![]() |
Zapytanie o SMART Seagate'a ST1000DM003
Ilość załączników: 1
Witam forumowiczów, ze swojej spiżarni odkopałem dysk Seagate ST1000DM003. Czy mimo dużej liczby błędów odczytu oraz porzuconych operacji po czasie można an tym dysku trzymać ważne dane? W załączniku przesyłam zdjęcie SMARTa dysku.
|
Ilość błędów nie jest porażająca, zresztą program raportuje stan jako "dobry". :hmm:
Niemniej jednak byłbym ostrożny z przechowywaniem ważnych danych na owym dysku, przynajmniej monitorując jego stan często i regularnie. :taktak: Mając powyższe na uwadze osobiście na ten dysk nic bym nie wrzucił, bo skoro w razie pogorszenia stanu i tak trzeba będzie dokądś z niego te dane przerzucić, to po co w ogóle je na niego pakować? :idea: |
Ja tam skladuje dane na gorszych, ale jakies nie za bardzo wazne, mam swiadomosc ze dysk jest taki se i staram sie z nim delikatniej obchodzic.
Do waznych danych nowy dyski i zduplikowane dane. Generalnie ten dysk nie jest taki zly. |
Dzięki za odpowiedzi!
|
Jeśli SMART wskazuje błędy, to mimo że dysk może być obecnie używany, jego niezawodność jest ograniczona. Lepiej używać go wyłącznie do danych tymczasowych, które nie są kluczowe, i zainwestować w nowy nośnik do przechowywania ważnych plików. Regularne kopie zapasowe to podstawa!
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:13. |