Podgląd pojedynczego posta
Stary 04.02.2009, 13:07   #8
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
780G - nie znalazłem płyty z RAID 5. Ale coraz mniej jestem pewien, czy zależy mi na tym.
Nie przypuszczałem, że będę rozważał zakup tej marki - ale Asrock A780GXE/128M zaczyna mnie kusić.

790GX - kosztują ze 2x tyle co powyższy Asrock czy wspomniany Asus - a oferuje niewiele więcej. Nawet nie chodzi o to, że nie jestem skłonny wydać 600 czy 700 PLN za fajną płytkę - ale to, co dostaję za dodatkowe pieniądze IMO jest warte co najwyżej 100 PLN

Co do goodramów - nie widzę przeciwwskazań. Chociaż ze 20 PLN jestem skłonny dać za same radiatory przy takich samych parametrach pamięci.

Chcę minimalizować też głośność kompa i zużycie prądu (całkiem możliwe, że będzie robił za terminal serwer).

Więc pozostają dylematy:
- Asus czy Asrock? Za Asrockiem przemawia cena, 780G z sideport memory. Przeciw marka, brak HDMI i RAID5 oraz nie wszystkie kondensatory polimerowe.
- Goodram czy Patriot?
- Procek - pewnie coś z energooszczędnej serii 4x50e - co akurat będzie w sklepie za optymalne pieniądze.