![]() |
Zawieszanie sie kompa podczas wypalania
Czesc, oto moj problem:
podczas wypalania zdarza sie ze komputer sie zawiesi i pozostaje jedynie zimny reset uzywam nero lub diskjugglera - zawsze mam zainstalowany tylko jeden wiec to raczej nie wina gryzacych sie programow CD RW mam ustawiona jako Secondary Master, a CD ROM jako SECONDARY SLAVE, zarowno HDD, CD RW, CD ROM ma wlaczone DMA, w czym moze byc problem ? Aha, moj system - win98se pl. |
Opisz dokładną konfiguracje komputera(procek, a przedewszystkim płyta główna i wszystkie inne podzespoły) Podaj temperatury, sprawdź czy masz stabilne napięcia. Masz modem czy karte sieciową.
|
Zawieszanie się
Napisz jaką masz płytę!!!
To ważne. Jak masz ECS'a sprzed roku lub dwóch to wymień płytę. Dużo napędów się na nich wiesza. Jeśli nie to opisz dokładniej jaki masz sprzęt (wszystkie elementy) może nawet zasilacz szwankować. |
Kiedys mialem Pentiuma 166MMX i podkrecilem go do 233, jak wypalalem plyte na mojej nagrywarce x2 Philipsa to sie wieszal system.:) Podkrecales proca?? Lub przestawiales opcje pamieci w biosie??
|
podobno Teac moze robic problemy przy wlaczonym DMA czasami. rada na to wylaczyc DMA:). na cdrinfo gdzies o tym czytalem kiedy robi problemy i jak sie tego pozbyc. wiec jesli masz Teaca to poszukaj na cdrinfo. w kazdym badz razie ja mam Teaca i wlaczone DMA na co sie tylko da i dziala wszystko jak powinno
|
Napisz coś o kompie , może masz za słaby zasilacz w stosunku do potrzeb.
|
TEAC
Programikiem do Tuningu Teac'a dostępnego na stronie TEAC'a http://www.teac.co.jp/dspd/download/...0/explain.html można wyłączyć w Biosie nagrywarki UDMA. Może to pomoże, jeśli płytka jest stara. Ma on inne opcje ale one nie pomogą na wieszanie się. Poprzekładaj w slotach (PCI - ISA) karty sprawdź wszystkie zworki na napędach, kable czy nie są pozałamywane i uszkodzone. Niepdkręcaj systemu. itd. ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:57. |