Przypomniał mi się tekst, który czytałem gdzieś wczoraj, o autobusach hybrydowych. No więc firmy produkujące autobusy pracują mocno nad takimi rozwiązaniami, jedyna firma, która ma w polskiej ofercie takie autobusy, to Solaris. Różnica w koszcie zakupu jest spora, bo normalny autobus miejski kosztuje około 300 k***8364;, to hybrydowy 450 k***8364;. Zwraca się to po 6-7 latach użytkowania... (bo mniej palą) mniej trują o 78% co jest chyba najważniejsze w mieście. Ale firmy na tym nie poprzestają, pracują nad autobusami elektrycznymi, ale tu potrwa to jeszcze kilka lat, a koszt takiego wynalazku będzie jeszcze większy...
Cieszmy się i radujmy! Szczególnie, że jest taki bardzo stary wynalazek jak trolejbus. Może Mumia Europejska powinna zaimportować speców ze wschodu, to by ich nauczyli co to jest - jak byłem na Ukrainie, to trolejbusy tam rządzą (byłem dawno, nie wiem jak teraz, może też się "unowocześnili") w Rosji chyba to samo...
Pamiętam jeszcze się śmigało ostatnią linią do Piaseczna pod Warszawą.
Prawie każda wizyta w Lublinie wiązała się z obowiązkowa przejażdżką trolejbusem...
A oni, ****a nad MIEJSKIMI autobusami elektrycznymi pracują, na pewno dojąc na to fundusze z naszych podatków.
Nikt mi nie wmówi, że pociągnięcie trakcji elektrycznej jest droższe od akumulatorów we wszystkich tych pojazdach.

Przecinanie się trakcji trolejbusowej z tramwajową, też ktoś mądry by rozwiązał...
Ale cóż, i tak nie będzie nam wolno robić pradu z węgla, więc zapomnijmy...
Taki mały offtop na temat baterii na metanol
Sam pomysł takich baterii fajny, bo większość świata, to nie miasta, gdzie jest zawsze wtyczka...