Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/norton-ghost-nagrywanie-image-prosto-cdr-cdrw-9906/)

anka725 24.08.2002 21:15

Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Troche nad tym ostatnio posiedzialam razem z moim znajomym z forum xp - kojanim. Czego to ja nie robilam.. zeby mi boot cd dzialalo.. plytki wypalaja sie bez rzadnych zgrzytow a problem pojawia sie kiedy probuje z nich odpalic ghosta.. BOOT DISK FALITURE.. i to na wszystkich wersjach ghosta od 6.0 przez 7.0 az po 7.5 CE..

Juz mialam zarzucic pomysl upychania image na cd, mam dosc sporo miejsca - obraz moglby lezec na dysku, ale kojani mowil mi ze u niego plyty cdrw dzialaja, znaczy sie sa bootujace.

Za jego sparwa zaczelam sie tym bardziej interesowac - oto do czego doszlam po licznych testach:
- dyskietka utworzona w Boot Wizard z wybranym PC-DOSem nie potrafila u mnie prawidlowo nagrac plyty botujacej..
- dyskietka z wybranym MS-DOSem nie miala z tym najmniejszego problemu :)

Jak zdobyc MS-DOS do Ghosta.. proste, wystarczy dyskietka startowa z systemow 9x.. a jak sie ma xp - wystarczy sformatowac dyskietke z zaznaczona opcja "Utworz dysk startowy systemu MS-DOS". Gdy nacisniemy w Boot Wizard na "Get MS-DOS" ghost sam zczyta dane z dyskietki i uaktywni opcje "use MS-DOS" :)

Toby bylo na tyle :) Moze akurat komus sie przyda moja notka.. Pozdrowienia, Anka.

ZiP 24.08.2002 21:31

Nawet nie wiedziałem, że Ghost nagrywa image na CD:) ! Muszę spróbować, już ściągam Ghosta z eDonkey!:cool: :cool:

lopus 24.08.2002 22:24

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Nawet nie wiedziałem, że Ghost nagrywa image na CD:) ! Muszę spróbować, już ściągam Ghosta z eDonkey!:cool: :cool:
........Troche ci sie dziwie ZIP że nie wiedziałeś. ;) Chyba jeszcze nie używałeś Ghosta?

TeacMan 24.08.2002 23:19

Możecie też poczytaćwartykułach na cdrinfo. Jest tam opis jak zrobic botujące płytki w Ghoscie krok po kroku, miłej lekturki.
Ja wedłóg tego opisu zrobiłem sobie backupa i jest ok.

http://members.fortunecity.com/initz...amingdevil.gif Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::..

BD 25.08.2002 10:45

Re: Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Cytat:

anka725 napisa***322;(a)
Troche nad tym ostatnio posiedzialam razem z moim znajomym z forum xp - kojanim. Czego to ja nie robilam.. zeby mi boot cd dzialalo.. plytki wypalaja sie bez rzadnych zgrzytow a problem pojawia sie kiedy probuje z nich odpalic ghosta.. BOOT DISK FALITURE.. i to na wszystkich wersjach ghosta od 6.0 przez 7.0 az po 7.5 CE..

Ja u siebie stwiedzilem, ze taki problem wystepuje tylko w wersji 2002 natomiast 2001 dziala bez problemu i nie ma tutaj znaczenia czy jest PC-DOS czy MS DOS.

ZiP 25.08.2002 11:05

Cytat:

lopus napisa***322;(a)
Chyba jeszcze nie używałeś Ghosta?
Tylko włączyłem raz: widzę, że można zrobić kopię partycji na partycję i kopię partycji do obrazu na innej partycji - myślę sobie: "po co mi to, mam tylko jedną partycję, gdzie zachowam jej obraz?". Nie wiedziałem, że trzeba zrobić specjalne dyskietki, aby nagrać obraz na płytę (bo nigdy nie robię żadnych dyskietek systemowych, ratunkowych, diagnostycznych itp.).

anka725 25.08.2002 13:31

Re: Re: Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Cytat:

BD napisa***322;(a)

Ja u siebie stwiedzilem, ze taki problem wystepuje tylko w wersji 2002 natomiast 2001 dziala bez problemu i nie ma tutaj znaczenia czy jest PC-DOS czy MS DOS.

U mnie mialo :( instalowalm po kolei wersje 6.0 (2001), 7.0 (2002) i 7.5 (Corporate) - na kazdej przy uzyciu PC-DOS blad wystepowal :( a przy uzyciu MS-DOS na wersji 7.5 juz bez problemu mialam plytki bootujace.. jak sparwdze w 2001 i 2002 to dam znac czy tu tez MS-DOS pomaga :)

No i jestem juz po testach Ghosta 2002:
- PC-DOS, bootowanie z cdrw konczy sie komunikatem BOOT DISK FALITURE
- MS-DOS, bootownaie odbywa sie bez zadnych problemow :)

PS. Dodam ze MS-DOS mam z dyskietki sformatowanej w XP z opcja "Utworz...MS-DOS". BD a ty jakiego MS-DOSu uzywasz z Ghostem? Moze ten na dyskietkach Win98 jest starszy i to on powoduje problemy.. (PC-DOS tez do nowszych nie nalezy). Ale to tylko moje gdybania, pozdrawiam Anka.

BD 25.08.2002 17:03

Re: Re: Re: Norton Ghost i nagrywanie image prosto na cdr\cdrw...

Cytat:

anka725 napisa***322;(a)

U mnie mialo :( instalowalm po kolei wersje 6.0 (2001), 7.0 (2002) i 7.5 (Corporate) - na kazdej przy uzyciu PC-DOS blad wystepowal :( a przy uzyciu MS-DOS na wersji 7.5 juz bez problemu mialam plytki bootujace.. jak sparwdze w 2001 i 2002 to dam znac czy tu tez MS-DOS pomaga :)

uscislijmy jedna rzecz :)
rozumiem, ze nagrywasz plyte bezposrednio z Ghosta i zaznaczasz opcje tworzena plyty startowej
czy tez postepujesz tak jak to opisalem w jednym z moich artykulow?

Cytat:

PS. Dodam ze MS-DOS mam z dyskietki sformatowanej w XP z opcja "Utworz...MS-DOS". BD a ty jakiego MS-DOSu uzywasz z Ghostem? Moze ten na dyskietkach Win98 jest starszy i to on powoduje problemy.. (PC-DOS tez do nowszych nie nalezy). Ale to tylko moje gdybania, pozdrawiam Anka.
kiedys dokladnie siedzialem nad tym problemem przy okazji artykulu opisujacego nagrywanie plyty startowej z GHOST i doszedlem do takich wnioskow:
1) Ghost 2001 i dyskietka z PC-DOS dziala idealnie i nie sprawia problemow
2) Ghost 2002 i dyskietka PC-DOS nie dziala - rozpoczyna bootowanie i staje
3) Ghost 2002 i dyskietka z MS-DOS - dziala poprawnie
4) Ghost 2002 wgrany na dyskietke z Ghost 2001 - PC-DOS - dziala idealnie i nie sprawia problemow

Jak widac cos jest pokopane z dyskietka PC-DOS dla Ghost 2002 :(

Ale pragne podkreslic, ze taki problem wystepuje tylko w przypadku gdy postepujesz tak jak to opisalem w artykule o tworzeniu plyty startowej z obrazem ghosta.

anka725 25.08.2002 19:48

Ja robilam plytke prosto z ghosta i z PC-DOSem mi nie wychodzi, a z MS-DOSem tak. Ale raz tez zrobilam plytke w nero i tez nie dzialalo a korzystalam z dyskietki Ghosta 2001 z PC-DOSem. Wiec nie wiem, wydaje mi sie ze to wina PC-DOSu, ale na roznym sprzecie roznie to moze byc. Ja sie ciesze ze wreszcie dziala :) Pozdrowienia, Anka.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:25.