Cytat:
Napisany przez salawalas
Ja go nie kąpię, tylko pod bieżącą wodą szoruję szczoteczką  .
|
Na to samo wychodzi i tak jest zalany.
Cytat:
Napisany przez salawalas
IHS jest przyklejony klejem epoksydowym do pcb choć nie na całej powierzchni jak można zresztą zobaczyć na zdjęciach z podanej wyżej strony, co znaczy, że hermetyczne opakowanie to nie jest.
|
Dlatego uznałem to jako problem.
Cytat:
Napisany przez salawalas
Problem jest taki, że stara pasta wnika głęboko w mikroszczeliny tak spreader'a procesora jak i radiatora.
|
Nie ma powodu do paniki... zamartwianie się mikroszczelinami zakrawa o nadwrażliwość

Różnica w odprowadzaniu ciepła jest mikroskopijna tak jak te mikroszczeliny.
Cytat:
Napisany przez salawalas
Można bawić się i szlifować te powierzchnie na lusterko drobnym, na prawdę drobnym papierem ściernym (1000, 1500, 2000) na tzw. lusterko.
|
Znowu się nie zgadzam. Uważam to za złą praktykę.
Powierzchnia obu elementów przylegających do siebie musi być jak najbardziej gładka i tu często na oko widać, który radiator to szmelc. Dlatego w tym momencie nie podobają mi się IHS'y nie są tak gładkie jak powierzchnia samego rdzenia a i mamy tu do czynienia z niezłym przekładańcem... (radiator - pasta - IHS - pasta - rdzeń: trochę szalone

)
Piszesz o mikroszczelinach a szlifujesz na prawdę drobnym papierem ściernym... porównując granulat tego papieru do mikroszczeliny to tak jakbyś porównał pingponga z łbem od szpilki... śmigając tym papierem po radiatorze to tak jakbyś orał pole

Szlifując papierem lusterka nigdy nie osiągniesz, jedynie ładny mat. Tak żartując na koniec... zapomniałeś o polerce

Epilog:
Chyba już nigdy nie kupię używanego CPU...