Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Upgrade Biosu A Gwarancja (https://forum.cdrinfo.pl/f2/upgrade-biosu-gwarancja-9971/)

Nikita_Bennet 30.08.2002 18:09

Cytat:

darsoon napisa***322;(a)

1 rok? czy 1 miesiąc?

sorki zamyslilem sie na forma a nie nad trescia.
chodzi oczywiscie o 1 miesiac (moze 1,5 - dokladnie nie pamietam=czas od pojcia do rzecznika do czasu gdy wiedzialem ze sprawa wygrana bo calosc tj sciagniecie dlugu przez komornika trwalo troche dluzej jakies 2-3 tyg)

pzdrwm Nikita_Bennet

tomgoo 30.08.2002 12:19

raczej tak:'(

QBUS 30.08.2002 12:12

Cytat:

darsoon napisa***322;(a)

1 rok? czy 1 miesiąc?

Znajac opieszalosc naszych organow zapewne rok :'(

darsoon 30.08.2002 10:44

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)

2. okolo 1 cala sprawa - od czasu jak poszedlem do rzecznika praw konsumenta

1 rok? czy 1 miesiąc?

Nikita_Bennet 29.08.2002 14:57

Cytat:

Jeśli masz w nagrywarce nieoryginalny firmware - też pójdziesz ?
tak - zrobilem a juzci sie uda - sprzedawcy czesto kantuja ludzi - czemu by i ich nie kantowac?
Cytat:

PS. Tak z ciekawości: 1) Ile było warte to o co się sądziłeś, 2) Jak długo się ciągnęła sprawa, 3) Czy poniosłeś jakieś koszty w związku z dochodzonymi roszczeniami ?
1. okolo 200-300 zl jakies 4 lata temu (wiem malo kasy ale chamowi nie darowalem bo nie kcal grzecznie gadac tylkoo z piesciami skakal)
2. okolo 1 cala sprawa - od czasu jak poszedlem do rzecznika praw konsumenta
3. ten o przegral pokryl wszystkie koszta

pzdrwm Nikita_Bennet

NiEpOkOrNy 29.08.2002 10:43

w sumie mialem podobny problem zmiane biosu polecili mi w sklepie
ale koles zaznaczyl ze ma to byc bios wlasnie od tego modelu bo jak wgram co innego to gwarancja pada
a poza tym oplaca ci sie wgrywac bios od modelu w? zmienisz tylko tryb zapisu ( na zdaje sie chyba lepszy)ale po co dla 15 sekund oszczednosci w zapisie tracic gwarancje?
juz lepiej wgraj ten od ltr48x i tez bedzie to model W :)
moze wczesniejsprawdz ten nowy bios dla ltr40105s

QBUS 29.08.2002 10:41

Cytat:

dARIO! napisa***322;(a)
Poszedłeś do sądu bo pewnie miałeś 100% racji co do słuszności roszczenia. Jeśli masz w nagrywarce nieoryginalny firmware - też pójdziesz ?
Zalezy co masz na mysli mowiac nieoryginalny - czy nie od swojego modelu (np 48ke w 40tce LiteOna), czy od tego samego modelu nowsza wersje (np. byla ZS0J, a Ty wgrales ZS0N). Jezeli to drugie i procedura byla przeprowadzona poprawnie to serwis sie nawet nie kapnie, ze byl firmware flashowany, a jesli nawet to nie maja prawa sie przyczepic - to jest rutynowa czynnosc przewidziana w uzytkowaniu nagrywarki.

Wogole witam wszystkich - to juz nty moj post, a ja jeszcze sie nie przywitalem :'(

dARIO! 29.08.2002 10:29

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)

mowisz powodzenia - mi gosc poowiedzial ze nie uzna gwarancj (dla niego ta z hurtowni sie skonczyla i wciskal kit ze towar byl zle uzytkowany i nastapilo naturalne zuzycie). grozil w sklepie przy klientach ze przylozy i takie tam. sprawa skonczyla sie w sadzie (z pomoca rzecznika praw konsumenta). kase oddal (przez komornika ofcourse - szkoda ze wtedy nie poprosilo sie sadu aby dorzucil tez paru groszy na jakis charytatywny cel jako kare - sedziowie czest to lubia). inna bajka - ta juz z elektroniki - padl mi hdd bo podkrecalem proca - wiecie pci 42 to dziw ze wytrzymal 3 miechy. przyslala mu hurtownia minimalnie gorszy (dluzszy czas dostepu). powiedzialem ze moze se go wsadzic gdzies bo kce "taki sam a na pewno nie gorszy lub pieniazki" - gwarancja nie wchodzi w rachube tylko rekojmia - coz hdd wymienil za niewielka doplata na wiekszy.
zawsze warto wspomniec ze jest takie cos jak rzecznik praw ale to w ostatecznosci ofcourse

zreszta jak gadalem ze znajomymi na serwisach to sami nie wiedza jak dokladnie jest bo jest kilka przepisow i tu jest haczyk bo kazdy moze miec racje - zalezy od interpretacji a kazdemu wciskaja najwiekszy kit jaki przejdzie.

co do wgrywania nowego softu do komorek to raczej watpie czy sie bawia w to czy nie - chyba zawsze zrywaja gwarancje (bo idzie poznac czy wgrany byl inny soft czy nie, nawet jesli jest od tej samej sluchawy czy nie). po prostu - nie mozesz ingerowac w oprogramowanie jesli kupiles tel w promocji (znaczy jak ma simlock'a) a kcesz miec gware.

pzdrm Nikita_Bennet

Poszedłeś do sądu bo pewnie miałeś 100% racji co do słuszności roszczenia. Jeśli masz w nagrywarce nieoryginalny firmware - też pójdziesz ?
PS. Tak z ciekawości: 1) Ile było warte to o co się sądziłeś, 2) Jak długo się ciągnęła sprawa, 3) Czy poniosłeś jakieś koszty w związku z dochodzonymi roszczeniami ?

Nikita_Bennet 28.08.2002 18:15

Cytat:

Można sobie pogadać na ten temat ile się zechce :) Praktyka się liczy, a praktyka jest taka, że jak przychodzisz do serwisu a oni mówią, że nie uznaja gwarancji bo usterka jest z winy użytkownika, to potulnie prosisz by zrobili Ci to jak najtaniej. Masz oczywiście wybór możesz serwis podać do sądu (buhaha) - powodzenia.
mowisz powodzenia - mi gosc poowiedzial ze nie uzna gwarancj (dla niego ta z hurtowni sie skonczyla i wciskal kit ze towar byl zle uzytkowany i nastapilo naturalne zuzycie). grozil w sklepie przy klientach ze przylozy i takie tam. sprawa skonczyla sie w sadzie (z pomoca rzecznika praw konsumenta). kase oddal (przez komornika ofcourse - szkoda ze wtedy nie poprosilo sie sadu aby dorzucil tez paru groszy na jakis charytatywny cel jako kare - sedziowie czest to lubia). inna bajka - ta juz z elektroniki - padl mi hdd bo podkrecalem proca - wiecie pci 42 to dziw ze wytrzymal 3 miechy. przyslala mu hurtownia minimalnie gorszy (dluzszy czas dostepu). powiedzialem ze moze se go wsadzic gdzies bo kce "taki sam a na pewno nie gorszy lub pieniazki" - gwarancja nie wchodzi w rachube tylko rekojmia - coz hdd wymienil za niewielka doplata na wiekszy.
zawsze warto wspomniec ze jest takie cos jak rzecznik praw ale to w ostatecznosci ofcourse

zreszta jak gadalem ze znajomymi na serwisach to sami nie wiedza jak dokladnie jest bo jest kilka przepisow i tu jest haczyk bo kazdy moze miec racje - zalezy od interpretacji a kazdemu wciskaja najwiekszy kit jaki przejdzie.

co do wgrywania nowego softu do komorek to raczej watpie czy sie bawia w to czy nie - chyba zawsze zrywaja gwarancje (bo idzie poznac czy wgrany byl inny soft czy nie, nawet jesli jest od tej samej sluchawy czy nie). po prostu - nie mozesz ingerowac w oprogramowanie jesli kupiles tel w promocji (znaczy jak ma simlock'a) a kcesz miec gware.

pzdrm Nikita_Bennet

dARIO! 28.08.2002 16:55

Można sobie pogadać na ten temat ile się zechce :) Praktyka się liczy, a praktyka jest taka, że jak przychodzisz do serwisu a oni mówią, że nie uznaja gwarancji bo usterka jest z winy użytkownika, to potulnie prosisz by zrobili Ci to jak najtaniej. Masz oczywiście wybór możesz serwis podać do sądu (buhaha) - powodzenia.
Oczywiście zgodnie z teorią - gwarancję tracisz tylko wtedy, gdy usterka powstała z Twojej winy, działania siły wyższej itp. Więc można by stwierdzić, że jeśli przynosisz do naprawy padniętą nagrywarkę (komórkę czy co tam innego) to serwis by nie uznać Twoich roszczeń musi udowodnić, że to właśnie flashowanie było przyczyną powstania usterki. Jeśli wgrałeś firmware z innego modelu - to w zasadzie mają sprawę załatwioną - wiadomo, że to mogło być powodem usterki. Ale jeśli wgrywasz firmware oryginalny rekomendowany przez producenta to już gorzej dla Nich, choć zawsze mogą wykazać, że nie masz odpowiednich kwalifikacji by dokonywać takich operacji i na pewno zrobiłeś coś źle. itd. itd. itd. ...

surff 27.08.2002 21:41

Cytat:

murt napisa***322;(a)

Now wlasnie, przeciez jesli producent umieszcza firmware na swojej oficjalnej stronie to mozna go wgrac bez utraty gwarancji. W przeciwnym wypadku po co mieli by go umieszczac, przeciez nie do celow edukacyjnych;p
Np. do Siemens ME/S45 na oficjalnej stronie mozna sciagnac nowy firmware, ale juz do modelow np. C/M/S35 nie ma ich i jak sie go wgra to taki koles sobie sprawdzi z serwisu i juz tracisz gwarancje.

Zgadzam się w 100% z przedmówcą - jeżeli wgramy nowy firmware do urządzenia do którego jest przeznaczony nie tracimy gwarancji - jeśli oczywiście zrobimy to umiejętnie. Nawet ostatnio oddając Liteona do naprawy 40125W (z flashowanym BIOSEM na nowszy)nie miałem problemów w serwisie. Przypominam sobie także sytuacje z płytą główną ECS K7S5A - też oddałem z najnowszym BIOSEM i nie było problemów.

murt 27.08.2002 21:16

Cytat:

aioN napisa***322;(a)
Ale jeśli ściągasz upgrade biosa z oficjalnej strony firmy...
Ja osobiście nigdy nie spotkałem się z jakimiś problemami tego typu.
Mój wujek ciągle bawi się ze swoimi nagrywarkami i ciągle łazi do serwisu

Nigdy nikt nie pisnął słówka na temat innego biosa,
mieli uwagi do innych głupot ale nie do biosa

Now wlasnie, przeciez jesli producent umieszcza firmware na swojej oficjalnej stronie to mozna go wgrac bez utraty gwarancji. W przeciwnym wypadku po co mieli by go umieszczac, przeciez nie do celow edukacyjnych;p
Np. do Siemens ME/S45 na oficjalnej stronie mozna sciagnac nowy firmware, ale juz do modelow np. C/M/S35 nie ma ich i jak sie go wgra to taki koles sobie sprawdzi z serwisu i juz tracisz gwarancje.

murt 27.08.2002 21:10

Cytat:

Yahol napisa***322;(a)
Zapewne FIRMWARE!?
Jasne ze FIRMWARE!! Literowy coraz czesciej mi sie zdarzaja:'(

aioN 27.08.2002 21:10

Ale jeśli ściągasz upgrade biosa z oficjalnej strony firmy...
Ja osobiście nigdy nie spotkałem się z jakimiś problemami tego typu.
Mój wujek ciągle bawi się ze swoimi nagrywarkami i ciągle łazi do serwisu

Nigdy nikt nie pisnął słówka na temat innego biosa,
mieli uwagi do innych głupot ale nie do biosa

zeb2 27.08.2002 19:40

Re: Upgrade Biosu A Gwarancja

Cytat:

Mikolus napisa***322;(a)
Mam pytanie: czy jeżeli zaktualizuje bios nagrywarki LiteOn LTR-40125S na LiteOn LTR-40125W według artykułu o podkręcaniu, to czy stracę gwarancję producenta? No i w ogóle, jakie macie doświadczenia z podkręcaniem tego modelu?
Wg mnie w razie problemów z nagrywarką mogę Ci nie uznać gwarancji, a to dlatego, że będziesz miał wgrany bios, który nie jest przeznaczony do tego modelu - i choćby usterka nie dotyczyła w ogóle biosu to będą mieli właśnie taką wymówkę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:48.