnie bezskutecznie zwracałem już uwagę koledze @Arepo żeby pisał na temat i i w temacie i opierał się na faktach czy informacjach zawartych w log czy odnosił się do tematu postu...
Przejmując tu dowodzenie jasno określiliśmy że w naszych działach wypowiadamy się na temat a jeżeli czegoś nie wiemy to po prostu pozwalamy innym ...
Taka była nasz prośba i zasada jaką cały czas staramy się w naszych działach nagrywarki trzymam . Ban jest czasowy = kolega niech się w tym czasie dokształci jeżeli chce w tych działach zabierać głos = nie zamierzam więcej wyjaśniać tej kwestii..
Wszyscy ciężko w życiu pracujemy i nie mamy czasu na przedszkole .

- Deckard - 26.04.2022 19:28

:kreci_gl: uważam ,że oboje posiadacie spora wiedze , powinniście załzawić tę sprawę na PV , ban też chyba zbędny ale to tylko moje zdanie

czary2mary 26.04.2022 17:44

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1452711)
Nie wiem czy piszesz serio, czy sobie żartujesz tutaj z ludzi. Uważasz, że Nero 2022 pozwoli nagrać nośnik VERBATIMf na Lite-On'ie 112 ? Albo uporządkowanie systemu ? PROSZĘ O JASNE ODPOWIEDZI.

Co do kolejnych merytorycznych odpowiedzi, których jednak nie było, skąd masz tą informację "Co do silnika nagrywania =oczywiście że ma znaczenie = odpowiada za 40-50% poprawnego nagrywania" PROSZĘ O ŹRÓDŁO TEJ INFORMACJI LUB WIARYGODNE TESTY.

Faktycznie, trafiłem raz na setki nagranych płyt, iż Ashampoo nie finalizował płyty BD-R. Nie wiem, która to była wersja, ale bardzo dawno temu. Dlatego pytam skąd masz takie informacje, bo to może być dla wszystkich kluczowa wiedza, jak ważna jest aktualizacja oprogramowania, w tym Nero.

Nie wiem czy udajesz czy nie rozumiesz co się do Ciebie piszę = kolega podał log z zapisu = jest tam dokładnie co jest przyczyną problemów z zapisem = problemów bardzo dużo = wszystkie je wypisałem =podałem też możliwe przyczyny i co może jest przyczyną i co może pomóc .

Mogę z Tobą dyskutować o tym co jest napisane w logu w tym wypadku .
Jak nie masz pojęcia co tam jest napisane o czym mam z Tobą dyskutować .
Albo jak nie wiesz jak działa program do nagrywania i jakie funkcje są przez niego realizowane a jakie przez nagrywarkę = ale ułatwię Tobie zrozumienie = odpoczniesz sobie od forum a czas możesz poświecić na dokształcanie i lekturę

Arepo 26.04.2022 17:14

Nie wiem czy piszesz serio, czy sobie żartujesz tutaj z ludzi. Uważasz, że Nero 2022 pozwoli nagrać nośnik VERBATIMf na Lite-On'ie 112 ? Albo uporządkowanie systemu ? PROSZĘ O JASNE ODPOWIEDZI.

Co do kolejnych merytorycznych odpowiedzi, których jednak nie było, skąd masz tą informację "Co do silnika nagrywania =oczywiście że ma znaczenie = odpowiada za 40-50% poprawnego nagrywania" PROSZĘ O ŹRÓDŁO TEJ INFORMACJI LUB WIARYGODNE TESTY.

Faktycznie, trafiłem raz na setki nagranych płyt, iż Ashampoo nie finalizował płyty BD-R. Nie wiem, która to była wersja, ale bardzo dawno temu. Dlatego pytam skąd masz takie informacje, bo to może być dla wszystkich kluczowa wiedza, jak ważna jest aktualizacja oprogramowania, w tym Nero.

czary2mary 26.04.2022 16:57

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1452709)
Nie wiem o czym mówisz. Kolego to TY zawsze się spinasz bo myślisz, że masz monopol na wiedzę. Ja mam inne zdanie i Tobie zawsze to przeszkadza. Uszanuj zdanie innych ludzi, nie umiesz ? - to warto się nauczyć. Nie tylko Ty masz doświadczenie, niech to w końcu do Ciebie dotrze. Wrzuć na luz, kulturalnie tu dyskutujemy, nikt nikogo nie obraża, a Ty znowu swoje.

Ciekawe co byś zrobił jakby początkujący użytkownik potraktował to co piszesz poważnie i kupił nową nagrywarkę, nowe oprogramowanie i męczył się z zainstalowaniem nowego systemu, a problem by pozostał, nie wspomnę że już ktoś inny podał że ten nośnik się nie nagrywa poprawnie. Dla mnie rady typu kup se nowy sprzęt, program i zrób format C:, są nic nie warte. Napisałem co jest dla mnie bardziej prawdopodobne, wystarczyło napisać to samo i czytający by zdecydował. Ciebie jednak znowu boli d..a . To przykre.

Już odpowiedziałem na wszystko co miałem w temacie technicznym = jak nie masz pojęcia o czymś to siedzisz cicho = wszystko na temat co ma do powiedzenia Tobie = monopol na wiedzę ma log z zapisu który trzeba odczytać i zinterpretować
Po to kolega wstawił log żeby go odczytać = jest tam jasna i realna przyczyna problemów z zapisem i błędu w tym wypadku .
Co do nośnika po przejęciu przez CMC Magnetic Verbatim BD-R DL x6 z MID: VERBATIMf jasno wytłumaczyłem jaki jest problem = jak nie rozumiesz co napisałem to niestety nie jest mój problem

Arepo 26.04.2022 16:07

Cytat:

Napisany przez czary2mary
Kiedyś sobie pozwoliłeś pod moim adresem tutaj napisać że ludziom / Tobie również nie chce się tutaj zachodzić /udzielać z mojego powodu ( bo się wymądrzam)
A ja Tobie dzisiaj odpiszę ze mnie nie chce się tu zachodzić już z powodu takich ludzi którzy tutaj "kozakują" a nie umieją nawet loga z Nero odczytać czy nie wiedzą do czego i za co odpowiada silnik nagrywający w programie nagrywającym.
......

Nie wiem o czym mówisz. Kolego to TY zawsze się spinasz bo myślisz, że masz monopol na wiedzę. Ja mam inne zdanie i Tobie zawsze to przeszkadza. Uszanuj zdanie innych ludzi, nie umiesz ? - to warto się nauczyć. Nie tylko Ty masz doświadczenie, niech to w końcu do Ciebie dotrze. Wrzuć na luz, kulturalnie tu dyskutujemy, nikt nikogo nie obraża, a Ty znowu swoje.

Ciekawe co byś zrobił jakby początkujący użytkownik potraktował to co piszesz poważnie i kupił nową nagrywarkę, nowe oprogramowanie i męczył się z zainstalowaniem nowego systemu, a problem by pozostał, nie wspomnę że już ktoś inny podał że ten nośnik się nie nagrywa poprawnie. Dla mnie rady typu kup se nowy sprzęt, program i zrób format C:, są nic nie warte. Napisałem co jest dla mnie bardziej prawdopodobne, wystarczyło napisać to samo i czytający by zdecydował. Ciebie jednak znowu boli d..a . To przykre.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:40.