Dokładnie tak. Jest duża grupa ludzi, których stać jedynie na najtańsze produkty i kupując je mają świadomość, że związana jest z tym niska jakość. Ale nie mają oni wyboru. Wybór natomiast mają ci, którzy mogą sobie pozwolić na zapłacenie więcej i którzy decydując się na to chcą w zamian otrzymać produkt wysokiej jakości, który przede wszystkim nie będzie dla nich szkodliwy. Jeśli jest jasno powiedziane, że to kosztuje mniej kosztem czegoś, natomiast drugi produkt jest droższy, ale w zamian ma gwarancję jakości, wszystko jest w porządku. Gorzej jeżeli takiego rozróżnienia nie ma, a co gorsze producent dodatkowo stara się oszukiwać.
Ponieważ gra toczy się tu o najwyższą stawkę - zdrowie i życie (może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, bo odświeżane mięso, czy 'wzbogacane' przetwory nie zabiją od razu, ale działając przez lata powodują poważne choroby i ogólne problemy ze zdrowiem) - takie sytuacje powinny być ścigane i karane z najwyższą uwagą. Niestety tak nie jest, a przykłady można wymieniać setkami. Przotoczony wcześniej link do wywiadu z osobą zajmującą się kontrolą, jest tego najlepszym przykładem.
__________________
neverending path to perfection..
|