Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   wyodrębnie utworów z plku flac (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wyodrebnie-utworow-plku-flac-99038/)

karolxt 08.07.2024 18:12

wyodrębnie utworów z plku flac

Mam album, na którym wszystkie piosenki są w jednym pliku FLAC + CUE
zainstalowałem program CUESplitter ale po angielsku i nie wiem jak go użyć.
Chodzi o wyodrębnienie poszczególnych utworów i przeniesienie ich do nowego katalogu.
Banalnie proste, ale obsługa programu jak dla mnie jest zagadką.
Jak to zrobić krok po kroku?
1) dodałem plik cue folderu gdzie jest plki flac i plik cue
2) pokazała sie lista
3) zaznaczyłem select all
i co dalej?

grzeniu 08.07.2024 21:10

Zamontuj to w wirtualnym napędzie wskazując oryginalny cue, albo nagraj na RW w ten sam sposób. Dalej już zrobisz co chcesz.

joujoujou 08.07.2024 23:58

CUEsplitter przecież po polsku też jest. :P

karolxt 10.07.2024 11:09

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1468587)
Zamontuj to w wirtualnym napędzie wskazując oryginalny cue, albo nagraj na RW w ten sam sposób. Dalej już zrobisz co chcesz.

Przepraszam ale komplikowanie prostej operacji przez nagrywanie na RW to nie jest dobra rada.

karolxt 10.07.2024 11:14

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1468591)
CUEsplitter przecież po polsku też jest. :P

mozesz wyslać plik instalacyjny?
zawieś go gdzies na jakims hoście i wklej adres do pobrania
może wystarczy tylko instalacja języka (bo go nie ma) , ale w tym durnym systemie Windows 11 nie mogę nawet znaleźć gdzie jest folder z tym programem

grzeniu 10.07.2024 13:32

Cytat:

Napisany przez karolxt (Post 1468617)
Przepraszam ale komplikowanie prostej operacji przez nagrywanie na RW to nie jest dobra rada.

Zważywszy na czas czekania na odpowiedź, już dawno byś w ten sposób zrobił. Skoro uważasz to za komplikowanie prostej sprawy, a jednocześnie przerasta cię obsługa prostego programiku, to... cóż.
Zrób sobie kopię tego obrazu i poćwicz, tam jest na górze taka ikonka nożyczek - z tym bym się pobawił. Mówię na podstawie screenów z http://cue-splitter.medieval.it/
Sam nie używałem, bo można to zrobić szybciej, jak napisałem wyżej.
To samo pewnie zrobiłbyś w Nero (jeśli masz) bez nagrywania na CD.

karolxt 10.07.2024 17:40

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1468626)
Skoro uważasz to za komplikowanie prostej sprawy, a jednocześ›nie przerasta cię™ obsługa prostego programiku, to... cóż.
Zrób sobie kopię™ tego obrazu i poć‡wicz, ...

ad. 1 tak, to jest ewidentnie komplikowanie prostej operacji, którą można zrobić przy użyciu tego właśnie niby prostego programiku (wiem bo w końcu mi sie to udało zrobić ale tyko raz, bo tyle naciskałem różnych funkcji że już się pogubiłem co i jak po kolei)
I tu właśnie potrzebna była pomoc kogoś z forum żeby to zrobił i potem po kolei podał kolejne kroki, bo się da.
ad.2 tak, przerasta mnie obsługa niepotrzebnie skomplikowanych programów gdzie nie ma prostych procedur prowadzących do celu.
ad. 3 nawet nie wiem jak się robi obraz płyty bo nigdy mi to do niczego nie było potrzebne mimo że nagrałem już masę płyt CD audio i mp3 i wszystkie są dobrze nagrane.
Oczywiście potrafię podzielić plik flac nagrany non-stop przy użyciu goldwave, albo audacity bez użycia cue ale to jest za dużo roboty. Pomyślałem że jak mam plik cue to będzie łatwiej i faktycznie jest dużo łatwiej tylko obsługa CUESpliter jest skandalicznie źle zrobiona. To nie jest ten program, którego skany zamieściłeś. U mnie wygląda to zupełnie inaczej.
Mam wersję v2.0.8 (x64) I dalej oczekuje pomocy kogoś kto zamieści kolejne kroki jakie należy zrobić. Na przyszłość, bo mam jeszcze trochę flacow non-stop z plikami cue. Może ktoś się pobawi i zmieści taki tutorial.

Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.

A i jeszcze jedno. Jak ktoś ma do tego programu spolszczenie (do tej wersji) to chętnie przyjmę, bo nigdzie takiego nie widzę.
Wylogowało mnie podczas pisania (chyba za ktorki czas wazności logowania) i powstaly powzsze krzaczki nawet w cytacie.

grzeniu 10.07.2024 18:52

Ilość załączników: 1
Tak na szybko szukając znalazłem wersję 1.2 PL. Również opis krótki i filmik, który powinien wyjaśnić co i jak.
https://portable.info.pl/medieval-cu...tter-portable/

Dorzucę też w załączniku.

karolxt 12.07.2024 23:16

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1468637)
Tak na szybko szukając znalazłem wersję 1.2 PL. Również opis krótki i filmik, który powinien wyjaśnić co i jak.
https://portable.info.pl/medieval-cu...tter-portable/

Dorzucę też w załączniku.

Dziękuję wersje 1.2PL mam już zainstalowaną ale to całkiem inny program.

joujoujou 13.07.2024 08:48

Sam używam wersji portable 1.2. I nie wiem co że niby inny? Robi co ma robić, szybko, sprawnie i bezbłędnie, zatem nie ma sensu kombinować pod górkę. ;p

karolxt 15.07.2024 09:49

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1468676)
Sam używam wersji portable 1.2. I nie wiem co że niby inny? Robi co ma robić, szybko, sprawnie i bezbłędnie, zatem nie ma sensu kombinować pod górkę. ;p

Pewnie nie ma. Ale uparłem się ze zrobię na tamtym i zrobiłem ale nie wiem jak. ;p Wyjątkowo paskudnie zrobiony inteface. Jak ci programiści coś poprawia to przeważnie płakać się chce.
Tak samo mam z programem audacity. W wersji beta był ok a w obecnej żeby cos robić trzeba nie naszukać okienek i funkcji i naklikać po dwa albo trzy razy więcej niż poprzednio. Nie ma tez jednej z bardzo przydanych funkcji pokazującej powiększenie od dołu albo od góry widma (przynajmniej ja jej nie potrafię znaleźć)

Arepo 15.07.2024 21:06

Ilość załączników: 1
Ja zawsze dzielę *.cue w foobar2000. Po przeciągnięciu go do okienka programu - pojawiają się wszystkie tracki, zaznaczam je, później naciskam RMB (prawy przycisk myszki), wybieram Convert->Quick convert->WAV i przycisk Convert. Wskazuje miejsce (ścieżkę dostępu) gdzie mają się zapisać pojedyncze pliki i na koniec przycisk Wybierz folder.

Załącznik 209265

karolxt 21.07.2024 16:46

Dziękuje za pomoc. Temat można zamknąć

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.