![]() |
programy uruchamiające się przy otwieraniu windows
Gdzie można zmienić aby dany program nie uruchamiał się podczas startu windows ? Bo ja zapomniałem ;)
|
Zobacz w dolnym lewym rogu - Start - Programy - Autostart i wywal to co się niepotrzebnie uruchamia
Powodzenia |
uruchom regedit
w [current user] i [local machine] odnajdz nastepujace klucze software/microsoft/windows/current version/run, run once, run services i wywal co ci sie nie podoba... |
Z tym Rejestrem to ja bym bardzo uważał bo można usunąć programy uruchamiające się i potrzebne systemowi aby w ogóle chodził
Pozdrawiam |
jeszcze można poprzez msconfig -> autostart czy moze autouruchamianie /już nie pamiętam jak to tam pisze ale to last na prawo zakładka/
ale jak załapałeś jakiegoś dialera xxx :) to only regedit bo najczęsciej w autostarcie ich niet :) a i jeszcze można zobaczyć co w autoexecu siedzi / windy9x/ pozdro |
zakladam ze uzytkowik umie czytac i rozpozna co jest Beee a co nie... - dodam jeszcze ze mozna wykonac kopie rejestru i w razie 'wpadki' przywrocic wszystko do normy
dodam takze ze sporej czesci programow nie ma w start-programy-autostart (wlasciwie u mnie nie ma tam nic czego sam nie dodalem...) i operacje na rejestrze sa niezbedne |
Zgadzam się z WAMI.
Ja bym najpierw spróbował przez msconfig - >uruchamianie (musi być explorer zainstalowany, chyba minimum 5 może 4 też...) aby zrobić kopię rejestru: start - >uruchom -> scanreg /backup aby odzyskać rejestr jak coś się totalnie psieprzy to zpoza windows w katalogu windowsa jest scanreg.exe Za jego poocą można odtwarzać kopie rejestru. (można też ręcznie) Ostatecznie można też zrobić: scanreg /fix pod dosem ... |
a jak ktoś nie lubi regedita to moze regcleaner
pozdro |
Cytat:
|
Na początek lepiej potraktować msconfig'iem.
|
ja zawsze uzywam msconfig z uruchom i jest ok. kazdy dialer czy cos innego da sie usunac
|
Ja tu chciałem sie wykazac a tu juz wszystko opisane generalnie autostart, rejestr (regedit) i msconfig jak podali drodzy przedmówcy a jeżeli sie wywali cos z rejestru za duzo zawsze mozna pod dosem scanreg.exe /restore ;)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:06. |