Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Norton GHOST i backup... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/norton-ghost-backup-9993/)

anka725 28.08.2002 15:33

Ilość załączników: 1
Dolaczam w zalaczniku plik mouse.com.. ghost 2002 doda go sam, ale ghost 7.5 corp juz nie.

anka725 28.08.2002 15:17

+++LeWaP+++ u mnie tak zrobiona dyskietka dziala bez problemu, znajduje 2 napedy, a ghost rozpoznaje ze jeden to nagrywarka..

Czy ten LoadHigh jest jakos wyswietlany na ekranie? Bo u mnie wyswietla sie tylko wersja mscdex i liczba napedow..

piothrix - ta dyskietke mozna jeszcze wyposazyc w obsluge myszki:
- w autoexec.bat dopisac mouse.com zaraz po @echo off
- a na dyskietce umiescic w glownym katalogu pliki -> mouse.com i mouse.ini

[mouse.ini]
[mouse]
MouseType=PS2

Ale uprzedzam ghost 7.5 corporate odradza to jesli uzyty jest MS-DOS. Pozdrowienia, Anka.

+++LeWaP+++ 28.08.2002 14:42

LoadHigh nie pójdzie bo nie ma himem.sys w configu nie mówiąc już o emm386.exe

proponuje bez LH :)

/mscdex - pójdzie?
można też a:\mscdex.exe /d:cd1 /l:x

anka725 28.08.2002 12:40

Piothrix mam ta sama nagrywarke i ghosta i wszystko jest ok..

praktycznie te aspi nie sa potrzebne.. bo ghost laduje obsluge nowych nagrywarek i cdromow z pliku oakcdrom.sys.

Utworz jeszcze raz dyskietke z MS-DOSem i troszku ja zmodyfikuj:

wywal wszystko oprocz katalogu GHOST z ghost.exe, i oprocz plikow -> AUTOEXEC.BAT,COMMAND.COM,CONFIG.SYS,IO.SYS,mscdex. exe,MSDOS.SYS,oakcdrom.sys.

A pliki autoexec.bat i config.sys otworz w notatniku i rowniez zmodyfikuj:

[AUTOEXEC.BAT]
@echo off
LH \MSCDEX.EXE /D:cd1 /L:X
CD GHOST
echo Loading...
GHOST.EXE

[CONFIG.SYS]
DEVICE = oakcdrom.sys /D:cd1
LASTDRIVE=Z

Acha MS-DOS najlepiej zdobyc w ten sposob: sformatowac dyskietke w xp z zaznaczeniem opcji "Utworz dysk startowy systemu MS-DOS", a nastepnie w Ghost Wizard przy wyborze systemu nacisnac przycisk Get MS-DOS.. Ghost wczyta system z dyskietki i uaktywni jego wybor w wizardzie...

Tak utworzona dyskietka dziala u mnie znakomicie.. nie ma tez pozniej problemu z bootowalnoscia cd..

PS. jezeli to wszystko nie pomoze, odezwij sie a przysle ci program ktory tworzy dyskietke ghosta wykorzystujac inny niz oakcdrom.sys sterownik cd\cdrw.

Pozdrowienia, Anka.

piothrix 28.08.2002 10:57

Norton GHOST i backup...

tyle sie mowi o backupie dysku czy partycji wykonanego w programie norton ghost, ze postanowilem tego sprobowac i stworzyc sobie cos takiego.instruktaz jak to zrobic znalazlem w artykulach na cdrinfo.

zabralem sie za stworzenie dyskietek programem ghost boot wizard zgodnie ze wskazowkami, uruchomilem kompa z pierwszej dyskietki i moim oczom ukazaly sie napisy, ze instalacja aspi nie powiodla sie i wydaje mi sie, ze w konsekwencji tego nie moge wskazac nagrywarki jako miejsca zapisu (poza tym dysku tez; widnieje tylko stacja dyskietek). Co mam zrobic aby zapisac image na cd'ku??? przeciez nie bede backupowal partycji na DYSKIETKACH!!!!!

korzystam z ghosta 2002, mam win xp pro, system plikow NTFS, spawarke TEAC CD-W540E.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:26.