Podgląd pojedynczego posta
Stary 16.02.2009, 23:29   #518
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Dzięki za powyższe wypowiedzi.
Jak widać opinie są różne ...
Jako, że ostatnio czasu u mnie brak - zbytnio za testowanie tej BC900 się nie zabrałem.
Jednak przez ostatnie prawie dwa miesiące kilka razy akumulatorki ładowałem - i zaobserwowałem trochę dziwne sytuacje. Może ktoś mi to wyjaśni

1. Dziś naładowałem 4 aku Sanyo ENELOOP 2000 - pojemność po ładowaniu prądem 500 mA - w granicach 1800-1880 - czy to nie trochę za mało ? Przed chwilą włączyłem opcję TEST - zobaczymy co pokaże ...
Aha - akumulatorki dość świeże - tzn. 2 sztuki kupione z ładowarką, pozostałe dwie około pół roku temu.

2. Moje stare akumulatorki
Z tego co pamiętam i co kiedyś czytałem - opisane poniżej objawy mogą świadczyć o ich "śmierci technicznej" - ale chciałbym się upewnić.

2.1. Komplet 4 aku GP 2300 - ma ponad 2 lata - używałem go do starego Kodaka, ładowane były cały czas 8168 - przez pierwszy rok byłem bardzo zadowolony - później zaczęły się problemy - praktycznie jeden z kompletów do niczego się już nie nadawał na końcu - na drugim można było zrobić 30-50 zdjęć.
Teraz po kupnie BC900 myślałem, że je "odświeżę" - przeprowadziłem dwukrotnie odświeżanie - prądem 200 i 500 mA (ładowanie). Niestety - w obu przypadkach ładowały się do około 1500-1600 - a działeniem niewiele różniły w porównaniu jak ładowałem tą starą ładowarką.
Moje pytanie więc brzmi - czy ładowarka nie odświeża dobrze i nie jest w stanie ich "doładować" - czy też fakt ponad 2 lat i wielokrotnego ładowania ich w 8186 spowodowały ich starość - i nadają się tylko do recyklingu ?

2.2. Komplet dwóch akumulatorków GP 2500 - kupiony około dwóch lat temu - przez półtora roku leżały nieużywane i niedoładowywane - później naładowałem je tą 8186 dwukrotnie - starczyły na około 100 zdjęć Kodakiem (np. nowymi Eneloop'ami potrafiłem zrobić 400). I podobna sytuacja jak wyżej - sądziłem, że BC900 je "odświeży" - niestety - ładowały się do około 1800-1900 - i starczyły na podobną ilość zdjęć jak przy ładowaniu tą starą ładowarką.
Więc pytanie - czy czas - oraz fakt, że leżały niużywane - zrobiły swoje i też już niewielki pożytek z nich będzie ??

Z góry dzięki za pomoc ... aha - te akumulatorki Technoline jakie były w komplecie razem z zakupioną BC-900 - są jak na moje dotychczasowe użytkowanie - średniej jakości - spora różnica w pojemności - jak dłużej je poużywam, to będę mógł powiedzieć coś bardziej konkretnego.

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post