Witam
Nie wiem czy jeszcze jest to aktualne, ale znalazłem sposób na naprawę nagrywarki DS8A1P (
BENQ/PHILIPS)
.
Jeżeli masz objawy:
a) Tacka nie da rady się zamknąć (otwiera się co chwilę)
b) Windows/linux/dos/bios kompletnie NIE widzi napędu. (oczywiście jeżeli napęd jest spalony to już nic się nie da zrobić)
Opis:
1. Pobieramy program LtnFlash (ja korzystałem z wersji 2.6.11)
2. Pobieramy paczke z plikami Slimtype_DVD_A_DS8A1P_CX12.bin (jest to EEPROM) i CX12.bin (firmware) (
pliki pochodzą z oryginalnie zczytanego DS8A1P [ mojego]).
3. Uruchamiamy program LtnFlash
4. Klikamy na aplet "SFlash" i jeżeli pokaże się okno ostrzeżenia ,,Do you wanna to enter serial flash function?" klikamy na yes.

5. Po chwili pokaże nam się okno

5.1 Wszystko co jest w obwódce czerwonej musi być zaznaczone/ustawione tak jak na screenie.
5.2 W miejscu podajemy BIN File podajemy lokalizacja pliku CX12.bin.
5.3 Klikamy Start
UWAGA: w niektórych przypadkach zamiast SlimtypeDVD A DS8A1P może pisać ABNORMAL.
6. Jeżeli cała operacja skończy się pomyślnie, klikamy na czerwony krzyżyk w prawym górnym rogu (może pokazać się monit o potwierdzenie zamknięcia okna, klikamy na yes).
7. Jeśli wszystko poszło dobrze to Windows powinien wykryć nam nowy sprzęt i będzie chciał wymusić restart komputera, oczywiście klikamy na tak (resetujemy komputer)
8. Po re uruchomieniu komputera włączamy program LtnFlash.
9. Wchodzimy na zakładkę "E2"

9.1 Ustawiamy długość naszego EEPROMU (EEPROM Length) na 0X2000.
9.2 Klikamy na ikonę w zielonej obwódce i podajemy lokalizacje naszego pliku z EEPROM'EM naszego napędu (czyli Slimtype_DVD_A_DS8A1P_CX12.bin)
9.3 Jeżeli wszystko będzie dobrze powinno być identyczenie/podobnie jak na obrazku, wieć klikamy w ołówek (ikona z czarną obwódką)
10. Od teraż możemy się cieszyć w pełni działającym napędem ; )
Potrzebne pliki:
paczka plików (EEPROM i FIRMWARE)
http://rapidshare.com/files/20381692...DCORP.rar.html
LtnFlash
http://www.cdrlabs.com/Download/Misc...6a30&no_html=1
PS:Artykuł można kopiować pod warunkiem że zostanie uwzględnione moje autorstwo.
zapomniałem dodać że po wpisaniu EEPROM'u trzeba zresetować komputer.
Pozdrawiam