Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Network Attached Storage (NAS) (https://forum.cdrinfo.pl/f119/)
-   -   Biblioteka domowa 'NAS' (https://forum.cdrinfo.pl/f119/biblioteka-domowa-nas-99212/)

- Deckard - 24.07.2025 18:09

Biblioteka domowa 'NAS'

Hej

Mam pytanko, proszę o skorygowanie i ew. pokierowanie.

Mam bibliotekę filmów na kilku dyskach. Normalnie gdy chce cos tam zobaczyć ,podpinam dysk pod TV i wsio.

Ostatnimi czasy zrobiło sie to strasznie upierdliwe - a to przewody a to dostęp do portu kiepski [a tv mam zabudowany]

No i tak myślałem ,czy mógłbym jakiegoś NAS'a kupić , wrzucić na to cały materiał i podłączyć go pod TV.
Teraz nie wiem :
- czy mogę go z TV podłączyć bezpośrednio czy przez router ?
- czy uzyska odpowiednią przepustowość aby odtwarzacz 4k ?
- jakie będą ograniczenia takiego rozwiązania
- chce ,żeby było to dostępne tylko do TV w domu ew amplituner

Zapewne ktoś a doświadczenie w tym temacie i coś doradzi.
Jak gdzieś już coś pytałem w tym temacie to nie bić, temat wraca do mnie co xx czasu z powodu a to awarii przewodu a to wyrobienia portu od ciągłego wkładania , a to kompatybilności dysku.

misiozol 24.07.2025 22:07

Jezeli bedzie NAS to przewanie bedzie dostepne dla kazdego w domu, mozna przez router zalezy jaki masz, np. fritz ma obsluge NAS i podkastow radia internetowego itd i wielu innych bzdetow.

- Deckard - 24.07.2025 22:18

Nie zależy mi na bzdetach , zależy mi tylko na dostępie do biblioteki multimedialnej w jednym tv ew. w amplitunerze

Z tego co wiem to bibliotekę w NAS mógłbym aktualizować przez siec , a sam NAS gdzieś by tam stał i zbierał kurz.

Pytania wypisałem wyżej

misiozol 24.07.2025 22:25

zalezy od urzadzenia, czasami mozna uzyc routera jako NAS zalezy od typu urzadzenia

bez problemu

zalezy od urzadzenia z zasady brak, dostepnosc i mozliwosc aktualizacji biblioteki z kazdego urzadzenia w domu.

- Deckard - 25.07.2025 08:37

Synology DS224+ takie coś da radę ? Czy szedłbyś w coś lepszego ? No i czy mogę tam kupić jakiekolwiek dyski zgodne z interfejsem czy tylko dedyki synology?

Co do przepustowości to mam nadzieję ,że się nie mylisz , niektóre pliki ważą po 90gb.

No i też czytam ,że niektóre sa głośne ,że się nie nadają do pomieszczenia w ,którym się korzysta z TV ,

misiozol 25.07.2025 10:44

Jaki masz router?

- Deckard - 25.07.2025 13:23

Jeszcze nie zakupiłem bo obecnie mam modem CGA4236 z kablówki . W domyśle chce kupić coś konkretnego tylko czekam na info z kablówki

grzeniu 25.07.2025 14:26

Jak nie masz jeszcze routera, to np. kupisz Fritzbox'a i masz nasa w routerze. Podłączasz HDD do routera i konfigurujesz sobie na routerze.
Pytanie ile TB masz tych filmów, bo jak będziesz przełączał dyski, to może być więcej roboty w rekonfiguracją.
A przepustowość 4k - nie wiem jak pójdzie po wifi (powinno pójść), ale najwyżej puścisz po LANie 1GB.
Kwestia kasy, policz i decyduj.

PS Oczywiście obecny modem podłączasz do fritzka i nic tu kablówka nie powinna mieć do tego. Tylko nie bierz nic od nich.

- Deckard - 25.07.2025 16:26

Biblioteka w chwili obecnej to jakieś 16 TB , co jakiś czas coś dokładam ,coś kasuje.
Myślałem nad dwoma dyskami 18-22tb tylko muszę się zorientować które cichsze.

No i nie ukrywam że taki nas Synology zmieściłby sye w zabudowie za tv .

Chce żeby było prosto i bez kombinowania ,oraz user friendly .

Na temat kasy drzemtelneni nie rozmawiają;)

misiozol 25.07.2025 17:08

takie cos masz ?

https://www.klonex.com.pl/bezprzewod...is-3-1-wifi-6/

to jest wazne bo moze sie okazac ze nie ma potrzeby NAS a router ma protokol SAMBA wbudowany.

- Deckard - 25.07.2025 23:01

https://tvo-28-4.e.blueonline.tv/s/v...rukcja.pdf?211

Tylko nie z Vectry

misiozol 26.07.2025 09:15

Bardzo mozliwe ze masz funkcje nas zintegrowana w router, masz szybkie zlacze usb mimo ze pisze funkcjonalnosc nie wspierana pokusil bym sie, kwestia testowania.

- Deckard - 26.07.2025 10:49

Panie ,pisz po polsku bo ja ameba sieciowy jestem. Co mam zrobić żeby sprawdzić ,ew jak te. nas podłączyć. Gdybyś mieszkał w pyrlandii to bym Ci zlecił to ale chyba masz więcej niż 2h drogi

misiozol 26.07.2025 16:38

Znajdz jakiegos pendraka usb, wtyknij go w routerze i zobacz czy jest w sieci domowej. Jak nie ma, to bierz NAS ten co wybrales sobie i bedzie dobry, drugi router uwazam ze jest zbedny chyba ze mozesz zastapic operatora router na np. fritza kablowego, inaczej nie ma sensu kumulowania urzadzen. I tak, wydaje mi sie ze jest raczej wiecej niz 2 h miedzy nami :D

- Deckard - 26.07.2025 18:42

Pendrive nic nie daje. Po weekendzie kupie jakiś nas . ale atrakcyjniej sprzętowo wypada chyba QNAP TS-264-8G.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:02.