Dyskusja: SEAGATE seria 12
Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.02.2009, 08:00   #8
AbrahaM
Team Member

Data rejestracji: 28.03.2002
AbrahaM zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Heyka Bartez,
w ograniczonym zakresie się reaktywuje. Ale.. by nie być offtopic, zmuszony jestem do autosprostowania. Pomyliłem się w podawaniu specyfikacji akustycznej (albo pdf się w międzyczasie zmienił) ale raczej jednak podejrzewam że pomyliłem się. Oto korekta, charakterystyki akustycznej tych dysków: (typowo / max)

ST3500418AS
26/27 dB w idle i
27,5/31,0 dB podczas seeków,

ST3500410AS
23/25 dB w idle i
25/27 dB podczas seeków

Tak między nami, to jakoś tej różnicy wyraźnie nie słyszę, a słoń mi na ucho nie nadepnął, (np. seeki z ST3320620A w uszy mnie gryzą wyraźnie, i są główną przyczyną rezygnacji z tego modelu) mam też w drugim PC dysk ST3250410AS który jest uznawany za "wzorcowo cichy", i który nominalnie ma następującą (podaję dla porównania) charakterystykę:
26/27 dB w idle i
27/28 dB podczas seeków

Różnica wydaje się być, ale jest trudna do wychwycenia, przynajmniej w wypadku mojego egzemplarza, polegająca głównie na delikatnej słyszalności szumu talerzy - możliwych dopiero do wychwycenia przy bezpośrednim zbliżeniu ucha do dysku. 250ka .10 w takich samych warunkach (ucho przy HDD) była jeszcze trudniejsza do usłyszenia. To wszystko przy założeniu że ten (418AS) dysk nie wpadnie w wibracje/rezonans, bo wtedy go słychać. Seeki mają b. kulturalną charakterystykę, są słabo słyszalne, a charakter ich dźwięku nie razi ucha.

Co do firmware, mam nadzieje że jest wolny od błędów, "nalepka znamionowa" wydaje się sugerować datę produkcji na początku 2009r.

Ostatnio zmieniany przez AbrahaM : 11.02.2009 o godz. 08:30
AbrahaM jest offline   Odpowiedz cytując ten post