Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z ATHLON'em 1,33GHz i płytą główną SOLTEK 75KAV (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-athlonem-1-33ghz-plyta-glowna-soltek-75kav-9903/)

cana 27.08.2002 11:44

Zip, tu się mylisz ;)
najwolniejszy axp to 1500+ a real clock to właśnie 1.33GHz
a co do pustych GHz to masz full rację
pozdro

ZiP 27.08.2002 10:28

Coś mi się zdaje, że pomimo oznaczenia 1,33 GHz, ten Athlon ma taktowanie 1200 MHz. Tak jest np. z Athlonem 1600 XP, który pomimo oznaczenia "1600" jest taktowany zegarem (około) 1400 MHz - wprowadza to użytkownika w błąd, ale "1600" oznacza, iż ten procesor jest co najmniej tak szybki, jak Pentium 4 1,6 GHz. Jest to bardzo podobne do stosowanego kiedyś "Pentium Rate" (PR).
"Liczy się prędkość, a nie puste MHz"

Proton 27.08.2002 09:31

Chyba już wiem, co jest "grane"

Tak w ogóle, to jeszcze raz dzięki za okazaną pomoc :)
Chciałbym od razu wytłumaczyć, że kupiłem Athlona 1,33GHz Thunderbird (to nie jest XP).
Ale do rzeczy. Na początku stwierdziłem, że procek ma zablokowany mnożnik. Otóż poniekąd sam wprowadziłem się w błąd, ponieważ sprawdzałem go na dwóch ustawieniach mnożnika, a procek nie reagował na te zmiany, więc stąd pomyślałem, że ma zablokowany mnożnik. Okazuje się jednak, że nie ma zablokowanego. Płyta na paru mnożnikach w ogóle nie reaguje i uparcie twierdzi, że jest to Athlon 1,2GHz, na dwóch, czy trzech w ogóle nie rusza. Najogólniej mówiąc płyta ma popieprzony mnożnik (dla niej 133 x 10 = 1200). Próbowałem różnych kombinacji zworek i niestety wartością najbliższą znamionowej, którą idzie ustawić jest 1266MHz. Kolejną jest już 1466MHz (ale winXP już się nie ładuje).
Magistrala płyty na pewno wynosi 133MHz, bo sprawdzałem w Sisoft Sandrze.
Zachowanie takie płyty jest chyba spowodowane tym, iż była naprawiana. Coś w serwisie chyba pochrzanili :( Ktoś na forum stwierdził, że płyt się nie naprawia. Owszem, gdy są na gwarancji. Natomiast moja zepsuła się 2 tygodnie po gwarancji i była naprawiana na moją prośbę (lepiej za naprawę dać 50zł niż kupić nową płytę).
BIOS chyba raczej nie powinien powodować takiego zamętu z mnożnikiem ??
Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki

Laser 27.08.2002 09:06

Re: Re: Re: Dzięki za rady :)

Cytat:

cana napisa***322;(a)

sorki, ale się mylisz bo On ma axp a nie ...

Cana chyba Ci w tym Wrocku coś zaszkodziło:-D

Kolega napisał że kupił Athlona 1.33 i nie chce mu go poprawnie wykryć.

Napisał potem że ma najnowszy BIOS i według producenta teraz ta płyta moze obsługiwać nawet Athlony XP a nie ze on ma A XP !:-D

Druss 27.08.2002 08:57

Re: Re: Re: Dzięki za rady :)

Cytat:

cana napisa***322;(a)

sorki, ale się mylisz bo On ma axp a nie atb / tb były i odblokowane od 1.2GHz do 1.4/ a xp są zablokowane i to w inny sposób niż stare tb/ ale wracając do rzeczy moze rzeczywiscie ustawić z manuala wszystko
pozdro

Wez mi zaznacz gdzie on napisal ze ma xp, bo chyba cos przeoczylem, z tego co napisal ma on 1,33 co wskazuje na thunderbirda nic nie bylo wzmianki o xp.

murt 26.08.2002 20:43

Cytat:

Druss napisa***322;(a)

Murt to jest kav a nie jv, jezeli produzent dal taka nazwe to czyms sie musi ona roznic.

Rzeczywiscie, sory nie zauwazylem.Chyba troche za dlugo przed kompem siedze:)

cana 26.08.2002 20:31

Re: Re: Dzięki za rady :)

Cytat:

Druss napisa***322;(a)

Co ty gadasz jaka blokada?? Ja swojego 1.33 krecilem bez problemu do 1.4 na epoxie 8kha, era blokad sie skonczyla juz troche temu a na kav-ie yez da sie to zrobic. Zadnych olówkow :)

sorki, ale się mylisz bo On ma axp a nie atb / tb były i odblokowane od 1.2GHz do 1.4/ a xp są zablokowane i to w inny sposób niż stare tb/ ale wracając do rzeczy moze rzeczywiscie ustawić z manuala wszystko
pozdro

Druss 26.08.2002 20:19

Re: Dzięki za rady :)

Cytat:

Proton napisa***322;(a)
Radzono mi też przejście z ustawienia mnożnika "auto" na ręczne i ustawienie "x10". Niestety to odpada, ponieważ procek ma zablokowany mnożnik. Oczywiście można by się ołówkiem zabawić w mostkowanie, ale......
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady :)

Co ty gadasz jaka blokada?? Ja swojego 1.33 krecilem bez problemu do 1.4 na epoxie 8kha, era blokad sie skonczyla juz troche temu a na kav-ie yez da sie to zrobic. Zadnych olówkow :)

Laser 26.08.2002 20:14

Re: Dzięki za rady :)

Cytat:

Proton napisa***322;(a)
Ponoć jakieś kondensatory wymieniali i coś jeszcze. Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady :)

Witam !

Trzeba było sprawdzić zle coś mi się nie wydaję żeby to było możliwe ... z regóły nikt w to się nie bawi !

Druss 26.08.2002 20:11

Cytat:

murt napisa***322;(a)
Mozliwe:cool: ale moja Soltek SL-75JV obsuguje tylko do 1200MHz:(
Murt to jest kav a nie jv, jezeli produzent dal taka nazwe to czyms sie musi ona roznic. Ja mam kav i mysle kolego ale nie wiem czy to jest to ze zapomniales ustawic taktowanie na 133mhz sprawdz zworkologie w instrukcji. Mozesz tam ustawic wszustko recznie, tylko musisz wylaczyc auto wykrywanie.

Proton 26.08.2002 18:04

Dzięki za rady :)

Moja wersja płyty, to F5 (ostatnia wersja płyt). Z najnowszym BIOS'em Q10 powinna obsłużyć nawet Athlona XP 2200+, więc tym bardziej nie powinna mieć problemu z Athlonem 1,33GHz. A może jednak warto spróbować cofnąć BIOS do rev.9.1 ???
Dodam jeszcze, że płyta ta miesiąc temu była w serwisie w naprawie, ponieważ całkiem umarła (nie chciała się w ogóle załączać). Ponoć jakieś kondensatory wymieniali i coś jeszcze. Może "dzięki" tej naprawie mam obecne problemy ???
Radzono mi też przejście z ustawienia mnożnika "auto" na ręczne i ustawienie "x10". Niestety to odpada, ponieważ procek ma zablokowany mnożnik. Oczywiście można by się ołówkiem zabawić w mostkowanie, ale......
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady :)

murt 26.08.2002 17:12

Mozliwe:cool: ale moja Soltek SL-75JV obsuguje tylko do 1200MHz:(

Laser 26.08.2002 14:42

Cytat:

murt napisa***322;(a)
Przyczyna jest bardzo prosta, otoz twoja plyta glowna obsluguje tylko procki Athlon/Duron do czestotliwosc 1200MHZ. Musisz zmienic plyte glowna8)
Witam !

Chyba nie odp z działu FAQ Soltek:

What maximum speed of AMD Socket A CPU can SL-75KAV support ?

According to our test team, SL-75KAV supports AMD Soket A CPU up to 1.4GHz (for Athlon) and 1.3GHz (for Duron).

darsoon 26.08.2002 13:19

Pytanie i odpowiedź z działu FAQ Soltek-a:(http://www1.soltek.com.tw/English/faq/index.htm)

Nie wiem czy to wymaga tłumaczenia ale w skrócie chodzi o to że tylko wersja PCB F1 lub późniejsze obsługują poprawnie AMD XP. W starszych wersjach Ax do Ex będą problemy. Oznaczenie wersji PCB jest w lewym górnym rogu płyty głównej.

Więc musisz sprawdzić jaką masz wersję płyty.

murt 24.08.2002 20:27

Przyczyna jest bardzo prosta, otoz twoja plyta glowna obsluguje tylko procki Athlon/Duron do czestotliwosc 1200MHZ. Musisz zmienic plyte glowna8)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:16.