Podgląd pojedynczego posta
Stary 02.02.2009, 18:57   #15
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Przypomniał mi się tekst, który czytałem gdzieś wczoraj, o autobusach hybrydowych. No więc firmy produkujące autobusy pracują mocno nad takimi rozwiązaniami, jedyna firma, która ma w polskiej ofercie takie autobusy, to Solaris. Różnica w koszcie zakupu jest spora, bo normalny autobus miejski kosztuje około 300 k***8364;, to hybrydowy 450 k***8364;. Zwraca się to po 6-7 latach użytkowania... (bo mniej palą) mniej trują o 78% co jest chyba najważniejsze w mieście. Ale firmy na tym nie poprzestają, pracują nad autobusami elektrycznymi, ale tu potrwa to jeszcze kilka lat, a koszt takiego wynalazku będzie jeszcze większy...
Cieszmy się i radujmy! Szczególnie, że jest taki bardzo stary wynalazek jak trolejbus. Może Mumia Europejska powinna zaimportować speców ze wschodu, to by ich nauczyli co to jest - jak byłem na Ukrainie, to trolejbusy tam rządzą (byłem dawno, nie wiem jak teraz, może też się "unowocześnili") w Rosji chyba to samo...
Pamiętam jeszcze się śmigało ostatnią linią do Piaseczna pod Warszawą.
Prawie każda wizyta w Lublinie wiązała się z obowiązkowa przejażdżką trolejbusem...
A oni, ****a nad MIEJSKIMI autobusami elektrycznymi pracują, na pewno dojąc na to fundusze z naszych podatków.
Nikt mi nie wmówi, że pociągnięcie trakcji elektrycznej jest droższe od akumulatorów we wszystkich tych pojazdach.
Przecinanie się trakcji trolejbusowej z tramwajową, też ktoś mądry by rozwiązał...
Ale cóż, i tak nie będzie nam wolno robić pradu z węgla, więc zapomnijmy...

Taki mały offtop na temat baterii na metanol

Sam pomysł takich baterii fajny, bo większość świata, to nie miasta, gdzie jest zawsze wtyczka...
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post